Hirdetés

Megérkezett az ASUS ZenFone 6 és trükkös kamerát hozott



|

Notch nélküli óriáskijelző, kipattanó, többfunkciós kamera, erős akku és letisztult kezelőfelület: ezzel ered a versenytársak csúcsmobiljainak nyomába az ASUS.

Hirdetés

Spanyolországban, Valenciában mutatkozott be a legújabb ASUS csúcsmobil, a ZenFone 6, a tajvani cég azzal indokolta a helyszínt, hogy a művészetek és a tudományok városa megfelelő helyszín egy művészi és sok fejlett funkcióval rendelkező telefon bejelentéséhez. A készülék valóban sok tekintetben lenyűgöző, szóval ezen nem múlik a siker - a nagy riválisok befogásához viszont mindenképpen a hozzájuk mért, brutális marketinges és kereskedelmi nyomulásra lesz szükség.

Hirdetés

Zavaró belógás nélkül

A Flip névre keresztelt előlapi kamera egyszerre old meg két jellemző mobilos problémát. Az egyik ugyebár az, hogy az egyre nagyobb helyen terpeszkedő, kávától káváig érő kijelzőkön hogyan helyezzék el a szelfikamerát, hiszen sem a fekete sáv, sem a belógó notch, sem pedig a kijelzőbe fúrt lyuk nem túl kedvelt megoldás. Másrészt pedig a készülékek előlapjain minél kisebb lencséket, ezáltal csak viszonylag gyenge felbontású kamerákat tudnak elhelyezni a gyártók. Nos, a Flip egyszerre oldja meg ezt a két nehézséget, és egyben a hátlapi kamerát is kiváltja.

Pontosabban a ZenFone 6-ban az előlapi kamera egyben a hátlapi is... De hogy van ez? A hátlap tetején található dupla kamera-modul ugyanis egy motorral 180 fokban felpattintható, így szelfis üzemmódhoz egyszerűen csak átfordul az előlap fölé (de egyébként nem csak ebben a két állásban használható, hanem a végpontok között bármilyen további állásban is, ami elég érdekes felhasználási lehetőségeket tartogat). A modulon két kamerát találunk, egy 48 megapixeles, Sony IMX586 egységet és egy 13 megapixeles, 125 fokos nagylátószögű modult. Érdekes megoldás, kíváncsian várjuk a tesztkészüléket, hogy gyakorlatban is megnézzük a furcsa hibrid működését.

Az így teljesen érintetlenül hagyott kijelző szinte a teljes előlapot betakarhatja, a 6,4 hüvelykes képátlójú NanoEdge panelt Gorilla Glass 6 védi, felbontása FHD+, azaz 1080x2340 képpont.

Itt az erő, itt az izom

A telefon belsejében az idei csúcskategória dolgozik egy Snapdragon 855 rendszerchip formájában, amelyet Adreno 640 grafiksu vezérlő, akár 8 GB RAM és 256 GB tárhely egészít ki.

Az erős hardvert az is segíti, hogy az ASUS tervezői igyekeztek minimálisra venni a rendszer és a launcher által okozott terhelést. Az új ZenUI 6 felületet letisztultabbra és egyszerűbben kezelhetőre alakították, csak a leglényegesebb funkciókra koncentrálva (az új trendeknek megfelelően van benne sötét mód is). Az új animációk is gyorsabbá, gördülékenyebbé teszik a kezelést, a kijelző széléhez rendezett alapvető ikonokat pedig könnyű elérni.

Az OptiFlex technológia felgyorsítja az alkalmazások betöltését és újraindítását, valamint energiát takarít meg a készenléti üzemmódban azáltal, hogy megjegyzi a felhasználó kedvenc alkalmazásait. Betöltve hagyja a memóriában a legtöbbet használt alkalmazásokat, így azok bármikor készen állnak. Az új Privát hallgatás mód a személyes adatok biztonságára ügyel: hangüzeneteinket és a Google Asszisztenssel folytatott beszélgetéseinket csak a fülhallgatón keresztül játssza le, így egyik üzenetet sem olvassa fel hangosan nyilvános környezetben.

A készülék szélén egy különálló extra hardveres gombot is találunk, amelyet személyre szabhatunk a népszerű parancsok indítására, beleértve a Google asszisztens feladatait. Támogatja az egyszeri megnyomást, dupla nyomást, vagy a hosszan lenyomva tartást különböző műveletekhez hozzárendelve. A telefonhoz jár egy luxus minőségűnek hirdetett ZenEar fülhallgató is, amelyet a 1MORE fejhallgató-specialista cég hangolt be a prémium hangélmény érdekében.

Kameráról sosem lehet eleget beszélni

Térjünk még vissza kicsit a ZenFone 6 fotós és videós képességeire, ugyanis ezek állnak a friss bejelentés középpontjában. Nézzük először a fizikai tulajdonságokat! A 48 megapixeles, Sony IMX586 szenzorral szerelt főkamera f/1.79 széles rekesznyílású lencsékkel és Quad Bayer technológiával rendelkezik, utóbbi az éjszakai és extrém fény-környezetben készült fotókat javítja. A 2x1 OCL PDAF autofókusz-rendszer az élesség mellett a rázkódásmentességért is felel.

