Hirdetés

Apró és nem túl apró ajándékötletek karácsonyra, ha tech vonalon gondolkozol



|

Ha nincs ötleted, hogy mit vegyél kütyüőrült családtagodnak, távoli rokonodnak vagy barátodnak, ne csüggedj, segítünk.

Hirdetés

Rengeteg olyan apró eszköz van, amely nem kerül sokba, mégis felbecsülhetetlen hatással lehet a mindennapjainkra. Számos készüléket találtak már fel, ami csak addig nem hiányzik, amíg meg nem ízleljük, milyen vele az élet - hogy csak egy példát említsünk, a ma már filléres tételnek számító vezeték nélküli töltő vagy egy teljesen vezetékmentes fülhallgató sokak szerint felesleges luxus, de szinte garantált, hogy az első néhány, együtt töltött nap után senki nem akar majd megválni tőlük. 

Ebben a cikkben összeszedtük a legjobb ajándékötleteket - igyekeztünk olyan termékeket összeválogatni, amelyek valóban hasznosak, és nem a bohózat kategóriájába tartoznak. Alapvetően az olcsóbb árkategóriából válogattunk, a felső értékhatárt pedig 35 ezer forintnál húztuk meg. Következzen 13 tuti tipp karácsonyra. A cikkben konkrét termékeket is ajánlunk, de természetesen az ötlet a lényeg; az általunk választott kütyüknek szép számmal vannak alternatívái.

Hirdetés

Vezeték nélküli töltő

Valamiért sokan azt gondolják, hogy a vezeték nélküli töltés drága mulatság, pedig ez nincs így - főleg, mióta az IKEA is belépett a piacra. Akár 2000 forint alatt is vásárolhatunk egy alapmodellt (Livboj), de sokkal elegánsabb a Nordmärke, amely szövetborítással rendelkezik, és szintén többféle színben elérhető. Egészen pontosan 2990 forintba kerül, bár ebben azért némi turpisság is van, mert az USB-C-kábel és a töltőfej nem tartozék, de biztosra vesszük, hogy szinte mindenkinek a fiókjában van egy-két tartalék ezekből elfekvőben.

A vezeték nélküli töltő tényleg jó ajándék, mert könnyű rászokni arra, hogy a telefont az apróságra helyezzük, így pedig sosem kell a kábel ki-be húzkodásával bajlódni, a mobil akkumulátora mégis folyamatosan töltődik. Ugyan a vezeték nélküli töltés lassabb, mint a kábeles (főleg, ha a gyorstöltőkre gondolunk), ez azonban csekély ár, ha azt vesszük, hogy cserébe az akku elhasználódása is sokkal lassabb. Érdemes a teljes töltést is éjszakára időzíteni, így teljesen mindegy, hogy egy vagy három óráig tart a folyamat.

USB-s töltő

Még mindig a telefonok energiaellátásnál maradva, egy USB-s töltővel sem nagyon lehet mellé lőni. A kérdés inkább az, hogy hajlandóak vagyunk-e egy kicsivel többet szánni az ajándékra, hogy ne csak egy USB-s akkut, hanem egy jó USB-s akkut adjunk a kiszemeltnek. Az Anker független gyártóként az egyik legjobb minőségű termékeket dobja piacra ebben a szegmensben, a PowerCore III 10K Wireless pedig talán a legsokoldalúbb terméke. USB-C- és USB-A-csatlakozókon keresztül egyaránt tud tölteni, előbbi csatlakozóval gyorsan is.

Ezenkívül pedig vezeték nélküli töltési opció is van - így egyszerre a család akár három telefonját is elláthatjuk energiával. A mobilok akkujának mai kapacitását ismerve két-három töltésre elegendő energiával számolhatunk. A Veger is készít hasonló tudású és szintén magas minőségű töltőt, amely ráadásul most ingyenesen a tiéd lehet a PC World Ultimate előfizetése mellé.

Mágneses USB-kábel

Az Apple MagSafe csatlakozó mintájára készített kábel nagyon hasznos lehet, ha biztosak szeretnénk lenni abban, hogy a mobilt sosem verjük le töltés közben. A Hama kábele többféle "véggel" is elérhető, így microUSB 2.0 és USB-C-csatlakozóval szerelt készülékekhez egyaránt találunk megfelelő változatot. A kábelek ára 4-6 ezer forint között mozog, ami persze nem kevés, ha azt vesszük, hogy "csak" kábelekről van szó, de az ilyesfajta extra funkcióknak mindig van felára.

