Hirdetés

Asus ZenBook Flip 13 OLED teszt - így ismerhetsz fel egy 2021-es laptopot



|

Gyors, kompakt és két fő komponense is óriási változáson esett át - leteszteltünk egy vérbeli 2021-es notebookot.

Hirdetés

Sötétek, borongósak és roppant unalmasak azok az évek, amikor a PC-gyártók hiába igyekeznek elkápráztatni új, hangzatos fejlesztésekkel, valójában csak újramelegített és ráncfelvarrott, előző éves gépeket kapunk. 2021 azonban más lesz és ténylegesen izgalmas, régóta várt fejlesztések érkezhetnek meg a megfizethető laptopok világába, amelyek ma már akár hibrid gépek is lehetnek.

Merthogy egyre többen keresik a hibrid notebookok nyújtotta rugalmasságot, különösen úgy, hogy többé sem tömeg, sem vastagság, sem üzemidő, sem pedig teljesítmény terén nem kell fájdalmas kompromisszumokkal megküzdened. Tesztünk szereplője, az Asus UX363-as ZenBook Flipje nagyon hasonlít tavalyi elődjére, ám ezt a hasonlóságot meg lehet bocsájtani, mert odabent komoly változások történtek.

Hirdetés

Aranyat érő tapasztalat

Alig telt el pár hónap, hogy a ZenBook család Flip gépét teszteltük. Akkor a zsanér, a korosodó platform és néhány egyéb tényező miatt csak mérsékelten voltunk lelkesek, ám az Asus mérnökei nem pihentek és sok mindent sikeresen továbbfejlesztettek. Természetesen az új ZenBook Flip 13 OLED sok mindent örökölt elődeitől, így az alapméretek, a tömeg és a kialakítás sem változott drasztikusan.

Az alumínium fedlap még mindig elegáns és stabil, az ErgoLift zsanér ezúttal is megemeli a gép alját kinyitáskor, és ez a gép hiába könnyű, egykézzel is nyitható, ami ma már egyre kevesebb laptopról (pláne hibridről!) mondható el.

Félve hajtottuk át 360 fokkal a kijelzőt és nem azért, mert a letörésétől tartottunk, hanem azért, mert az előző modellnél a végállás nem volt fix, a lebegést pedig nagyon zavarónak találtuk. Örömmel jelenthetjük, hogy ez a minimális lebegés sikeresen megszűnt, így a stylus használata is kényelmesebb, ám azért nem teljes az örömünk, ugyanis a praktikus, mágneses végállás-rögzítés ezúttal sem adott.

Az 1,3 kg-os gép háza nem recseg, nem deformálódik, miközben a 13,9 mm-es vastagság elfogadható ebben a felső-középmezőnyben. A 13,9 mm-es vastagságnál láttunk már jobbat, ám cserébe az Asus 67 Wh-s akkumulátort és terhelés mellett is csendes hűtést épített a gépbe. A hőcsövek alatt egy 11. generációs Intel Core i5-1135G7 processzor rejtőzik, amelyhez 8 GB RAM és egy fél TB-os NVMe SSD csatlakozik. A kijelző meghajtásáért az integrált Intel Iris Xe GPU felel, ami erre a feladatra megfelelő. A processzor érezhetően jobb sebességgel dolgozik, mint a 10. generációs modell, ezzel a Core i5 CPU-val már akár a kép- és némi videoszerkesztésnek is nekiláthatsz,

túl sok homokórázás nem lesz.

Persze komoly munkához a 8 GB RAM már kevés lesz, ám általános feladatokra elegendő még 2021-ben is, ráadásul megtudtuk a hazai  képviselettől, hogy 16 GB-os kiszerelésben is elérhető lesz itthon a gép, ami azért már nagyjából minden feladatra elegendő RAM-mennyiség.

Ami sajnálatosan lehangoló volt, az az NVMe SSD teljesítménye: ez a 2000 MB/s körüli szekvenciális olvasás és 1000 MB/s alatti szekvenciális írás nagyon halvány, a géphez (és annak árfekvéséhez) nem méltó egy ilyen adattároló.

Az Intel Iris Xe GPU-ra is kíváncsiak voltunk és bizony az Intel nem hazudott, amikor azt állította, hogy nagyságrendekkel jobb az előd UHD vezérlőnél. A 3DMark Time Spy 450-500 pontos értéke itt felpörgött 1288 pontra, ami látványos előrelépés. Ugyanakkor akinek most felcsillant a szeme, hogy végre lesz egy elegáns hibridnek álcázott, integrált GPU-s gamerlaptopja, azt ki kell, hogy ábrándítsuk, ugyanis ez a gyorsulás még mindig édeskevés, komoly AAA-játékok futtatására ez a teljesítmény nem elég.

Arra viszont igen, hogy az AMD Ryzen CPU-kba integrált Radeonokat utolérje az Intel. Ez nem is zavart minket különösebben, azonban azt sokkal fájóbb volt látni, hogy huzamos terhelés alatt bizony beköszöntött a throttling effektus, vagyis hő hatására a gép már nem teljesített maximális teljesítményen. Igaz, cserébe a hűtés nagyon barátságos, ez a gép nem fog sivítani az éjszaka közepén.

A hangzás átlagos, vékony házas géptől robosztus mélyeket nem lehet elvárni. A gép oldalán két Type-C portot találsz, amelyek a legújabb Intel Thunderbolt 4-es vezérlőhöz kapcsolódnak. Ez jelenleg az elérhető legjobb sebességet és legtöbb szolgáltatást biztosítja a töltéstől kezdve a videokimeneten keresztül egészen az USB4-ig - és természetesen a Thunderbolt 4 szabvány is támogatott.

