Hirdetés

Android 14 teszt – ez most tényleg kellett?



|

Sokan várják, mikor érkezik meg végre mobiljukra az új Android rendszer, de aki szédületes forradalomra számít, annak van egy rossz hírünk. Azért keseregni sem érdemes.

Hirdetés

Október elején vált elérhetővé az Android 14, amely nem túl nagy meglepetésre a Pixel 8 termékcsaláddal együtt érkezett meg - de természetesen a Google több generációra visszamenőleg is elérhetővé tette az új operációs rendszert. A Google részéről a terméktámogatás azért annyira nem nagyvonalú, mint az Apple-nél, hiszen az Android 14-et a Pixel mobiltelefonok közül csak a 2020 második felében megjelenő 4a vagy későbbi modellekre lehet telepíteni. Más gyártók termékeire a rendszer később érkezik; szerencsére egyre több az olyan telefon a piacon, amelyre megjelenésekor 3-5 év támogatást ígért gyártója. A frissítések megjelenésének pontos időzítését a gyártók "közelében" érdemes keresni, a Samsung például éppen a cikkünk megjelenése előtti napokban tette elérhetővé az Android 14-et az S23 szériába tartozó modellek számára (legalábbis Európában). De természetesen az ASUS, a Realme, a Nothing, a OnePlus, a Sony, a Xiaomi, az Oppo, a Lenovo és más gyártók különböző telefonjaira is lesz Android 14 - előbb vagy utóbb.

Hirdetés

Az Android 14 korábban megjelent bétaverziói alapján már nagyjából lehetett azért sejteni, hogy a Google milyen újításokat tervez - a végleges változat pedig nagy meglepetéseket nem hozott, így az új Android jellemzően finomhangolásokat, apró előrelépéseket tartogat csak a nagy forradalmi újdonságok helyett. Ehhez még azt is hozzávehetjük, hogy a gyártók többsége nem a natív Android felületet használja, így rengeteg trükk, amit az Android 14 natív szinten megtanult, már sztenderdnek számít más mobilokon. Na, de lássuk a lényeget.

Új logó

A Google utoljára 2019-ben, a 10-es verzióval nyúlt hozzá a logóhoz, ez nem is volt olyan rég - most mégis ráncfelvarráson, vagy inkább teljes megújuláson esett át a brand megjelenése. Az Android ezentúl nagybetűvel szerepel, új a betűtípus is, és a robotot is újra megrajzolták, ezúttal egész alakos formában és 3D-ben.

Testreszabható lezáró képernyő

Ez egy olyan funkció, amely igazából már eddig is elérhető volt, főleg ha nem Google telefont használtál - mostantól viszont azt a néhány beállítást, amelyet módosíthatsz, sokkal egyszerűbben elérheted, ha rajta tartod az ujjad a lezárt telefon képernyőjén néhány másodpercig. Többféle óra (és óra nélküli megjelenés) közül választhatsz például, és megváltoztathatod a betűtípust vagy a karakterek színét. De állíthatsz be új hátteret, és módosíthatod azt is, hogy a bal és jobb alsó sarokban milyen programokhoz vagy funkciókhoz kapj gyors hozzáférést. (Utóbbi egy olyan funkció, ami csak a Pixel telefonoknál új.) Visszatérve a háttérképre, a Google telefonjainál a bevezetőben említett generatív mesterséges intelligencia-alapú háttérkép előállítása is működik, így teljesen egyedi képed is lehet; ez a fícsör viszont nem biztos, hogy más telefonokba is bekerül, a Samsung-féle One UI 6-ban például nincs benne.

Régi alkalmazások tiltása

Az Android még a korábbi, 13-as verzió esetében is támogatta az összes, a rendszerhez valaha írt alkalmazást, hiszen a fejlesztői API-kat egészen az 1.0-s verzióig visszamenőleg tudta kezelni. Ez főleg annak fényében lenyűgöző tulajdonság, hogy az API jelenleg már a 34-es verziónál tart. Viszont a dolog biztonsági kockázatokat is rejtett magában, így a Google egy huszárvágással elvágta az utat a régi appok előtt. Az Android 14 már csak azoknak az alkalmazásoknak a telepítését engedi, amelyeket a fejlesztői API 23-as vagy újabb változatával készítettek. Ez lényegében azt jelenti, hogy az Android 6.0 vagy régebbi rendszerek alá írt szoftverek támogatása teljesen megszűnt. Fontos változtatás - bár annak kicsi az esélye, hogy bárki is ennyire régi appot használ, az viszont reális veszély, hogy egy vírus megpróbál átjutni a védelmi vonalon úgy, hogy az API-k verziójával trükköz.

