Hirdetés

Asus ZenFone 7 Pro bemutató - hüpp-hüpp-hüpp, kameratrükk



|

Régóta szivárognak az információk az új Asus telefonról, de végre elárulhatjuk, milyen egyedi trükkökkel igyekszik megizzasztani a topmobilokat a ZenFone 7 páros.

Hirdetés

Régóta nem kaptunk már igazi flagship killer telefont (a OnePlus Nord sem tekinthető annak), ezért sokan abban reménykedtek, hogy az Asus lesz az, aki szállítja 2020 olcsó csúcsmobilját - ehelyett a gyártó más utat választott. Ez nem más, mint az egyedi kialakítás, amire kizárólag a ZenFone képes. Ehhez pakoltak hozzá felsőpolcos komponenseket, hogy végre meggyőzzék a felhasználókat arról, hogy nem csupán laptopot, routert, komponenseket, hanem mobilt is az Asustól érdemes beszerezni. A ZenFone 7 páros (merthogy két modell is startol szeptemberben) sok mindenben hozza a csúcsot, de néhány dolog azért kimaradt.

 

Hirdetés

Lyukmentes látvány

Notch, kameralyuk vagy káva - a ZenFone 7-nél egyikkel sem kell megbarátkoznod, a teljes előlapot hajszálvékony kávás kijelző foglalja el. A trükk nem más, mint a ZenFone 6-nál már megismert áthajtható kamerasziget, amelyet egyetlen gombnyomással a szoftver felfele kinyit és átfordít úgy, hogy az előre nézzen. Ez egyrészt látványos, másrészt egyedi, ami sok kíváncsi tekintetet vonz.

A kijelzőnél nem kell attól tartanod, hogy kompromisszumok sora fogad, ugyanis a Samsung által gyártott AMOLED kijelző minden, manapság divatos funkciót támogat. 6,67"-os, 1 ms-os válaszidőre képes és 90 Hz-en frissül, sőt, a HDR10+ szabványt is támogatja. Az Asus még az érintőpanel mintavételezésére is figyelt, ami egyenesen 200 Hz-es. A fényerőt is jóval 500 nit fölé tornázta, sőt, a maximális fényesség az 1000 nitet is elérheti.

Odabent a legújabb Qualcomm Snapdragon 865/865+ SoC dübörög - azért soroljuk fel mindkettőt, mert az alapmodell ZenFone 7-ben a sima, a ZenFone 7 Pro-ban pedig a 865+ található. A 8 GB RAM és a 256 GB tárhely alapértelmezett, ráadásul utóbbi villámgyors (UFS 3.1) és bővíthető is.

Kompromisszum a fejlődésért

Amit nem kapsz, az a jack csatlakozó, továbbá a zsinórnélküli töltés is hiányzik. Ami viszont van, az a Wi-Fi 6 modul és természetesen az 5G sem maradt le, az 5000 mAh-s akkumulátort pedig QC 4.0-s szabvánnyal tudod szuper-gyorstölteni. Nem felejtették ki az ezzel kompatibilis töltőt sem a dobozból, így ezért külön nem kell pénzt kiadnod, ami sajnos egyre kevesebb gyártóról mondható el. A töltés amúgy rengeteg trükköt ismer, így az ébresztőhöz igazított intelligens éjszakai töltést, amivel jelentősen kitolható az akkumulátor élettartama.

A jack csatlakozót az 5G-s antennák és a nagy akku szorította ki, viszont a Gorilla Glass védelem nem maradt le és az alsó részen egy értesítési LED-et is elrejtettek, ami kellemes és hasznos funkció. Ujjlenyomat-olvasóra is számíthatsz, ez az oldalsó élen található egy gomb formájában, amelynek extra funkciói tetszőlegesen programozhatók.

A készülékház masszív és strapabíró, de sajnos a vízállóság kimaradt. A flip kameránál a vízállóságot nagyon nehéz lett volna elegánsan (és elérhető áron) megoldani. Szintén nincsen Dolby hangzás, e-sim és arcfelismerés sem, viszont az Android frissítés minimum 2 évig garantált és a kezelőfelületet is igyekeztek szinte eredeti állapotban megtartani (néhány egyedi megoldást beépítve).

A trükkös kamera

A ZenFone 7 legnagyobb látványossága a Flip kamera. Ez nem is egyetlen kamera, hanem 3 komplett szenzor, amelyek közül kettőt a Sony szállít. A ZenFone 6-hoz képest új léptetőmotor került a telefonba, amely nem csupán feleakkora, de 2× erősebb és már 0,5 fokonként is tud léptetni. Szintén fontos megemlíteni, hogy a telefonban van leejtés-érzékelő, amely esést érzékelve azonnal visszarántja a kamerát a helyére, hogy megóvja azt. A gyári tesztelés amúgy bíztató eredményt hozott: 200 ezer ki-behajtás meg sem kottyant a mechanikának.

A ZenFone 7 Pro főkamerája 64 MPixeles (Sony IMX686), az ultraszéles 12 MPixeles (IMX363), a telefotó pedig 8 MPixeles. Az ultraszéles kamerát leszámítva optikai képstabilizálást is kapsz, a videófelvételt pedig akár 8K@30 fps-sel is rögzítheted. Fontos extra, hogy videofelvétel közben tudsz váltani a szenzorok között, itt is kapsz képstabilizálást (HyperSteady) és ultraszéles látószögnél a selfie képek esetén arckorrekciót is végez a telefon. Igyekeztek a tervezők jó néhány extra funkciót is beépíteni (automatikus panoráma például), de megjelenéskor még nem lesz time lapse (később még megjelenhet ez a funkció).

Külsőre különc

A ZenFone 7 hazánkban is tiszteletét teszi hamarosan, sőt, nemsokára részletes tesztjét is olvashatjátok nálunk. A Snapdragon 865+, a speciális kamera és nagy kijelző ellenére azt tippeljük, hogy valamivel a népszerű mobilgyártók csúcstermékei alatt nyit a ZenFone 7 Pro, meg lennénk lepődve, ha átlépné a 300 ezer forintos határt. Első körben kétféle színben lesz elérhető a mobil, és ha ezt választod, szép, nagy dobozban kapod meg mobilodat. Ennek nem csupán a mellékelt QC 4.0-s töltő az oka, két extra tokot is kapsz: az egyik egy szimpla, átlátszó tok, a másik viszont egy strapabíró védőborítás.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.