Viszont a mágneses csatlakozás nemcsak biztonságosabb, hanem kényelmesebb is, hiszen a kábel "vége" akár a telefonban, a tabletben vagy a billentyűzetben is maradhat. A PC World Ultimate előfizetés részeként a Moshi hasonló kábelét zsebelheted be, sőt az Ultimate csomag része még egy minőségi, harisnyázott Type-A-Type-C kábel is.

Fitneszkarkötő

Rengeteg az olcsó fitneszkütyü, a Fitbit Charge 5 alternatívájaként például egy Xiaomi Mi Band 5 akár már 6-7 ezer forintért beszerezhető. Egy ilyen ajándékkal azért vigyázzunk, nehogy a címzett célzásnak vegye a dolgot, és sértődés legyen a vége - ha viszont jó helyre megy, akkor hosszú időre hűséges társa lesz új gazdájának.

A Mi Band 5-nél maradva, a karkötő egy apró, de színes OLED-kijelzővel rendelkezik, méri a lépéseket, az elégetett kalóriákat és a megtett távolságot, van benne pulzusfigyelő, aktivitásmérő, óra, stopper és még egy sor extra funkció. Az iOS-re és Androidra egyaránt letölthető alkalmazáson keresztül ráadásul nyomon követhető a fejlődési ütem, elemezhető az alvásminőség, valamint a hölgyek a havi ciklusukat is figyelhetik. Kell ennél több?

TWS-fülhallgató

Most, hogy a telefonokról a gyártók egyre inkább "lefelejtik" a jackcsatlakozást, egy vezeték nélküli fülhallgató is népszerű ajándék lehet - főleg, ha nem sima bluetoothos modellről van szó, hanem egy TWS-kütyüről, tehát egy olyan típusról, amelynek még a két fülhallgatója között sincs vezeték. Ez egy olyan kategória, amelyben érdemes tartózkodni a legolcsóbb termékektől - elsősorban nem is a hangminőség miatt, hanem azért, mert a 10-15 ezer forintos ársávban kapható termékek üzemidőben gyengék, az pedig senkinek sem jó, ha karácsony után folyamatosan csuklani fogunk. A Panasonic RZ-S300WE (amely fekete és fehér színben is elérhető) már egy magasabb szintet képvisel, de 23 ezer forintos árával még nem mondható drágának.

Maga a fülhallgató egyszerű műanyag dobozba került, cserébe egy feltöltéssel 7,5 órát is képes működni, a tok pedig további három "löketet" tartalmaz, így a teljes üzemidő 30 óra körül alakul. Ha úgy adódik, akár a bal, akár a jobb fülest használhatjuk magában is, a hatékony energiamenedzsment pedig gondoskodik arról is, hogy az asztalra csak úgy, simán letett eszköz se merüljön le idő előtt. A Panasonic neve természetesen a kiváló hangminőségre is garancia.

Aktív zajszűrés nincs, viszont választhatunk külső hangokat beengedő üzemmódot. A PC World Ultimate csomagban két TWS-fülhallgató közül is választhatsz: a Trust és a Lamax modelljei egyaránt kiváló minőségűek, hosszú üzemidőt kínálnak, és néhány extra funkcióval is igyekeznek kényelmesebbé tenni a használatot.

Bluetoothos sapka

Innen csak egyetlen lépés, és nem is annyira a komoly zenehallgatáshoz tervezett, hanem inkább vicces kütyü a Bluetooth-kapcsolattal rendelkező, hangszórót is tartalmazó "okossapka". Többféle modell is kapható, de gyanítjuk, hogy a 3 és 5 ezer forintos megoldások között túl nagy különbség nem lehet a hangminőségben. Az uniszex sapka kötött anyagból készül, az elektronika pedig mosás előtt kivehető belőle.

