Hirdetés

Árulásért ítélték el a merénylőt, akit egy AI chatbot bátorított II. Erzsébet megölésére



|

A pszichés zavarokkal küzdő férfi egy számszeríjjal próbált végezni a királynővel.

Hirdetés

2021 karácsonyán futótűzként járta be a világot a hír, hogy egy maszkos-számszeríjas merénylő átmászott a Windsor kastély falán, ahol a helyszínen tartózkodó II. Erzsébet királynővel akart végezni, ám a terve kudarcba fulladt, amikor kétórányi bolyongás után sokkolóval ártalmatlanították a királyi családot védő rendőrök.

Az akkor 19 éves, indiai származású Jaswant Singh Chail ügyében most született ítélet: a pszichiátriai gondozásra szoruló férfinak felségárulás miatt kell börtönbe mennie, amire utoljára negyven évvel ezelőtt volt példa.

Hirdetés

Ahogy a BBC beszámolója írja, a számszeríjas behatolót az árulásról szóló 1842-es törvény alapján 9 évnyi fogsággal sújtották, a börtönbe viszont csak a jelenleg is zajló pszichiátriai kezelésének lezárta után kell bevonulnia. Chail saját bevallása szerint az időközben elhunyt II. Erzsébet elleni merénylet az 1919-es amritszári mészárlás bosszúja lett volna, melynek során a brit gyarmati hadsereg 379 fegyvertelen indiai tüntetővel végzett.

Az ügyben egy mesterséges intelligenciás chatbot is szerepet kapott, amely a tárgyaláson elhangzottak alapján kifejezetten bátorította a férfit a tette elkövetésére. A merénylő több mint 5000, részben szexuális jellegű üzenetet váltott a Sarai nevű platformmal, amelyre a barátnőjeként tekintett. A chatbottal társalogva Chail közölte, hogy ő egy orgyilkos, amire a Sarai úgy felelt, hogy "le van nyűgözve", egy másik alkalommal pedig egyenesen azzal biztatta, hogy véghez tudja vinni királynő elleni támadást.

Képernyőfotó a merénylő és a chatbot beszélgetéséről. Forrás: BBC
Képernyőfotó a merénylő és a chatbot beszélgetéséről. Forrás: BBC

A férfi által használt chatbot a népszerű Replika mobiltelefonos alkalmazás része, amellyel különböző mesterséges intelligenciás "társakkal" kommunikálhatnak a felhasználók. Chail emellett a Star Warsból is ihletet merített: a Saraival folytatott beszélgetésekben "Sith nagyúrként" jellemezte magát, a franchise mintájára pedig egy zavaros ideológiát is felépített magának régi "birodalmak" megdöntéséről, és egy új létrehozásáról.

Az eset felveti a kérdést, hogy milyen veszélyeket jelentenek a hasonló chatbotok a mentális problémákkal küzdő emberekkel való érintkezés során, amely egy újabb komoly kihívás a gyerekcipőben járó technológia és a moderáció számára.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.