Hirdetés

Amikor a kalózok fizetnek – rekordmennyiségű kriptovalutát foglalt le a német rendőrség



|

Több mint 700 milliárd forintnyi bitcoinnal lett gazdagabb a szerv.

Hirdetés

A bitcoin árfolyama az elmúlt hónapokban látványosan maga mögött hagyta a 2022 őszén regisztrált, 16 ezer dollár körüli mélypontot, így e sorok írásakor már 42 ezer dollár felett jár a blokkláncpénz darabonkénti értéke, amihez nagyban hozzájárult, hogy az amerikai tőzsdefelügyelet néhány hete engedélyezte a BTC ún. ETF-ként való adásvételét, lehetővé téve, hogy a befektetők a kriptovaluta tényleges birtoklása nélkül kereskedjenek azzal.

Az árfolyam szárnyalása pedig nemcsak a mélyponton is kitartó befektetőket tette gazdaggá, de a német rendőrség számára is elképesztő értékű fogást hozott.

A Der Spiegel beszámolója szerint ugyanis a Drezdai Legfőbb Ügyészség és a Szászországi Állami Bűnügyi Rendőrség közös akcióban összesen 50 ezer bitcoint foglalt le egy 40 éves lengyel és egy 37 éves német férfitól, akik 2013 májusáig egy filmeket és sorozatokat kínáló weboldal, a movie2k.to mögött álltak. A lefoglalt összeg értéke mai árfolyamon közel 740 milliárd forint, ami a legnagyobb fogássá teszi a német bűnüldözés történetében.

Hirdetés

A gyanúsítottak ellen "szerzői joggal védett művek szerzői jogi törvény szerinti kereskedelmi célú jogosulatlan hasznosítása, és az azt követő kereskedelmi célú pénzmosás" gyanújával folyik eljárás. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy az egykor több mint 880 ezer illegális kópiát tartalmazó kalózoldal üzemeltetésével szerzett bevételeket bitcoinba fektették a gyanúsítottak, ami most a rendőrséghez került.

Ugyanakkor nem ez az első lefoglalás az ügyben: 2020-ban egy előzetes letartóztatásban lévő programozó már 27 millió dollárnyi BTC-t adott át a rendőrségnek, amely kártérítésként kezelte az összeget. A jövő pedig újabb letartóztatásokat és lefoglalásokat is hozhat, a többek között az FBI által is segített nyomozás ugyanis még nem ért a végére.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.