A kiegészítő kamera 125 fokos látószöge nem csak a hagyományos állásban ellőtt tájképek esetében jöhet jól, de így a szelfikre is ráfér akár egy nagyobb társaság körülöttünk, ráadásul a valós idejű torzítás-korrekció miatt nem lesznek eltorzult fejek a kijelző szélein és nagy krumpliorr a közepén. Az élességállítást lézeres autofókusz segíti.

Maga az elforgatható Flip modul folyékony fém, egy amorf ötvözet felhasználásával készül - ez a rozsdamentes acélnál 20 százalékkal könnyebb, de mégis négyszer erősebb nála. A további védelem érdekében a modulon belül egy G-szenzor érzékeli a gyorsulás mértékét, ezáltal a Flip kamera automatikusan visszatér a biztonságos helyzetbe, abban az esetben, ha a telefon véletlenül leesik. Az egyedi szerkezeti motor folyamatosan forgatja a kameramodult - akár 180 fokban is az előlapi és hátlapi kamera pozíciók között. A Free Angle módban a Flip kamera bármely szögben megállítható, szóval akár megtehetjük azt is, hogy ha nem vittünk magunkkal állványt a fotózáshoz, a telefont simán a hátára fektetjük, miközben a Flipet 90 fokra állítjuk.

Több más felvételi mód is rendelkezésre áll, többek között az Auto panoráma, valamint a videófelvétel közben használható Mozgáskövetés. A továbbfejlesztett HDR+ és a Szuper éjszakai módok a legjobb nappali és éjszakai felvételek minőségét javítják. Apropó, videó: a főkamerával 4K UHD (3840 x 2160) felbontással rögzíthetünk mozgóképeket 30/60 fps mellett, a másodlagos kamera fixen 30 fps-t tud. A képstabilizátor sajnos csak elektronikus, de a 3 tengelyes megoldást érzékenynek és biztosnak ígérik. Készíthetünk a fentiek mellett 4K UHD timelapse videókat, valamint extra lassított felvételeket (1080p felbontásban 240, míg 720p mellett 480 fps-re képes a telefon). A mozgásérzékelő módot 1080p felbontás mellett, 60 fps-sel használhatjuk.

Minden egyéb, amit tudni szeretnél

Hű, mit hagytunk még ki? A SIM tálca tripla foglalatos, tehát dual standby módban két SIM (mindkettő 4G-s) és egy akár 2TB-os microSD helyezhető bele. A kijelző-test arány 92 százalék, a készülék tömege 190 gramm. Kétsávos Wi-Fi5, Bluetooth v5.0 (EDR+A2DP), Wi-Fi Direct és NFC vezeték nélküli kommunikációra képes, valamint kétcsatornás GPS-t alkalmaz. Ujjlenyomat-érzékelőt a hátlapon találunk, ez 5 ujjlenyomatot kezel és 0,3 másodperces feloldást ígér. A csatlakozó USB-C, az operációs rendszer a ZenUI 6-tal megerősített Android 9 Pie. Hangszóróból dupla sztereó is került a burkolat alá dupla NXP TFA9874 okos erősítőkkel, és támogatja a nagyfelbontású audióformátumokat is (192 kHz/24-bit). A fülhallgató DTS kompatibilis, 7.1 virtuális térhangzásra képes. A dupla belső mikrofont az ASUS saját zajcsökkentő technológiával szerelték fel. Az akku 500 mAh kapacitású, a készülék pedig két színben (alkonyezüst, éjfekete) rendelhető.

Egész jól hangzik az összeállítás, bár egy optikai képstabilizátort még el tudtunk volna viselni. Ja, és nagyon nem találunk utalást arra, hogy bármilyen IP védelemmel rendelkezik-e a ZenFone 6, bár simán lehet, hogy a Flip kamera miatt hivatalosan nem kapott most ilyesmit.

A hivatalos magyar ASUS webshopban már látszanak az árak is. Eszerint a 6 GB RAM-mal és 64 GB tárhellyel szerelt ZenFone 6 ára 159 990 forint, a 6 GB + 128 GB modellek 189 990 forintba, míg a 8 GB + 256 GB kiépítésű mobilok 207 990 forintba kerülnek. Ezek közül egyelőre a fekete 6/128 modell érhető el készleten, a többinél "hamarosan érkezik" megnevezés szerepel. Ez egyébként valóban jó árszint a hasonló tudású csúcskészülékek elborult árazásához képest, szóval már csak egy adagnyi marketing push kell (no meg az, hogy a ZenFone-okat végre a hazai szolgáltatók kínálatába is be tudják tárazni), és az ASUS sikerrel eredhet a piac kereskedelmi királyai után.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.