Hirdetés

Asus Zenfone 10 teszt – miniatűr mobil nagyratörő vágyakkal



|

Csúcs belső egy apró házba összezsúfolva, jó kamerával megtámogatva - ez lenne a tökéletes minimobil-recept? Sok mindent eltalált az Asus, de azért vannak még hibák.

Hirdetés

Keveseknek jut eszébe új telefon vásárlásakor az Asus, mint mobilgyártó, pedig a Zenfone család több generáció óta igen jó modellekkel örvendeztet meg. Nincs ez másként 2023-ban sem, de kérdés, kell-e még valakinek mini okostelefon drágán?

A drágaság szubjektív dolog, ha ugyanis a belső felépítéshez párosítjuk a Zenfone 10 350-400 ezer forintos árát, máris nem tűnik olyan túlárazottnak. Persze, drága készülék, de cserébe sokat is kínál. Az Asus már több Zenfone-generáció óta a kis befoglaló méretű okostelefonban látja a kitörési lehetőséget a nagy mobilgyártók árnyékából, de hiába van a mai napig sok, elégedett Zenfone 8 és 9 tulajdonos, a piaci részesedést mutató tortadiagramon a leheletnél is vékonyabb az Asus szelete. Megnéztük, az idei modellel sikerül-e végre a nagy előrelépés, vagy csak a felszínen maradáshoz elég a frissítés.

Picit mindenben jobb

A Zenfone 10 továbbhaladt az elődei által kitaposott úton: prémium külső és belső a cél minél kisebb méretben. Az idei modell akkora, mint a tavalyi, pontosabban 0,3 mm-rel vastagabb és 3 grammal nehezebb - ekkora különbséget nemhogy kézben nem lehet érezni, de még az adatok közül is nehéz kibogarászni. Az összesen ötféle színben készülő, 172 gramm tömegű mobil alumínium kerete és Gorilla Glass által védett kijelzője is prémium érzetet kelt, a sarkoknál lekerekített, ám oldalt határozott élekkel határolt kialakítás segít stabilan kézben tartani a mobilt, de a hátlap ezúttal is műanyag.

Hirdetés

Az előlapon egy 5,9"-os, Super AMOLED 144 Hz-es, HDR10+-os kijelzőé a főszerep, aminek a bal felső sarkába került a szelfikamera. Oldalt a szokásos gombokat találod, viszont itt nagyon érdekes döntés, hogy az ujjlenyomat-olvasó nem a kijelző alá, hanem a bekapcsoló gombba került - ez ma már inkább a belépőszintű készülékeknél divat csupán. A sztereó hangszórók, a Type-C és a SIM-tálca átlagos, viszont az már ritkaság, hogy

felül normál jackcsatlakozót is találsz.

A műanyag hátlapból két kerek kamera emelkedik ki: az első egy 50 MP-es, optikai képstabilizátorral szerelt f/1.9-es modul, a másik pedig egy 13 MP-es f/2.2-es, 120 fokos szuperszéles látószögű kamera. Makrót, optikai zoomot satöbbit ne is keress. Az előlap szelfikamerája 32 MP-es RGBW szenzort kapott.

A központi chip is feljebb ugrott egyet, így már a Snapdragon 8 Gen 2 teljesítményét élvezheti minden Zenfone 10 tulaj. Ehhez 8 vagy 16 GB RAM és 128, 256 vagy 512 GB tárhely kapcsolódik - tesztünkben a legizmosabb 16/512 GB-os modell szerepelt.

Természetesen 5G van, a Bluetooth 5.3-as, Wi-Fi 7-támogatás adott, NFC és minden megszokott érzékelő, vagy vezérlő itt van, de különleges extra ezeken felül nincs. A mobilt a korábbi 5000 mAh-s híresztelésekkel ellentétben egy 4300 mAh-s akku hajtja, amit a dobozban található 30 wattos töltőfejjel tudsz maximumra pumpálni, illetve elérhető már a vezeték nélküli töltés is 15 Wattal. Szintén fontos kiemelnünk, hogy a dobozban a töltőfej mellett egy tok is lapul, ami kellemes figyelmesség.

Túl kicsi, túl gyors

Amilyen kicsi a Zenfone 10, olyan gyors. A Snapdragon 8 Gen 2 SoC száguld, ráadásul bőségesen elegendő memóriája van mindenre, sőt, a tárhely is villámgyors - a leggyorsabb, amit eddig mértünk (PCMark Storage: 52 624 pont). A GeekBench tesztek is topkategóriás teljesítményt mutattak, és mondanunk sem kell, hogy a kellemesen lecsupaszított kezelőfelületű Android 13 is fürge volt. Ehhez 120 Hz-es képfrissítést használhatsz, a 144 Hz a támogatott játékok alatt érhető el.

