Hirdetés

Asus Zenfone 8 Flip teszt - a törpe árnyékában



|

Két olyan piaci rést vett célba az Asus, ahol nincs konkurenciája - talán éppen egy PC-gyártónak fog összejönni az, amibe az LG bicskája (is) beletört?

Hirdetés

Sok mobilgyártó volt már kénytelen saját bőrén megtapasztalni, mivel jár az, ha letér a felhasználók által várt és elvárt ösvényről. Merthogy ha csak egy kicsit is különc egy okostelefon, ha olyan téren próbál újítani, mini forradalmat hozni, ami kényelmetlen vagy akárcsak váratlan a felhasználók számára, azt a vásárlók azonnal megbüntetik azzal, hogy nem veszik meg, sőt, mindenki mást is lebeszélnek erről. Az LG mobilos üzletága sajnos bele is roppant ebbe, pedig voltak olyan, valóban egyedi megoldásaik, amelyekben megpillantható volt a jövő.

Hirdetés

De mindez nem tántorította el az Asust azon szándékától, hogy különc mobilokat tervezzen és dobjon piacra. 2020-ban például a ZenFone 7/7 Prót, amely elődjének a ZenFone 6-nak a kiforduló kameramodulját tökéletesítette. Egyedi telefon sikeredett belőle, amely nem volt annyira különc, hogy fájjon a felhasználóknak, ezért nem is bukott el, azonban - ahogy azt hazánkban is megtapasztaltuk - a rossz ellátottság miatt igazán nem tudott kitűnni a sorból. 2021-ben két új, egyedi és a maga nemében különc modellt is bemutat az Asus, mégpedig úgy, hogy tanult a múlt hibáiból. Ez azt jelenti, hogy mindkét készülék kellő figyelmet kap hazánkban és nem csupán megfelelő készlet fog rendelkezésre állni már az első pillanattól, de többféle változatot, kiegészítőket és előrendelői akciót is kapunk.

Kívül kicsi, belül nagy

Az idei ZenFone 8-bemutató igazi főszereplője az alapmodell, amelyről hiányzik az átforduló kameramodul. Sőt, a képeket nézve jogosan kérdőjelezed meg, mitől is olyan különc ez a telefon, ami elöl-hátul pont úgy néz ki, mint a többi mobil. Nos, az ok egyszerű: ez a legkisebb androidos csúcstelefon, amit ma elérhetsz. A 120 Hz-es AMOLED kijelző 5,9 colos és FHD+ felbontású. Ez a telefon pár milliméterrel vékonyabb és rövidebb, mint a Samsung Galaxy S21, miközben tömege pontosan ugyanannyi. Valójában nála már csak az iPhone 12 Mini kisebb, illetve olyan androidos mobilok, amelyek cserébe több kompromisszumra is rákényszerítenek (kisebb akku, gyengébb SoC stb.).

Merthogy a ZenFone 8 odabent a ma elérhető legfejlettebb komponenseket tartalmazza. Ez Snapdragon 888-as SoC-t takar, amelyhez modelltől függően akár 16 GB RAM és 256 GB UFS 3.1-es flash adattároló is csatlakozhat. A kijelzőt Gorilla Glass Victus védi, a kétféle színben elérhető, a lekerekített hátlapot pedig szintén Gorilla Glass fedi.

No és van 3,5-es jack is!

Miután nincsen forgó kameramodul, sikerült megoldani az IP68-as víz- és porállóságot, az akár kétnapos üzemidőért pedig a QC 4.0 gyorstöltéssel kompatibilis, 4000 mAh-s akku felel. A 64+12+12 MP-es hátlapi kamerák közül a főkamera optikai képstabilizátorral bír, és ahogy ezen három, úgy az előlapi 12 MP-es selfiekamera is kapott autofókuszt.

 

Észrevétlen motorcsere

A miniatűr ZenFone 8 mellett a ZenFone 8 Flip is megjelent, amely - bár meglehetősen nagy méretű - szinte észrevétlen. Mégpedig azért, mert hajszálpontosan ugyanúgy néz ki, mint a ZenFone 7-es, olyannyira, hogy a két eltérő generációs mobil külső méretei megegyeznek. Nekünk hosszas méricskélés során mindössze 4 gramm eltérést sikerült felfedeznünk az újabb modell javára, ám a 230 gramm még így is meglehetősen soknak számít a csúcstelefonok ligájában.

Bár sokan biztosra vették, hogy az Asus kijelzőt is vált, ez nem történt meg, továbbra is 90 Hz-es, FHD+ felbontású, 6,67 colos AMOLED kijelzőt kapunk, amit vékony kávák vesznek körül és amit nem rondít el sem kameralyuk, sem pedig szenzorsziget.

