Hirdetés

Amerika a jövő hét végén ismét megpróbál leszállni a Holdon



|

Az Odysseus nevű leszálló egység szintén egy magáncég projektjeként indul szerdán annak reményében, hogy sikeresebb lesz a Peregrine-nél.

Hirdetés

Alig egy hónappal ezelőtt fulladt kudarcba Amerika legutóbbi kísérlete arra, hogy visszajusson a Hold felszínére. A nagy várakozások ellenére a magántőke bevonásával létrejött misszió egy kilövés után bekövetkezett műszaki meghibásodás miatt nem tudta beteljesíteni küldetését, így visszakanyarodott a Föld felé, és a légkörbe visszaérve megsemmisült.

Mint azt vasárnap megtudhattuk, a novemberi fiaskó után Elon Musk ismét a Holdra készül a közeljövőben, és most úgy tűnik más, is maradt még a porondon, akinek nem szegte kedvét az Astrobotic kudarca a Peregrine-nel. Az Intuitive Machines Odysseus nevű leszállóegysége itthoni idő szerint holnap reggel 7-kor fog indulnii, hogy február 22-én landolhasson az égitest felületén.

Hirdetés

Így jelen állás szerint az Odysseus - illetve Odie - lehet az első amerikai eszköz a holdunkon az Apollo-program 1972-es lezárása után. A leszállóegység egy SpaceX Falcon 9-es hordozórakéta segítségével fog eljutni a 350 00 km-re levő objektumig a tervek szerint.

Föld körüli pályára állás után, a szokottaknak megfelelően az eszköz leválik a szállító rakétáról, és úgy halad tovább irányba állva. Az Odie a tervek szerint nyolc nappal később fogja megkísérelni a leszállást a Hold felszínén, így abban is első lehet, hogy nem állami projekt részeként jusson el oda.

Úgy tervezik, hogy az Odysseus a Hold déli sarkánál fogja végrehajtani a leszállást, ami után elviekben egy teljes hete lesz végrehajtani betervezett feladatait, mielőtt beköszönt a holdi éjszaka. A tizennégy napig tartó sötétségben és extrém, akár -180 fokos hidegben az eszközt hibernálja a földi irányítás.

A kilövést a NASA+-on lehet majd élőben követni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.