A gond ott kezdődött, amikor egymás után többször is lefuttattuk a teszteket. Az elsőre kiváló eredményt hozó applikáció, 2-3-5. nekifutásra már jelentősen gyengébben teljesített. Eközben a mobil felforrósodott, olyannyira, hogy az oldalsó fém keretet kellemetlen volt megfogni és a hátlap is bántóan átmelegedett.

Szerencsére ez a melegedés töltés során nem mutatkozott, de hát a 30 wattos tempó ma már nem is számít topsebességnek, ső, inkább a 100-150 ezer forintos mobiloknál megszokott. Szintén nem dobtunk hátast a Zenfone 10 üzemidejétől: PCMark teszten 799 percet ment, ami nem teljes csalódás, de például az alig nagyobb (6,36"-os) a Xiaomi 13 947 percet teljesített ugyanitt. Persze ha a Zenfone 9-hez hasonlítjuk, akkor sokat javult az üzemidő, ugyanis elődje csak 659 percig bírta ugyanezt a tesztet.

A kijelző képminőségével, a sztereó hangszórók hangminőségével (azért lehetnének hangosabbak, de hát kicsi a telefon, ennyi fért bele), a hálózati kapcsolattal teljesen elégedettek voltunk, azt pedig örömmel konstatáltuk, hogy a tárcsázóban továbbra is ott a hívásrögzítés lehetősége, vagyis minden telefonbeszélgetésedet automatikusan rögzíti a telefonod (az már más kérdés, hogy ez mennyire legális, vagy etikus).

Stabil fotós

A Zenfone 10 nem szorítja sarokba a jelenleg is a DXOMark toplista tetejét ostromló vetélytársakat, de nagyon szégyenkeznie sem kell. A főkamera nappali fényviszonyok mellett tiszta, színhelyes képeket készít, viszont rosszabb megvilágítás mellett már eltűnik az élesség és megjelenik a zaj is. Nincs dedikált zoomkamera, a szoftver 8-szoros nagyítást tesz lehetővé, de itt már erős elmosásra kell felkészülnöd, az eredmény nem éppen élvezetes. Mindkét kamerával próbáltunk közeli felvételeket készíteni, de az élességet nem sikerült eltalálni még a kép közepén sem. A portré egészen jól működik, az algoritmus szépen megtalálta a szükséges éleket.

Az ultraszéles látószögű kamera a nagy többség gondjával küszködik: a színek természetellenesek, a kép szélei nem túl élesek. A szelfikamera viszont meggyőzően jó fotókat készített: a színek jók, a kép éles, a dinamika szuper. Amint viszont portré módba kapcsoltunk, az algoritmus többször is tévesztett az élek felismerésénél és a háttér elmosásánál - persze ez szoftverfrissítéssel orvosolható.

Videózásnál viszont kapóra jön a szuper, hattengelyes hibrid Gimball Stabilizer 2.0, ami elektronikus EIS és optikai OIS stabilizálással kiszűri a kézremegést és a véletlen mozdulatokat is, a végeredmény pedig igen jó. Az opciók között ott a 8K, a 4K@60 fps, a HDR és minden, amire szükséged lehet.

Összegzés

Mindig szeretjük, ha nem unalomig ismert recept szerint gyártott tucattelefon landol a szerkesztőségben, ezért is ünnep, amikor új Zenfone érkezik. A Zenfone 10-et is nagyon vártuk, mert bár a tavalyi modell sem lett rossz, azért volt min javítani. A külső és a prémium megépítés ezúttal is megvan, a dobozban lévő töltőfej és tok pedig külön öröm. A kijelző pazar képet ad, a hangzás is jó és a sebességgel sem akadt gondunk - egészen addig, amíg nem terheltük le huzamosabb ideig. Ekkor kellemetlenül melegedni kezdett, sőt már megfogni sem volt kedvünk, olyannyira átmelegedett a keret és némileg a hátlap is. Szintén többet vártunk üzemidőben is, de azért a mért érték sem annyira rossz. A jackcsatlakozó szuper extra, sokan keresik még, viszont az ujjlenyomat-olvasó kerülhetett volna a kijelző alá, a bekapcsoló gomb pedig vagy fél-egy centiméterrel feljebb - így kényelmetlen.

A főkamerával szép képeket lőhetsz és azért a szuperszéles látószögű sem rossz, ahogy a szelfikamera képei is többnyire tetszettek. Ugyanakkor rosszabb fényviszonyok mellett zajos és életlen képek születtek, a szelfi portré nem igazán találta a megfelelő éleket, zoomról nem igazán beszélhetünk és a makró sem túl jó. Viszont a Zenfone 10 videós képességei szuperek: van 8K, 4K@60 fps, a speciális Gimball-rezgéscsillapítással pedig stabil és jó videókat tudsz készíteni aktív mozgás közben is.