A ZenFone 8 Flip egyértelmű újdonsága, hogy az eddigi oldalsó ujjlenyomat-olvasós ki/bekapcsológombot felváltotta egy világoskék, normál fémgomb, az ujjlenyomat-érzékelő pedig a kijelző alá költözött. Tesztünk során ez kellemesen pontosnak és gyorsnak bizonyult, ám ugyanezen két jellemző a ZenFone 7 oldalsó érzékelőjére is igaz volt.

Van persze némi változás is, mégpedig a motorháztető alatt. Az evolúciós lépcsőfok 2021-ben, ebben a ligában a Snapdragon 888 SoC, amely a 8 Flipbe is bekerült. Ez 25%-kal jobb teljesítményt jelent, illetve természetesen minden adott, ami az előző verzióban is megvolt. A GPU is gyorsult, az Adreno 660 a hivatalos számok szerint akár 35%-kal jobb, mint elődje. A 8 GB RAM és a 256 GB UFS 3.1 tárhely nem változott, ahogy a Wi-Fi 6 és az 5G modul sem. A hangzás is maradt, a sztereó hangszórók közepes hangerővel szolgáltatnak dobozhangot - ennél sokkal jobban szóló mobil is létezik, de azért a középmezőnybe a ZenFone 8 Flip is befér.

A kamerák hajszálpontosan megegyeznek a ZenFone 7-nél megismertekkel. A főkamera 64 MP-es (Sony IMX 686), az ultraszéles látószögű 12 MP-es Sony IMX 363, a telefotó pedig 3×-os optikai zoom mellett egy 8 MP-es OmniVision OV08A. Meglepő lehet, de az újabb ZenFone 8 Flipből kimaradt az optikai képstabilizátor - az, ami a ZenFone 7 Próban megtalálható volt. A gyártó ezt azzal magyarázta, hogy az új modell a ZenFone 7 alapmodell utódja, nem a Pro változat helyébe érkezett (bár azt nem árulták el, hogy érkezik-e ZenFone 8 Flip Pro).

Szoftveres változások

A ZenFone 8 Flipen Android 11 fut gyárilag, ehhez jár a 2 főverziónyi frissítés és 3 évnyi biztonsági javítás. Ezen a téren valamicskét fejlődött az Asus, már a ZenFone 6/7-re is elérhető az Android 11 és ígéretek szerint a biztonsági csomagokra sem kell majd hónapokat várni (a tesztkészüléken márciusi biztonsági javítás volt aktív).

Az Asus ZenUI kifejezetten barátságos és kevés különc megoldásával egészen közel áll a stock, gyári Android felületéhez. Néhány változtatás, kiegészítés egészen hasznos, így például a ki/bekapcsoló többszöri megnyomására beállítható egyedi parancs. Az olyan funkciók, mint például a személyre szabható kameramód-lista, a rendszersebesség-szabályzó profilválasztás, a Game Genie, vagy az intelligens töltési szolgáltatás mind egy szálig nagyon hasznosak. Nagy és nehéz készülék lévén az egykezes mód is kellemes kiegészítés és ugyan szokni kell használatát, de sokak számára segítség lehet.

Ugyanakkor például a tárcsázó és a névjegyzék borzalmasan fapados, mondhatni funkcionális, bár itt meg kell jegyeznünk, hogy miként elődje, úgy a ZenFone 8 Flip is képes minden telefonbeszélgetést jó minőségben automatikusan rögzíteni, ami sok esetben kapóra jöhet. 

Verdikt

Ha nem az elődjéhez hasonlítjuk, hanem új modellként tekintünk a ZenFone 8 Flipre, nagyon jól fest a mobil: erős SoC, elegendő RAM és tárhely, amelyen minimálisan átszabott, friss rendszer száguld. Az a néhány szoftveres extra, amit kapsz, hasznos és remélhetőleg a frissítések is időben érkeznek majd. A speciális, villámgyorsan átforduló kamera még mindig nagyon látványos és praktikus is sok szempontból, a képek pedig ha nem is verik a nagy neveket dinamikában, azért szépek, élesek - beleértve a 3×-os zoomot kínáló szenzort is.

Az 5000 mAh-s akkumulátorral 2 napig vígan elketyeg a telefon normál használat mellett, az intelligens töltés pedig kíméli az akkut. A kijelző nagy, nem lyukas és szép képet ad kellően nagy fényerővel. Jack csatlakozó sajnos nincsen a ZenFone 8 Flipen, viszont a dobozban minőségi tok és 30 wattos gyorstöltő is vár. Szintén hiányoljuk az IP68-as védelmet, de ez a speciális kamera miatt nem kivitelezhető, a zsinórnélküli töltés pedig azért maradt ki, mert már így is vastag, nagy és nehéz a telefon.

