Hirdetés

Sokkal többet tud majd az Apple következő érintőtolla



|

Az almás eszközökhöz használható Apple Pencil harmadik genecációja érdekes funkciókkal bővülhet, és még kamera is helyet kaphat rajta.

Hirdetés

Az érintőkijelzős eszközökkel használható Apple Pencil eddig két generációt ért meg, amelyek jelenleg is használatban vannak a különféle modellek mellett. Most azonban kiszúrtak egy olyan szabadalmi beadványt, ami szerint a harmadik generációs érintőtoll az eddigieknél sokkal többet tudhat majd - és ez persze nem csak az Apple tulajdonosok számára jelenthet sokat, hiszen jól tudjuk, hogy amit egyszer az almás vállalat sikerre visz, azt viszonylag gyorsan elkészítik a versenytársak is, és bekerül az általános tech-véráramba is.

Hirdetés

A második generációs Apple Pencil legnagyobb újdonsága a dupla koppintásos bevitel támogatása volt, de a 3.0 ennél sokkal jobban megdobhatja a lehetőségeket. A szabadalmi beadványban szerepel többek között egy olyan funkció, amely egy érintésérzékeny csíkot alkalmaz a kis eszköz oldalán, ezt pedig a kijelzőn látható különféle elemek kezelésére használhatjuk anélkül, hogy a képernyőt kellene birizgálni a tollal. Például egy hosszabb weboldalon vagy egy dokumentumban görgethetnénk simán úgy, hogy a toll szélén le vagy felfelé húzzuk az ujjunkat.

Szintén érdekes, hogy egyfajta "tekerőgombként" is használhatnánk a tollat, amit szintén egy ezt figyelő érintés- és mozgásérzékelő funkció figyel majd. Tehát megoldható mondjuk az, hogy filmnézés közben az ujjaink között valamilyen irányba görgetni kezdjük a tollat, és ezzel szabályozzuk a hangerőt, vagy speciálisabb szoftverek esetében bármi mást, amit csak szeretnénk.

A legérdekesebb azonban egy titokzatos részlet a beadványban, amely szerint a sokféle szenzor mellett egy kamera is helyet kapna az Apple Pencil harmadik kiadásában. Ennek állítólag az lesz a legfontosabb szerepe, hogy feltérképezze, milyen felületen mozog az érintőtoll hegye, és ezáltal sokkal jobban szimulálható legyen rajzolás közben például egy recésebb papír vagy egy szövet felülete. Tehát akár rajzolhatunk úgy is, hogy nem a kijelző fölött mozgatjuk a stylust, hanem egy festővásznat kapirgálunk, a képernyőn pedig úgy jelennek majd meg az általunk húzott vonalak, mintha már eleve a vászon felülete torzítaná azokat.

Persze egy szabadalom még nem jelenti azt, hogy az eszközt pont ebben a formában készítik el, és napokon belül érkezhet is. Mindenesetre az ötletek érdekesek, és a hosszabb távú hatásuk valóban az lehet, hogy más gyártók eszközein is elterjedhetnek. Az irány semmiképp sem új, hiszen a Samsung is afelé terelgeti például a Note mobilos érintőtollát, hogy egyfajta multifunkciós távirányítóként működjön, de a mostani tervek még kifinomultabbaknak tűnnek, szóval meglátjuk, mikor lesz belőle valami - szó szerint - kézzel fogható.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.