A Zenfone 10 ára 348 090 forintnál kezdődik, a legnagyobb 16/512 GB-os modellért pedig 389 090 forintot kérnek. Ha előrendelésben veszed, alapáron eggyel nagyobb kiépítést kapsz, így a csúcsmodell 368 590 forintért a tiéd lehet. Az Asus 2 darab OS-frissítést garantál a mobilhoz, biztonsági csomagot pedig 4 évig ad ki hozzá - ez átlagos támogatásnak tekinthető.

Összességében a Zenfone 10 szinte mindenben jobb, mint elődje. Az ára nem túl alacsony, de azért még nem is irreálisan magas, a fotós képességei közepesek, sebessége kiváló, megépítése is jó, de ha kifejezetten kis méretű mobilt keresel, azt javasoljuk, vásárlás előtt nézd meg a konkurenseket is, például a Xiaomi 13-at vagy a Samsung Galaxy S23-at, amelyek ráadásul olcsóbbak, mint a Zenfone 10.

ASUS Zenfone 10

Ár: 389 090 Ft
A Zenfone 10 szinte mindenben jobb, mint elődje, az ára nem visszautasíthatatlanul alacsony, de nem is irreális, a fotós képességei közepesek, sebessége kiváló, megépítése is jó.
  • Snapdragon 8 Gen 2 SoC
  • 16/512 GB RAM/tárhely
  • 5,9", FHD+, Super AMOLED, 144 Hz
  • 50+13/32 MP hát-/előlapi kamerák
  • Android 13, ZenUI
  • 4300 mAh, 30 W gyorstöltés, 15 W wireless töltés
  • 146,5×68,1×9,4 mm, 172 g
  • 1 578 086 pont AnTuTu
  • 1999/5328 GeekBench 6
  • 18 974 pont PCMark
  • 52 624 pont PCMark Storage
  • 799 perc üzemidő (PCM)
  • 3744 pont 3DMark Wild Life Extreme
  • 2 OS-frissítés, 4 év biztonsági javítások
PRO
  • Prémium, mégis miniatűr
  • kiváló sebesség
  • jó főkamera
  • jack csatlakozó
  • natúr Android-élmény
  • tok és töltőfej a dobozban
Kontra
  • tartós terhelésnél melegszik és lassul
  • a fotós részleg nem tökéletes
  • a bekapcsológomb kényelmetlen helyre került
  • csak közepes üzemidő
  • lassú gyorstöltés
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8391
    [topic] => 1
    [group] => 19
    [gameinfo_name] => ASUS Zenfone 10
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 4
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2023-06-26 14:08:18
    [gameinfo_webpage] => https://hu.asus.click/23Q2_ZF10_PCWorld
    [gameinfo_tags] => asus, zenfone, android, mobil, okostelefon, teszt
    [gameinfo_url] => asus-zenfone-10
    [gameinfo_pro] => Prémium, mégis miniatűr
kiváló sebesség
jó főkamera
jack csatlakozó
natúr Android-élmény
tok és töltőfej a dobozban
    [gameinfo_kontra] => tartós terhelésnél melegszik és lassul
a fotós részleg nem tökéletes
a bekapcsológomb kényelmetlen helyre került
csak közepes üzemidő
lassú gyorstöltés
    [gameinfo_data] => Snapdragon 8 Gen 2 SoC
16/512 GB RAM/tárhely
5,9", FHD+, Super AMOLED, 144 Hz
50+13/32 MP hát-/előlapi kamerák
Android 13, ZenUI
4300 mAh, 30 W gyorstöltés, 15 W wireless töltés
146,5×68,1×9,4 mm, 172 g
1 578 086 pont AnTuTu
1999/5328 GeekBench 6
18 974 pont PCMark
52 624 pont PCMark Storage
799 perc üzemidő (PCM)
3744 pont 3DMark Wild Life Extreme
2 OS-frissítés, 4 év biztonsági javítások
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 389 090
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A Zenfone 10 szinte mindenben jobb, mint elődje, az ára nem visszautasíthatatlanul alacsony, de nem is irreális, a fotós képességei közepesek, sebessége kiváló, megépítése is jó.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 4
            [manufacturer_name] => ASUS
            [manufacturer_url] => asus
            [manufacturer_link] => http://www.asus.com
            [link] => /gyarto/asus
        )

    [link] => /termekinfo/asus-zenfone-10-8391.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => Prémium, mégis miniatűr
            [1] => kiváló sebesség
            [2] => jó főkamera
            [3] => jack csatlakozó
            [4] => natúr Android-élmény
            [5] => tok és töltőfej a dobozban
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => tartós terhelésnél melegszik és lassul
            [1] => a fotós részleg nem tökéletes
            [2] => a bekapcsológomb kényelmetlen helyre került
            [3] => csak közepes üzemidő
            [4] => lassú gyorstöltés
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.7
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    9

  • Ár/Érték:

    6

  • Anyagminőség:

    8

  • Extra funkciók:

    7

  • Kijelző:

    9

  • Szoftver:

    8

  • Akkumulátor:

    7

  • Kinézet:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.