Hirdetés

Annyira jó képet készített iPhone-nal, hogy kizárták a fotóversenyből



|

A fotó jellegzetes stílusa felkeltette a csalás gyanúját, a készítője szerint viszont szó sincs erről.

Hirdetés

A ChatGPT nyomdokaiban járó chatbotok mellett manapság a képgeneráló algoritmusok is nagy figyelemnek örvendenek, a rohamléptékkel fejlődő technológia ugyanis a megfelelő kezekben elképesztő dolgokra képes, amely korábban egy művészeti verseny megnyeréséhez is elegendő volt.  

A hasonló megmérettetések szervezői azonban nem mindenhol ilyen toleránsak a gépi alkotásokkal, amit most egy nő esete bizonyít, akit a mesterséges intelligencia használatának gyanúja miatt zártak ki egy ausztráliai fotóversenyből.

A The Guardian beszámolója alapján a profi színészként dolgozó Suzi Dougherty a saját fiáról lőtt egy remekül sikerült iPhone-os fotót, amelyen a srác két Gucciba öltözött próbababával pózol egy mosdóban.

Hirdetés

A felvétel ugyan eredetileg nem ezzel a céllal készült, de az eredményt látva végül nevezték az 500 dolláros fődíjazású Charing Cross Photo versenyen.

Eleinte úgy tűnt, hogy ebből nem is lesz gond, ám egy napon a szervezők váratlanul megosztottak egy posztot az Instagramon, amelyben arról adtak hírt, hogy a mesterséges intelligencia használatára vonatkozó tilalom megsértése miatt kizárják Dougherty fotóját, aki egy barátnőjétől értesült a fejleményről.

"Azt kérdezte, ideges vagyok-e, mire én úgy feleltem, hogy nem, mert ha ők azt hiszik, hogy ez mesterséges intelligencia, akkor biztos rendben van. Azt sem tudom, hogyan kell MI-fotót készíteni, a ChatGPT-be is csak most kezdek belejönni."

- nyilatkozta a diszkvalifikált versenyző. A The Guardian felkereste az ügyben a megmérettetést szervező Charing Cross Photo üzlet tulajdonosát, Iain Andersont. A férfi elmondta, hogy eleinte a zsűri minden tagjának tetszett Dogherty nevezése, ám végül ő volt az, akinek feltűnt, hogy mintha MI-hatású lenne a kompozíció.

Anderson megpróbálta a metaadatok segítségével kideríteni, hogy valóban algoritmusos varázslat van-e dologban, de így sem sikerült tisztáznia a helyzetet, ezért végül biztos, ami biztos alapon a kizárás mellett döntött. Dougherty mindenesetre tényleg nem vette rossz néven a dolgot: elmondása szerint a szervező elengedte a nevezési díjat, de ő "pusztán szórakozásból" még így is be fogja fizetni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.