Hirdetés

Az Apple szépen lemásolta a Google térképét



|

Ami egy ideje már bárki számára elérhető a Google-től, azt az Apple most fogja elhozni a felhasználóinak, de közülük sem mindenkinek.

Hirdetés

Ahogy tegnap éjjel az Apple bejelentéseit bemutató cikkünkben is írtuk néhány mondat erejéig, az Apple frissítette a térképének funkcióit. Ez egyrészt abból áll, hogy sokkal részletesebb lett a térkép-nézet, látszanak a házak körvonalai és egy csomó tereptárgy. Másrészt pedig abból, hogy... nos... csináltak egy Google Street Viewi klónt jó pár évvel a nagy versenytárs utcakép-nézetének megjelenése után.

Hirdetés

Az Apple Maps a bejelentés szerint megkapja ugyanazt a körbenézési lehetőséget, mint amit a másik gigacég térképén már évek óta használhatunk, tehát tetszőleges pontra kattintva, ott 360°-ban körbenézhetünk. Ez leginkább akkor szokott jól jönni, mikor olyan helyre megyünk, ahol korábban még nem voltunk, és már előre kinézhetjük, melyik épületet kell keresnünk. Mindez azt jelenti, hogy az Apple évekig járta az utcákat és fényképezgetett szorgalmasan, mígnem lett egy olyan adatbázisuk, ami az Egyesült Államokat, illetve több egyéb országot tartalmaz (bár arról bölcsen hallgattak, mennyit és melyikeket).

Nem csak annyit kell azonban képzelnünk, hogy telepakolták a térképet fotókkal, hanem maguk az adatok is frissültek, illetve szinte az alapokról épült fel egy olyan térképrendszer, ami teljesen naprakésznek nevezhető. Az Apple szerint az alkalmazásuk többet tud majd, mint a Google-é, és valódi rivális lesz, amikor érkezik az iOS 13.

Érdekes viszont, hogy az Apple térképe először csak az Egyesült Államokban frissül még idén év végéig, és úgy fogalmaztak, hogy "néhány további országban" is elérhetőek lesznek az új ffunkciók jövő év elején. Ez több dologból fakadhat, amiről egyelőre csak találgatások folynak, de nézzük a lehetőségeket:

1. Az Apple egyelőre csak az USA területén tudott olyan részletességgel körbefotózni, ami a saját utcakép-nézethez elegendő, tehát más területeken még konkrétan végig kell csinálniuk a teljes autós-fotózós kört, ami nem épp gyors folyamat.

2. Lehet, hogy a cég már elkészült egyes területeken a fotózással, de ugyanúgy, ahogy a Google-nak is engedélyt kellett kérnie országonként a felhasználásra, egyezkedni a helyi személyiségi jogokkal kapcsolatos és egyéb szabályozások tekintetében, így itt is erről van szó. Tehát Amerikában már megvannak az engedélyek (vagy legalábbis folyamatban vannak és látszik a vége még idén), de például Európában egyenként kell minden országban külön biztosítani a jogi hátteret.

Az egyetlen olyan funkció, amit az első reakciók többsége azért az Apple javára ír, az az, hogy az utcakép-nézetben sokkal gyorsabb és simább az animáció "menet közben".

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.