Hirdetés

Aprócska, alakváltó robotot küld Japán a Holdra



|

Ám a méret ne tévesszen meg senkit, igencsak fontos feladata lesz a szerkezetnek.

Hirdetés

A Japán Űrügynökség, vagyis a JAXA a Sony, a Doshisha Egyetem, illetve a játékokat gyártó Tomy közreműködésével készül egy kisméretű robotot küldeni a Holdra. Méretét tekintve a szerkezet nagyjából akkora lesz, mint egy baseball-labda, ráadásul képes lesz alakot is váltani, és egészen fontos küldetést bíznak rá, ugyanis a tervek szerint a munkája is hozzájárul majd ahhoz, hogy jó néhány évvel később emberek furikázhassanak az égitest felszínén.

A nagyjából 80 mm-es átmérővel és 250 grammos súllyal rendelkező robot kompakt gömbként, egy űrhajón utazik majd a Holdra, majd később olyan formát ölt, aminek hála egyszerűen tud mozogni a felszínen.

Hirdetés

A küldetés során pedig várhatóan képeket is küld majd vissza a missziót irányító központba. A JAXA és a Tomy egyébként már 2016 óta dolgozik a projekten, de 2019-ben beszállt a buliba a Sony, és idén a Doshisha Egyetem is.

Habár a robot kicsi lesz, a felelőssége viszont nagy, ugyanis az által begyűjtött adatok nagy segítséget nyújtanak majd abban, hogy 2029-ben emberek által irányított rover kerüljön a Hold felszínére. Az önvezető és cirkáló technológiák finomítása érdekében a JAXA-nak tanulmányoznia kell az égitest gravitációjának hatását, valamint a felszínt beborító regolitot is.

A tervek szerint az apró robot valamikor 2022-ben utazhat el a Holdra, és akár későbbi missziók során is nagy segítséget nyújthat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.