Extra teljesítmény

Az Android 14 az új futtatási környezetnek hála (ART 14) gyorsabban kezeli az alkalmazásokat. Az ART 14-et egyébként nemcsak az Android 14 kapja meg, hanem az Android 12 és 13 rendszert használó telefonokra is megérkezik, függetlenül attól, hogy az adott készülékre a gyártója kiadja-e az új Androidot.

Javult az üzemidő is, többek között a háttérben futó alkalmazásokhoz kapcsolódó változtatások miatt; ezeket az Android 14 továbbra is a memóriában tartja, de processzoridőt csak nagyon rövid ideig biztosít számukra. Persze ha van olyan program a telefonon, amelynek muszáj futnia a háttérben, azt hozzá lehet adni a kivételekhez továbbra is.

Betű, betű és betű

A testreszabhatóság tekintetében változás, hogy a betűméret akár 200%-os is lehet, a nagyító pedig a kijelző egyes részeinek nagyításához kényelmesebben használható, mint eddig. Ez a két újdonság elsősorban a látásproblémával rendelkezők számára könnyíti meg a telefonhasználatot, és érdemes megjegyezni itt is, hogy azoknál a gyártóknál, akik saját kezelőfelületet használnak, lehet eltérés a funkciókban.

A szövegek kezeléséhez kapcsolódik még egy érdekes újítás, mégpedig az, hogy a kijelölt szövegeknél működik a fogd-és-vidd módszer. És nem is olyan bonyolult használni! Jelölj ki egy szöveget, majd fogd meg az egyik ujjaddal. Ha megvan, a másik kezeddel indítsd el azt az appot, amelybe be szeretnéd illeszteni a szöveget, majd ha az app megnyílt, akkor egyszerűen húzd a szöveget a helyére. Ha ez elsőre kicsit zavaros, azt tanácsoljuk, hogy próbáld ki; minden rögtön világos lesz!

Jobb értesítéskezelés

Egyre több telefonban nincs értesítési LED, ezt a funkciót pótolja a LED fény vagy a teljes képernyő villogtatásának lehetősége, amely rendszerszinten működik - a LED-es fény ráadásul akkor is, ha a mobil pihen. Ez egyébként nemcsak akkor lehet hasznos, ha a mobilon nincs értesítési LED, hanem akkor is, ha a telefont olyasvalaki használja, akinek látásproblémái vannak. (Ez megint egy olyan képesség, főleg utóbbi, amely már eddig is elérhető volt más gyártóknál, de mostantól rendszerszinten is működik a dolog.)

Az értesítések speciális fajtája a teljes képernyős értesítés - például telefonhívások vagy videochat hívások. Az Android 14-nél lehetőség van arra, hogy a teljes képernyős értesítéseket, alkalmazásonként akár, normál felugró üzenetté konvertáljuk.

A hang esetében változás, hogy a csengőhang és az értesítések hangereje most már külön változtatható - ez azonban sokak számára úgyszintén nem lesz újdonság,

Prediktív visszalépés újratöltve

A legtöbben még mindig a klasszikus Feladatkezelő-Home-Vissza gombokat használják, pedig az Androidban hosszú évek óta gesztusokat is lehet használni navigálásra, amik sokak szerint gyorsabbak - ráadásul kevesebb helyet is igényel ez a funkció. Az Android 14 egyik "újdonsága" a prediktív visszalépés, amelynek lényege az, hogy az operációs rendszer már a visszalépéshez használt gesztus megkezdésekor megmutatja azt a képernyőt, amelyre vissza fogsz lépni. Böngészőnél például nagyon hasznos fícsör. Az előző mondatban az "újdonság" szót idézőjelbe tettük, merthogy ez a funkció már az Android 13-ban is benne volt, legalábbis a bétában, csak éppen rettenetesen elrejtették. Az Android 14-ben annyi változott, hogy most már csak nagyon van elrejtve - alapból viszont továbbra sem aktív. Nettó 8 lépés kell a bekapcsolásához, és a Fejlesztői beállítások között is kutatni kell. Ráadásul a prediktív visszalépés csak akkor működik, ha az alkalmazás fejlesztője is gondolt rá. Na most ezzel csak az a baj, hogy még az Androidban sem működik a funkció mindenhol; el lehet képzelni, hogy a normál szoftverek körében mennyire széles a támogatása (segítünk: szinte semennyire sem).

