Hirdetés

Több száz androidos appot találtak, ami ijesztgetni akart téged



|

Egy új algoritmusnak köszönhető az ijesztgetésre, fenyegetésre kitalált androidos appok lefülelése.

Hirdetés

A New York-i Egyetem, a Cornell Tech és a NortonLifeLock több száz úgynevezett creepware appot fedezett fel a Google Play Áruházban. Ezek feladata nem ios annyira az elmúlt iodőszakban divatosnak számító kémkedés, mint inkább a zaklatás, a felhasználók közvetlen vagy közvetett ijesztgetése és fenyegetése. Nem klasszikus kártevők ezek, hanem hagyományos appokkal kombinált apró, de bosszantó kártevők. A Google több százat törölt most ezekből. 

Hirdetés

A kutatók egy speciális algoritmusnak köszönhetően találtak rá ezekre az alkalmazásokra, amelyek előszeretettel álcázták a telefonszámokat és küldtek szét akár ezernyi SMS-t. A szakemberek 1095 appról felételezték, hogy creepware, a Google ezek közül 813-at törölt a Play Áruházból. Ez egyébként még tavaly szeptemberben történt, de valamiért csak most hozták nyilvánosságra az ügyet.

A CreepRank algoritmus elvileg tovább folytatja a kutatást, a Google pedig gyorsabban reagálhat ezekre az állandóan változó fenyegetésekre. Az sem kizárt, hogy az algoritmust végül felveszi a Google a tesztelési eljárásai közé, így már első körben kiszűrhetők a titkos ijesztgető "funkcióval" ellátott appok már közvetlenül azután, hogy azokat benyújtják a Google Play áruház felé.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.