A HB01-es modell Bluetooth-adaptere 3.0-s, így túl hosszú üzemidőre ne számítsunk: feltöltésenként körülbelül 6 órányi zenelejátszásra van lehetőség. Ezt a sapkát lehetőleg annak ajándékozzuk, akinek nem gond, hogy a már meglévő huszonkét kütyü mellé jön egy másik, amit pár naponta tölteni kell.

DJI Tello

Olyasvalakit szeretnél meglepni, akit érdekel a fotózás, a videózás és kreatív nézőpontok is? Nos, egy drónnál keresve sem lehet jobb ajándékot találni. Ha egy kezdőt szeretnénk meglepni, akkor viszont két dolgot kell elkerülni: nem szabad egyből méregdrága eszközt vásárolni (egy szerényebb tudású kütyü is épp elég a gyakorláshoz), de olyat sem érdemes, amelyik gyenge minőségű. A DJI az egyik legismertebb név a "szakmában", így termékei közül nyugodt szívvel ajánlható bármelyik modell.

A Tello az egyik legkisebb "madara" 100 méteres hatótávolsággal, 13 percnyi repülési idővel és 5 MP-es fotók, valamint 720p-s videók készítésének lehetőségével. Amellett, hogy a 13 perces repülési idő a 30 ezer forintos ársávban nagyon jónak számít, a DJI Tello irányíthatóságban és funkcionalitásban is kiemelkedik kategóriatársai közül.

Xiaomi 2-in-1 Tripod

Egy szelfibot önmagában nem nagy kunszt, ha viszont állvánnyal és távkioldóval is kombináljuk, akkor máris egy olyan ajándékötlet kerül a tarsolyunkba, amivel sokaknak szerezhetünk örömet. Főleg a fiatalabb generáció körében, persze, de azért láttunk már olyan nagymamát is, aki serényen kattogtatta a kamerát. A Xiaomi 2-in-1 Tripod mindössze 155 grammos, és mivel összecsukva csupán 25 centiméteres, könnyen találunk neki helyet a táskában vagy akár a kabátzsebben is.

Ha kinyitjuk, akkor karunkat 70 cm-rel hosszabbíthatjuk meg. A szelfibot mellé jár egy Bluetooth 3.0 szabványú távkioldó is, amely iPhone-nal vagy bármilyen, Android OS-t használó készülékkel párosítható - és ennek az apróságnak megvan az az előnye is, hogy a szelfibottól függetlenül is használhatjuk, távirányítóként is akár. Az állvány tartója csavar nélkül állítható; a rugós rögzítésnek hála 56-89 mm-es szélességtartományban minden telefonnal kompatibilis. A még jobb használhatóság érdekében a fejet 360 fokban, vagyis teljesen körbe lehet forgatni.

Meater maghőmérő

Ha a címzett szeret főzni, és a kütyükkel is jó barátságot ápol, akkor a Meater garantáltan tetszeni fog neki: ez az apróság egy olyan maghőmérő, amely Bluetooth-kapcsolaton keresztül kommunikál a mobillal. Az eszköz rozsdamentes acélból és kerámiából készült, így bármilyen hőmérsékletnek ellenáll. Egy elegáns, bambuszból készült tároló is jár mellé, ebben kell tartani a maghőmérőt, mert a "doboz" gondoskodik az akkumulátor feltöltéséről is. A hőmérő rendkívül energiatakarékos, egyetlen AAA méretű akkuval ugyanis százszor tölthető fel, egy töltés ráadásul optimális esetben egynél több sütésre is elegendő energiát tárol, hiszen 24 órányi folyamatos működést tesz lehetővé.

A maghőmérő két szenzorral rendelkezik: az egyik a hús, a másik a sütő levegőjének hőmérsékletét méri. Az igazi varázslat persze a mobilappban (iOS/Android) történik, amely receptek vagy egyedi beállítás alapján nem egyszerűen a hőmérséklet figyelését végzi, hanem a teljes sütési folyamatot. Nincs többé odaégetett hús, és garantált, hogy ezentúl a steak is mindig tökéletesre sikerül. Az már csak bónusz, hogy a Meater akár mosogatógépben is tisztítható.