Alkalmazásengedélyek

Ha az engedélyeket nézzük, és azok kezelését, akkor sok minden ugyan nem változott, az viszont plusz pont, hogy most már az alkalmazásokban felugró üzeneteknél, valamint a beállítások között is pontosan meg lehet nézni, hogy egy-egy szoftver milyen adatokat gyűjt, és azt is, hogy a fejlesztője mire fogja használni azokat, vagy hogy kiadja-e az információkat esetleg másnak. Ez utóbbi talán a legkritikusabb információ. Főleg, ha helyadatokról van szó. A Google rendszere a továbbiakban éppen ezért szól, ha egy alkalmazás adatkezelési elvei megváltoznak a helyadatok kezelése tekintetében. Sőt, a változásokat visszamenőleg is meg lehet nézni, igaz, csak 30 napig. Változás történt a fotók és videók hozzáférésénél is.

Ha egy szoftver engedélyt kér ahhoz, hogy hozzáférjen a mobilon található képekhez és videókhoz, az Android 14 esetében nemcsak arra van lehetőség, hogy megadd vagy letiltsd a hozzáférést a teljes tárhelyhez, hanem választhatod azt is, hogy csak bizonyos fájlokhoz engedélyezed az elérést. Vagyis csak azért, mert el szeretnél küldeni egy fotót Messengeren, maga az app nem fog minden, a mobilon lévő multimédiás fájlhoz hozzáférni.

Okosotthon funkciók gyorselérése

Az Android 14 érdekes újdonsága, hogy az okosotthon funkciókhoz gyorsabb hozzáférést nyújt: a lezáró képernyőről vagy az értesítés sávról is elérhető Eszközvezérlés funkcióval a Google Home rendszerhez kapcsolt eszközöket minden további nélkül vezérelheted. Samsung esetén működik természetesen a SmartThings integráció, sőt, ha telepítetted a telefonra a Home Assistantot, akkor annak egyes funkciói is megjelennek itt.

Jobb zenei hangminőség

Multimédia fronton érdekesség, hogy az Android 14 natív módon támogatja a fontosabb veszteségmentes hangformátumokat, így ha vezetékes fülhallgatót használsz mobiloddal, akkor jobb hangminőségre számíthatsz. Persze ez nem olyan funkció, ami mindenkinek az életét megváltoztatná, de azon kevesek, akik átlagon felüli érzékenységet mutatnak a zene minőségének irányába, értékelni fogják.

Pixel extrák

Teljesen mindegy, hogy milyen kamera van a notebookodban, szinte biztos, hogy a mobil kamerája jobb képminőséget nyújt; az Android 14 pedig lehetőséget ad arra, hogy a PC-hez USB-kábel segítségével csatlakoztatott mobilt webkameraként használd. A jobb szenzor mellett további előny, hogy állíthatod a felbontást, van automatikus fókusz, használhatod a zoom funkciót, valamint a LED-es segédfényt is, ha szükségesnek tartod. A funkció elvileg rendszerszintű (ugyanott kell bekapcsolni, ahol az USB üzemmódot tudod állítani), egyelőre azonban csak a Google Pixel telefonokon működik, az általunk a cikk elkészítéséhez szintén használt Samsung Galaxy S23 Ultrában nem.

Szintén csak Pixel telefonoknál, azon belül is csak a Pixel 8 mobiloknál hozza újdonságként az Android 14 a Fotók alkalmazás néhány extráját, például a mesterséges intelligenciát is használó varázsradírt, valamint azt a tudást, amely alapján a mobil több fényképből alkot meg egy "tökéletes" eredményt.

A Health esetében is van némi újdonság: az app más platformokhoz is tud kapcsolódni mostantól.

Mondhatnánk, hogy bréking: az Android 14 immáron natív módon támogatja a hosszabb, 6 számjegyű PIN kódok használatát is, sőt beállítható úgy a rendszer, hogy nem kell OK-t nyomnod sem - az Apple és rengeteg más androidos telefon persze régóta tudja ezt. Hasznos viszont, hogy a lezáró képernyőn a kód beírásakor nincsen előnézet, így nehezebb távolról lelesni a kódot. Továbbá, ha sok értesítést kaptál, akkor az óra kisebb lesz, teret engedve a fontos(abb) üzeneteknek.

A Google 14 nem 2023-ra időzítette az Android rendszer megújítását és ezzel tulajdonképpen nincs is olyan nagy gond. Az új verzió rengeteg olyan, apró változást hoz, amit sok gyártó már meglépett saját kezelőfelületénél, ám azzal, hogy natív Android-funkcióvá válnak ezek, az appok is jobban tudják majd kezelni az új szolgáltatásokat. A sebesség, üzemidő és biztonság terén is történt előrelépés, de nem akkora, hogy azt szabad szemmel is fel fogod ismerni már elsőre. Összességében talán kicsit csalódás is lehet az Android 14 visszafogott fejlődése, reméljük, a következő, 2024-ben esedékes 15-ös szám majd több (kellemes) meglepetéssel szolgál a felhasználók és fejlesztők számára.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.