Hirdetés

Átalakulnak a Play Áruház értékelései



|

A Google új rendszert vezet be, hogy pontosabb képet kapjunk az alkalmazásokról.

Hirdetés

Egy app letöltése előtt tesztek híján csakis a Play Áruházban tájékozódhatunk az adott szoftver minőségéről, de gyakran még ez a szám sem árul el sokat, hiszen rengeteg szemponttól függhet az, hogy ki miért ad X pontot egy alkalmazásra.

A Google viszont nemrég bejelentette, hogy egy kifinomultabb rendszerrel igyekszik hasznosabbá tenni az értékeléseket.

Mindenekelőtt az iOS-es App Store mintájára a keresőóriás is bevezeti az országonként eltérő értékelést. A Google Play jelenleg a világ összes felhasználói pontszámát egyetlen átlagban összesíti, amivel az a gond, hogy a helyi viszonyok függvényében akadhatnak eltérések az alkalmazások képességeiben, vagy működésében. Így pedig egy helyben letiltott, vagy hibás funkció miatt kiosztott negatív értékelés olyanokat is befolyásolhat, akiket nem is érint a probléma.

Hirdetés

Az országos bontásnak azonban árnyoldala is van, hiszen így a kevésbé népszerű alkalmazások esetében jóval kevesebb értékelés alapján kell majd döntenünk, hogy érdemes-e letölteni az adott appot. Ami viszont sokkal hasznosabb, hogy a Google a jövőben azt is el fogja árulni, hogy milyen típusú és formájú (pl. mobil, tablet, hajtogatós készülékek) eszközökről érkeztek az értékelések.

Ez az azért fontos, mert az androidos térfélen ezernyi, eltérő kialakítású és teljesítményű készülék van forgalomban, melyek az operációs rendszer különböző verzióit futtatják. Márpedig egy Samsung Galaxy S21 Ultra tulajdonosának nem igazán releváns, hogy egy 5 éves Lenovo tableten vacak élményt nyújt az adott alkalmazás.

A frissített felületen viszont látjuk majd, hogy eszközönként, illetve szoftveres verziónként milyen értékelési átlagot kapott az app. Ez persze szintén egy olyan változtatás, ami csak a több ezer letöltéssel bíró tételeknél lesz igazán beszédes.

A Google közleménye szerint az országspecifikus pontozás novemberben érkezik, míg a készülékinformációk csak valamikor 2022 során bukkannak fel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.