Hirdetés

Apple: új tévés app, streaming, bankkártya és játék-előfizetés érkezik



|

Erőteljesen ráugrott a szolgáltatásokra az Apple, néhol merész vállalásokkal. Igaz, az újdonságok egy részét egy ideig még nem látjuk mifelénk.

Hirdetés

Így például a nálunk eddig nem elérhető Apple News előfizetéses változata, az Apple News+ is csak az Egyesült Államokban és Kanadában használható, az előadáson annyi hangzott csak el, hogy valamikor ősszel Ausztrália és Európa is megkapja, utóbbi elsőként csak az Egyesült Királyságban, aztán még ennél is később lesz nálunk is előfizethető a digitális magazinokat és egyéb kiadványokat összegyűjtő szolgáltatás. Az ígéretek szerint terület-specifikus médiatermékek is felbukkannak majd attól függően, honnan fizettünk elő rá. Induláskor több mint 300 magazint olvashatnak a szerencsések a The New Yorkertől a National Geographic-on át a Rolling Stone-ig, havi 9,99 dollárért, az első hónap ingyenes.

Hirdetés

Fizess almával

Az Apple Pay szolgáltatásból levezetve bankkártyát is kiad az Apple, amelynek hátterében a Goldman & Sachs áll. A 2019 nyarán induló újdonságnál kifejezetten azt hangoztatták, hogy a pénzintézet csak a szolgáltatás technikai részében segített: "ezt a bankkártyát az Apple készítette, nem egy bank". A kártya az Apple Wallet appon keresztül érhető el, és bárhol használható, ahol az Apple Pay segítségével is fizethetünk. Emellett lesz egy fizikai formátuma is a kártyának, méghozzá titániumból - viszont nem lesz rajta látható semmilyen bankkártyaszám, biztonsági kód, lejárati dátum és aláírás, mivel mindezen azonosítókat az Apple Wallet app tárolja.

A vásárlásaink adatait az iPhone-unk mesterséges intelligenciája az Apple térképszolgáltatása segítségével elemzi és segít kategóriákba rendezni a költéseinket, így láthatjuk, mikor és mennyit költöttünk például ételre, szórakozásra vagy bármi másra. Külön kihangsúlyozták, hogy minden ilyen elemzés a saját eszközünkön történik, így semmilyen személyes információ nem szivároghat ki a pénzügyeinkről. "Az Apple nem tudja, mit vettél, hol vetted és mennyit fizettél érte" - hangzott a pontos megfogalmazás.

Az Apple Card bevezetésével különféle pénzvisszatérítéses akciókat is indítanak Daily Cash néven. Ha az Apple Pay-en keresztül az almás kártyával vásárolunk, 2 százalékot visszakapunk a végösszegből, és ha az Apple-től várásolunk a kártyával, 3 százalék jár vissza. Ha a kártya fizikai formáját használjuk vásárláskor, 1 százalékot térítenek vissza. Szintén kiemelték, hogy az Apple Cardhoz kapcsolódóan nem lesznek késedelmi, éves, nemzetközi és hasopnló díjak, amiket a hagyományos bankkártyáknál megszokhattunk.

Még több tévé

Megújult az Apple TV is, az alkalmazás legfontosabb frissítése az, hogy innentől nem dobál át külső appokba. Az Apple TV Channels néven tovább élő app eredeti tartalmakkal is frissül, valamint behálózott olyan nagyágyúkat is, mint az Amazon, a Hulu, a HBO, a Starz és a Showtime. Szóval az újrafaragott alkalmazás nem kiindulópont, hanem egyben végcél is szeretne lenni, egyfajta általános szórakoztató központként. Külön Kids szekciót is kapnak a gyerekek, amely "egy olyan biztonságos hely, amit együtt fedezhetünk fel velük".

Az Apple TV app igazi multiplatform megoldássá növi ki magát, a saját hardverén kívül iPhone-ra is érkezik májusban egy szoftverfrissítéssel. Okostévéken is megjelenik, egyelőre az LG, a Samsung, a Sonyt és a Vizio neve bukkant fel. Emellett a Roku és az Amazon Fire TV platformjain is felbukkan. Ősszel pedig a Mac felhasználók is dedikált appot kapnak. Az eddigi 10 ország helyett több mint 100 országban lehet majd használni, bár a területek listáját még nem részletezték, szóval csak remélni lehet, hogy Magyarország is beleesik a körbe.

A tévés kört azonban nem zárták le ennyivel, jött egy új szolgáltatás is Apple TV+ néven (úgy tűnik, a plusz jelet nagyon szereti arrafelé a marketinges csapat). Az újdonságot olyan nagy nevekkel vezették be, mint a helyszínen is beszélő Steven Spielberg, Reese Witherspoon, Jennifer Aniston, Steve Carell, Jason Momoa, Alfre Woodard, Kumail Nanjiani, JJ Abrams, valamint a Szezám utca karakterei és a műsorvezetőből közéleti ikonná emelkedett Oprah Winfrey.

Hosszú, érzelmekre ható beszédek után derült ki, hogy az Apple TV+ egy eredeti tartalmakat kínáló szolgáltatás. Hogy mivel lesz ez több a többi streaming szolgáltatásnál, jó kérdés. Mert nagyon hangzatos szlogen az, hogy "Az Apple TV+ nem szimplán egy újabb streaming szolgáltatás, hanem a világ legnagyobb történetmesélőinek gyűjtőhelye", de azért ennél a Netflix, Amazon, HBO, Hulu által már egyébként is felosztott világban lehet, hogy több kell.

Mindenesetre a TV+ teljesen reklámmentes lesz, online mód mellett offline is használható (tehát letölthetjük a filmeket későbbi megnézésre), 100-nál több országban érkezik ősszel, havonta új tartalommal bővül. Itt szintén nem tudni, Magyarország benne lesz-e az első eresztésben, ahogy az ár sem hangzott el.

Játékok előfizetéssel

Az Apple a fentiek mellett egy új játék-előfizetési rendszert is bemutatott, az Arcade nevű szolgáltatás az App Store-on belülről lesz elérhető és száznál is több játékot tartalmaz első körben, a lista pedig hónapról hónapra bővül. Az Arcade részleteit a GameStar-os pajtások bővebben is megírták, itt lehet mindent elolvasni róla.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.