Okoskonnektor fogyasztásmérővel

Egyre többen döntenek úgy, hogy kipróbálnak valamilyen okosotthon-kiegészítőt. Van olyan ismerősöd, akinek szeretnél karácsonyi ajándékot vásárolni, és az illető beszélt már az okosotthon-eszközökről? Ajándékozz neki egy okoskonnektort! A piacon rengetegféle termék elérhető, és az árak sem túl vészesek. A bőséges választékból mi a Hama wifis konnektorát, annak is a fogyasztásmérővel szerelt verzióját emeltük ki, mégpedig azért, mert ez a modell Wi-Fi-kapcsolat (és felhő) segítségével kommunikál a mobilappal, így nem kell mellé központi egységet venni.

Ráadásul a Hamának teljes okosotthon-rendszere van mennyezeti lámpákkal, okoségőkkel, kapcsolókkal, kamerákkal és nyitásérzékelővel - így később nagyon könnyű továbblépni és akár egy egész rendszert összelegózni.

LARQ kulacs

Covidos időkben különösen hasznos lehet egy olyan kulacs, amely képes önmagát és tartalmát fertőtleníteni. A LARQ pontosan ilyen: UV-C-technológiával kétóránként vagy gombnyomásra bármikor fertőtleníti saját magát és a benne lévő vizet, amivel nemcsak az egészséges aggódási faktorral rendelkező barátok, hanem a germofób ismerősök számára is remek ajándék lehet. Az 500 ml kapacitású kulacs USB-port segítségével tölthető, ezt követően pedig nagyjából egy hónapig használható. Olcsónak viszont nem mondanánk, ugyanis 35 ezer forintba kerül.

Egy kis utánajárás sosem árt

Igyekeztünk úgy kiválogatni a cikkben felsorolt termékeket, hogy azok bármilyen korosztály számára örömet szerezzenek, de természetesen ezzel együtt sem árt, ha a konkrét ajándék kiválasztása előtt azért utánajárunk egy kicsit a dolgoknak. Ha például fitneszkarkötőt vennénk, és a megajándékozott iPhone-t használ, akkor mindenképp ellenőrizzük, hogy az adott termék használható-e almás mobilokkal, vagy sem. Amennyiben okosotthonkütyüt választunk valakinek, akkor pedig mindenképp derítsük ki, hogy a megajándékozottnak van-e már okosotthonrendszere - ha igen, akkor feltétlenül olyan készüléket keressünk, amely kompatibilis azzal.

Persze nem árt tudni azt is, hogy egyáltalán szükség van-e még extra kiegészítőre, mert ha valaki már foglalkozott azzal, hogy okosotthonrendszert épített ki magának, jó eséllyel elvégezte azokat a dolgokat, amiket fontosnak tartott. Utánajárás nélkül a legjobb szándék ellenére is olyan ajándékot adhatunk, ami inkább bosszúságot fog okozni, semmint örömet.

Mi legyen a számlával?

Ez egy nagyon jó kérdés, mert sok tényező van, ami a választ befolyásolja. Alapesetben a számlát nem illik odaadni, adott esetben azonban akár 20-30 ezer forintos ajándékról is szó lehet, ami már mégsem az a "működik, ameddig működik" kategória. Ezért hajlunk arra, hogy mégis az a jobb megoldás, ha valamilyen módon odaadjuk a dokumentumokat (számlát és/vagy garancialevelet). Már csak azért is, mert az internet korában, ha valaki kíváncsi rá, annyira nem bonyolult kideríteni valamiről, hogy mennyibe kerülhetett. Jó alternatíva lehet például, ha a számlát lezárt borítékban adjuk át.

Ebben az esetben célszerű felírni a borítékra a kütyü nevét és azt, hogy a garancia meddig érvényes. Ha viszont közeli családtagot vagy barátot ajándékozunk meg, akkor elég lehet az is, ha a számlát mi magunk tesszük el, hiszen így, ha esetleg garanciális probléma van, könnyen oda tudjuk adni a dokumentumokat. Vagy akár még a javítást, a cserét is elintézhetjük, ha szeretnénk. Cserére akár még akkor is sor kerülhet, ha az ajándékot eltaláltuk, de másik szín jobb lett volna.

További hasznos cikkek várnak rád, ha megveszed a 2021/12-es PC World magazint, ráadásul remek teljes verziós programokat és értékes PC-játékot is kapsz ajándékba.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.