Azért biztonságból egy normál Type-A USB 3.2 Gen1 csatlakozó is került a Flipre, illetve egy normál méretű HDMI-kimenetre kapcsolhatod külső megjelenítődet (ha nem a TB4-es DisplayPortot választod). Sajnos SD vagy legalább mSD kártyaolvasó továbbra sincsen, pedig egy ilyen gépnél ennek lenne haszna.

Ujjlenyomat-olvasó sincsen, viszont arcfelismerés igen, ami hasznos és kényelmes. A hálózati csatlakozásról egy Wi-Fi 6 vezérlő gondoskodik, a dobozban pedig a töltő mellett egy stylus is lapul. A faltól-falig billentyűzet kényelmes és jók a gombok taktilis tulajdonságai, a touchpadba integrált NumberPad 2.0 figyelmes kiegészítés.

Szemrevaló mindenes

A kijelző az UX363EA jelölésű gép másik büszkesége. Ez ugyanis egy 400 nites fényerőre képes, HDR-kompatibilis OLED-kijelző, méghozzá érintésérzékeny felülettel és styluskezeléssel, amit a dobozban meg is találsz. A felbontás ezúttal 13,3 colon full HD-s, ami jól olvasható, éles képet biztosít. A kontraszt végtelen, a színek kiugranak a képernyőről és a Pantone hitelesített panel 100 százalékos DCI-P3 és sRGB színtérlefedettséget kínál, ami grafikai munkákhoz ideális.

Verdikt

Szép, kimondottan elegáns az új ZenBook Flip 13, aminek nagyon jót tett a full HD-s OLED-kijelző és a 11. generációs Intel CPU. Általános munkához, szórakozáshoz ideális gép, a közepesen komplex feladatoktól sem riad vissza, de komolyabb, huzamos terhelésnél már leszabályozza a CPU-t (throttling) és az SSD sem a legfürgébb.

Az üzemidő szintén csak átlagos, ezen a gyorstöltés igyekszik enyhíteni és érdemes Windows alatt a sötét témát is aktiválni, hogy minél kevesebb OLED égjen feleslegesen. A 440 ezer forintos ár nem kimondottan alacsony, ám nem is horrorisztikus, egy ilyen, modern gépnek jelenleg ennyi az ára, amiért cserébe hosszú éveken át hű társad lesz. Ha még töröd a fejed, hogy tényleg neked való-e a ZenBook Flip 13 OLED, ellátogathatsz hivatalos magyar oldalára is.

Asus ZenBook Flip 13 OLED

Ár: 440 000 Ft
Szép, kimondottan elegáns az új ZenBook Flip 13, aminek nagyon jót tett a full HD-s OLED-kijelző és a 11. generációs Intel CPU.
  • Intel Core i5-1135G7 CPU
  • Intel Iris Xe iGPU
  • 8 GB RAM, 512 GB NVMe SSD
  • 13,3” FHD, OLED, fényes, érintőkijelző
  • 2×TB4, 1×USB 3.2 Gen1, Wi-Fi 6, HDMI
  • 4613 pont PCMark10
  • 1288 pont 3DMark Time Spy
  • 1986/984 MB/s SSD olvasás/írás
  • 315 perc üzemidő
  • 305×211×13,9 mm, 1,3 kg
PRO
  • vékony és könnyű
  • OLED-kijelző
  • 11. generációs Intel Core platform
  • stylus
Kontra
  • csak közepes üzemidő
  • throttling
  • nincs SD/mSD
  • kevés RAM
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 7355
    [topic] => 1
    [group] => 12
    [gameinfo_name] => Asus ZenBook Flip 13 OLED
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 4
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2021-02-24 15:38:07
    [gameinfo_webpage] => https://hopp.pcworld.hu/16143
    [gameinfo_tags] => Asus, ZenBook, Flip, notebook, laptop, teszt, OLED
    [gameinfo_url] => asus-zenbook-flip-13-oled
    [gameinfo_pro] => vékony és könnyű
OLED-kijelző
11. generációs Intel Core platform
stylus
    [gameinfo_kontra] => csak közepes üzemidő
throttling
nincs SD/mSD
kevés RAM
    [gameinfo_data] => Intel Core i5-1135G7 CPU
Intel Iris Xe iGPU
8 GB RAM, 512 GB NVMe SSD
13,3” FHD, OLED, fényes, érintőkijelző
2×TB4, 1×USB 3.2 Gen1, Wi-Fi 6, HDMI
4613 pont PCMark10
1288 pont 3DMark Time Spy
1986/984 MB/s SSD olvasás/írás
315 perc üzemidő
305×211×13,9 mm, 1,3 kg
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 9
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 440 000
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Szép, kimondottan elegáns az új ZenBook Flip 13, aminek nagyon jót tett a full HD-s OLED-kijelző és a 11. generációs Intel CPU.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 4
            [manufacturer_name] => ASUS
            [manufacturer_url] => asus
            [manufacturer_link] => http://www.asus.com
            [link] => /gyarto/asus
        )

    [link] => /termekinfo/asus-zenbook-flip-13-oled-7355.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => vékony és könnyű
            [1] => OLED-kijelző
            [2] => 11. generációs Intel Core platform
            [3] => stylus
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => csak közepes üzemidő
            [1] => throttling
            [2] => nincs SD/mSD
            [3] => kevés RAM
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.1
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    8

  • Ár/Érték:

    8

  • Anyagminőség:

    9

  • Extra funkciók:

    8

  • Kijelző:

    9

  • Szoftver:

    7

  • Akkumulátor:

    7

  • Kinézet:

    9

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.