Hirdetés

Átverés: ne kattints a kamu Tesla-nyereményjátékra!



|

Már megint itt egy átverős Facebook oldal: gyorsan elmagyarázzuk szövegben és videón is, miért ne kattints erre vagy más hasonlóra.

Hirdetés

Még szinte meg se száradt a virtuális tinta azon a cikkünkön, amelyben részletesen elmagyarázzuk a kamu Facebook-játékok, kvízek és oldalak veszélyeit, máris itt a legfrissebb átverés a közösségi oldalon. Mindenki szanaszét osztogatja az állítólagos Tesla Hungary játékát, amiben egy Teslát lehet nyerni - de ez persze ordas nagy átverés.

Hirdetés

Mindenféle szájbarágós részletezés helyett itt egy videó, amiben mindössze két perc alatt megpróbálunk a józan eszetekre hatni, miért ne dőljetek be ennek a Tesla nevében indított őrültségnek. A videó után folytatjuk szövegesen is.

Szóval, akkor legyen meg itt nagyon röviden és egyértelműen, honnan ismertek fel egy ehhez hasonló kamu Facebook játékot.

- Nincs olyan szervezet, amely nevében postol (jelen esetben Tesla Hungary)
- A játékot közzétevó oldal láthatóan gagyi, sebtiben létrehozott, kevés lájkolóval rendelkező, csak néhány posttal, igénytelen tartalommal megszórt próbálkozás
- Irreális a nyeremény nagysága és esélye: egy megosztásért senki nem fog ingyen tízmilliós autót osztogatni

Az pedig továbbra is áll, hogy egy ilyen kamuoldallal (vagy játékkal, kvízzel, appal) egy csomó felesleges veszélyt húzhattok magatokra, például ilyesmiket:

- A Facebookon elérhető adataidat (profilkép, név, életkor, lakhely, stb.) lementik, eltárolják
- Ezeket értékesítik vagy közvetlenül felhasználják kéretlen tevékenységekhez
- Ilyen lehet például termékek és szolgáltatások reklámozása a te nevedben, a tudtod nélkül
- Spamek, kéretlen levelek, üzenetek indulnak meg a közösségi fiókodba vagy az e-mail címedre
- Vírusokat és egyéb kártevőket kapsz az e-mailedre
- Átverős, adathalász üzeneteket és e-maileket kapsz a Facebookon megadott adataiddal finomhangolva, hogy könnyebben elhidd őket

- A fentiek főleg appokra, kvízekre érvényesek, a csaló oldalak veszélye leginkább az, hogy elegendő lájkolót gyűjtve eladják az oldalt valaki másnak, aki az oldal nevét, témáját megváltoztatva automatikusan hozzájut egy meglévő felhasználói bázishoz, akiknek aztán igyekszik saját termékeit értékesíteni, vagy saját témakörének megfelelő postokat megjeleníteni. Így lesz például egy gyanútlan macskás oldalból potencianövelő klub, vagy egy vicces mémes oldal így válik politikai szócsővé.

Szóval akkor még egyszer, csupa nagybetűvel, hogy rögzüljön, aztán pedig írd le százszor. Minimum.

NE KATTINTS GYANÚS OLDALAKRA, JÁTÉKOKRA, KVÍZEKRE FACEBOOKON, HASZNÁLD A JÓZAN ESZED, MINDIG NÉZZ UTÁNA!

Köszönjük.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.