Hirdetés

Átnevezték Putyin luxusjachtját az Anonymous hackerei



|

A hajók mozgását követő adatbázison keresztül trollkodták meg az orosz elnököt.

Hirdetés

Hetedik napja zajlik az Ukrajna elleni orosz invázió, amire a nyugati országok és a tech cégek is különböző szankciókkal reagáltak, az Anonymous hackerkollektíva pedig kiberháborút hirdetett az orosz kormány és az ország vezetője, Vlagyimir Puytin ellen.

Az online hadviselés részeként több kormányzati weboldalt és állami kötődésű hírportált is támadás ért, nemrég pedig az orosz elnök jachtjára "sújtottak le" egy kis trollkodással.

Hirdetés

A 97 millió dolláros (kb. 33 milliárd forintos) értékűre becsült jachtról elsőként Ryan Gallagher, a Bloomberg újságírója közölte, hogy megváltoztatták a nevét a hajók követésére szolgáló rendszerben (Automatic Identification System).

Az egyébként Gracefulnak ("Méltóságteljes") hívott luxuscirkáló hívójelét "FCKPTN-ra" (a F*ck Putin rövidítése) módosították, a térképen pedig úgy helyezték el, hogy látszólag az ukrán Kígyó-szigetnek ütközött, melynek védői rádión küldték el melegebb éghajlatra az ostromló orosz erőket, mielőtt fogságba estek.

Később a jacht regisztrált úti célját is átvariálták, ami így előbb "anonymous" és "anonleaks", majd "hell" (pokol) lett. Cikkünk írásakor a hajó hívójele "ANONYMO", az úti célja helyén pedig "FCKPTN" szerepel.

Valamelyest hasonló hír, hogy nemrég az Elon Musk magángépének mozgását követő 19 éves programozó is új botot indított, amivel kifejezetten az orosz oligarchák repülőgépeinek mozgásáról közöl élő információkat a Twitteren.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.