Nem hisszük, hogy a ZenFone 8 Flip meg fogja váltani a világot, de azt el kell ismerni, hogy tisztességes, felsőkategóriás mobiltelefon lett, ami megbízhatóan és jól használható (főleg kellően nagy kézzel). Van ugyan néhány hiányossága, de cserébe ára nem szállt el és remélhetőleg ezúttal könnyen beszerezhető lesz hazánkban is.

A helyi Asus irodától kapott információink alapján a ZenFone 8 Flip 309 990 forinton indul 8/256 GB-os verzióban, kétféle színben. A miniatűr ZenFone 8 előrendelői akciót is kap, ahol a 8/128 GB-os modell 239 990 forintért lesz bezsebelhető, ezt követően pedig normál ára 279 990 forint lesz. Szolgáltatónál egyelőre nem találod meg egyik modellt sem, viszont a tervek szerint az összes nagyobb elektronikai lánc kínálatában ott lesznek a ZenFone 8-as mobilok.

Asus Zenfone 8 Flip

Ár: 309 990 Ft
Nem hisszük, hogy a ZenFone 8 Flip meg fogja váltani a világot, de azt el kell ismerni, hogy tisztességes, felsőkategóriás mobiltelefon lett.
  • Snapdragon 888 SoC
  • 8 GB RAM, 256 GB flash (UFS 3.1) + mSD
  • 6,67", AMOLED, FHD+, 90 Hz, HDR10+, 110% DCI-P3, Gorilla Glass 6
  • kijelző alatti ujjlenyomat-olvasó, arcfeismerés
  • 64+12+8 MP kamerák
  • 5G, Wi-Fi 6, BT5.2, NFC
  • 5000 mAh, 30 W gyorstöltés (QC 4.0)
  • 165×77×9,6 mm
  • 230 g
  • 814 787 pont AnTuTu
  • 1124/3692 pont GeekBench 5
  • 13 415 pont Work 2.0
  • 5872 pont 3DMark Wild Life
PRO
  • egyedi kameradizájn
  • kiváló kijelző
  • villámgyors SoC
  • praktikus extrák
  • akár 2 napos üzemidő
Kontra
  • nincsen optikai képstabilizálás
  • nincsen vezeték nélküli töltés
  • elődjéhez képest alig változott
  • nagy, vastag és nehéz
  • nem por- és vízálló
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 7429
    [topic] => 1
    [group] => 19
    [gameinfo_name] => Asus Zenfone 8 Flip
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 4
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2021-05-09 23:22:50
    [gameinfo_webpage] => https://www.asus.com/hu/Mobile/Phones/All-series
    [gameinfo_tags] => Asus, ZenFone, telefon, mobil, okostelefon, teszt, Snapdragon, Flip, Android
    [gameinfo_url] => asus-zenfone-8-flip
    [gameinfo_pro] => egyedi kameradizájn
kiváló kijelző
villámgyors SoC
praktikus extrák
akár 2 napos üzemidő
    [gameinfo_kontra] => nincsen optikai képstabilizálás
nincsen vezeték nélküli töltés
elődjéhez képest alig változott
nagy, vastag és nehéz
nem por- és vízálló
    [gameinfo_data] => Snapdragon 888 SoC
8 GB RAM, 256 GB flash (UFS 3.1) + mSD
6,67", AMOLED, FHD+, 90 Hz, HDR10+, 110% DCI-P3, Gorilla Glass 6
kijelző alatti ujjlenyomat-olvasó, arcfeismerés
64+12+8 MP kamerák
5G, Wi-Fi 6, BT5.2, NFC
5000 mAh, 30 W gyorstöltés (QC 4.0)
165×77×9,6 mm
230 g
814 787 pont AnTuTu
1124/3692 pont GeekBench 5
13 415 pont Work 2.0
5872 pont 3DMark Wild Life
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 7
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 309 990
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Nem hisszük, hogy a ZenFone 8 Flip meg fogja váltani a világot, de azt el kell ismerni, hogy tisztességes, felsőkategóriás mobiltelefon lett.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 4
            [manufacturer_name] => ASUS
            [manufacturer_url] => asus
            [manufacturer_link] => http://www.asus.com
            [link] => /gyarto/asus
        )

    [link] => /termekinfo/asus-zenfone-8-flip-7429.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => egyedi kameradizájn
            [1] => kiváló kijelző
            [2] => villámgyors SoC
            [3] => praktikus extrák
            [4] => akár 2 napos üzemidő
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => nincsen optikai képstabilizálás
            [1] => nincsen vezeték nélküli töltés
            [2] => elődjéhez képest alig változott
            [3] => nagy, vastag és nehéz
            [4] => nem por- és vízálló
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.3
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    10

  • Ár/Érték:

    8

  • Anyagminőség:

    8

  • Extra funkciók:

    8

  • Kijelző:

    9

  • Szoftver:

    8

  • Akkumulátor:

    9

  • Kinézet:

    7

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.