Hirdetés

Újabb akkubotrány fenyegeti az Apple-t



|

Egyesek szerint túl gyorsan tönkremennek az iPhone 14-széria akkumulátorai.

Hirdetés

Az Apple még a 2018 tavaszán kiadott iOS 11.3-ban tette lehetővé az akkumulátor állapotának pontos megtekintését, miután kiderült, hogy a cég titokban visszafogja a régebben használt készülékek teljesítményét (batterygate), a hivatalos indoklás szerint azért, hogy ezzel megóvja a tulajdonosokat a lestrapált akkuk okozta véletlenszerű kikapcsolásoktól.

Az azóta eltelt több mint 5 évben a Beállítások > Akkumulátor > Akkuállapot és töltés almenüben található szám az iPhone-ok állapotának legfontosabb mércéje lett, most pedig úgy néz ki, hogy a funkció rávilágíthatott az aktuális, iPhone 14-es széria rejtett gyengeségére.

Hirdetés

A The Verge ugyanis most több forrásra alapozva arról ír, hogy a tavaly szeptember óta kapható iPhone 14 és 14 Pro modellek akkumulátorai gyorsabban amortizálódnak, mint a korábbi almás mobiloké. Ennek egyik elszenvedője Sam Kohl, az AppleTrack újságírója, akinek az iPhone 14 Próján kevesebb mint 1 év alatt 90%-ra csökkent akku kapacitása, és erről egy képernyőfotót is megosztott az X felületén.

Hozzá csatlakozott a Wall Street Journal munkatársaként dolgozó Joanna Stern, akinél már csak 88%-on áll az iPhone 14 Pro. Az utóbbi viszont elismeri, hogy sokat használja a telefont, ezért máris 450 töltési ciklusnál jár. Ez azért fontos adat, mivel az Apple csak annyit ígér, hogy az első 500 töltésig megmarad a telepek gyári kapacitásának akár 80%-a, vagyis Stern iPhone-ja tulajdonképpen nem is teljesít rosszul.

A The Verge saját szerkesztőségi tapasztalatai ugyanakkor inkább alátámasztani látszanak a gyanút, hogy nem sikerült túl jól az aktuális iPhone-ok akkumulátora: a lapnál három iPhone 14 Próból kettő 91 és 93%-on van, egy pedig 97%-on. A cikk szerzője azt állítja, hogy a 91 és 93%-os mobilok tulajdonosai korábban "legalább két évig" nem tapasztaltak ilyen mértékű amortizációt.

A problémát súlyosbítja, hogy az iPhone 14 Pro és Pro Max esetében az Apple 30 dollárral megemelte a hivatalos akkumulátorcsere árát. Egyelőre mindazonáltal korai lenne magabiztosan kijelenteni, hogy egy újabb batterygate-tel állunk szemben, de a cikk nyomán biztosan előbújnak majd azok az esetleges felhasználók, akik osztják az újságírók felháborodását.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.