Hirdetés

Így használd Androidon a hamarosan érkező hívásrögzítést



|

Sokan, régóta vártak már ilyesmire, de eddig csak trükközve lehetett megoldani. Most sem lesz rögtön elérhető mindenhol, de legalább már lazul a gyeplő.

Hirdetés

A hívásrögzítés elvileg nem lenne boszorkányos feladat egy okostelefon esetében. A beszélgetőpartner hangja digitálisan érkezik be a készülékre és a mi hangunk is így távozik onnan, tehát gondolhatnánk, hogy a felvételt szoftveresen lehetővé tenni gyerekjáték. És alapvetően így is van, mégsem lehetett ilyesmit hivatalosan megtenni az androidos mobilokon, erre pedig nem is nagyon adott magyarázatot a Google, ezért csak sejteni lehet, hogy idáig mindenféle személyes adatokkal és jogi háttérrel kapcsolatos szabályértelmezések miatt nem volt ilyen opció.

Hirdetés

Persze különféle trükkök és kerülőutak vannak arra, hogy felvegyük a hívásainkat, ezek viszont általában rootolt telefont igényelnek - tehát olyan "feltört" készüléket, ahol a bootloaderbe belenyúlva extra jogosultságokat adunk magunknak a rendszerben, ez viszont a garancia azonnali elveszítéséhez vezet, és persze egy rakás biztonsági problémához is. Szóval mindezidáig maradt ez a módszer, vagy a kihangosított telefon hangját lehetett valamilyen, nem túl minőségi megoldással rögzíteni. Ha rajtam kívül más is készít az olvasók közül telefonos interjúkat, akkor minden bizonnyal át tudja érezni a dolog fontosságát, de simán végiggondolható egy csomó más élethelyzet is, ahol ez a funkció segítséget nyújthat. Zaklató ügynökök, becsapós hívások, fenyegetések, vagy akár bizonyítékként használható beszélgetések is készülhetnének sokkal kényelmesebben.

Most úgy tűnik, megtörik végre a jég: egy ideig elérhető volt egy olyan Google támogatói oldal, amit ugyan azóta ismét eltüntettek, de amíg élt, elolvasható volt rajta a hívásrögzítés leírása és az ezzel kapcsolatos legfontosabb kérdésekre adott válaszok. A Google már januárban elkezdte zárt körben tesztelni a funkciót, de a támogató oldal tanúsága szerint most egyes régiókban bekapcsolta a lehetőséget mindenki számára - egyelőre Indiában élhet ezzel az istenadta nép, de esélyesen hamarosan bővül a kör - viszont fontos tudni, hogy a cég tervei szerint továbbra sem lesz elérhető minden régióban a hívásrögzítés, hiszen mindenhol a hatályos törvények és szabályozások értelmében kell ezt megoldani.

Érdekes lesz például az európai bevezetés, itt ugyanis csak a másik fél beleegyezésével lehet rögzíteni a hívásokat, amit még nem teljesen látunk, hogyan old majd meg a Google két természetes személy beszélgetésekor. A hírek szerint a record gomb megnyomásakor egy automatikus hangüzenet játszódik le, amely jelzi a rögzítés tényét, és azt, hogy ha a másik fél ebbe nem egyezik bele, szakítsa meg a hívást.

Műszakilag annyit lehet tudni az újdonságról, hogy simán a Telefon appban, a hívás képernyőjén lesz látható egy felvétel gomb, a rögzített beszélgetéseket pedig a hívásnaplóban az adott szám vagy kontakt alatt időrendi sorrendben találjuk meg. Android 9 vagy ennél újabb rendszer kell majd hozzá, és "kompatibilis készülék", ez utóbbiról viszont még nem tudni semmi pontosabbat. Az szinte biztos, hogy a Google saját, Pixel mobiljain működni fog a funkció, és esélyesen az Android One készülékeken is, mint amilyeneket a Nokia hoz forgalomba. Várjuk a további híreket, de már az is jól hangzik, hogy végre elindult valami az ügyben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.