Hirdetés

Az AI már az idegesítő labirintusos játékban is jobb nálunk



|

Világrekordot döntött a golyó célba juttatásában egy mesterséges intelligenciával vezérelt robot.

Hirdetés

Több mint egy év telt el azóta, hogy a ChatGPT nyilvános rajtja berobbantotta a mesterséges intelligenciás lázat, ám még mindig sok a kérdés az AI-technológiák színre lépésének hosszú távú következményei körül. Annyi bizonyos, hogy a gépi tanuláson alapuló megoldások több területen is képesek lehetnek lepipálni az embert.

Az egyik ilyen a játékoké, ahol például a sakkban és a pókerben már sokszorosan bizonyítottak az algoritmusok, most pedig a jelek szerint a fizikai dimenziót is sikerült meghódítania a mesterséges intelligenciának.

A The Next Web beszámolója alapján ugyanis az ETH Zürich (Eidgenössische Technische Hochschule) kutatói létrehoztak egy AI-alapú robotot, amely képes volt megdönteni a golyós labirintusjáték világrekordját. Ha esetleg ennyiből még nem lenne ismerős: arról a játékról van szó, amelyben egy apró fémgolyót kell célba juttatnunk egy lyukakkal teleszórt labirintuson keresztül. Az idegőrlő kihívás emberi világrekordere, Lars-Goran Danielsson, aki 2022-ben 15,41 másodperc alatt tudta le a feladatot, az ETH-n kifejlesztett CyberRunnernek viszont 14,48 másodperc alatt sikerült.

Hirdetés

A mérnökök ehhez egy összetett rendszer alkottak, amelyben két motor, egy kamera és egy gépi tanuláson alapuló algoritmus kezeli a táblát. Az utóbbit 6,06 órán keresztül trenírozták, melynek végére a mesterséges intelligencia még a feladatot megkönnyítő trükköket és csalásokat is felfedezett, így a kutatóknak közbe kellett lépniük, hogy ne hagyja ki a tábla egyes részeit. A robot lenyűgöző teljesítményéről természetesen videó is készült:

Aki szeretne fejest ugrani a témába, a projekt weboldalán többet is megtudhat a technológia hátteréről, később pedig széles körben is el lehet majd játszadozni vele, mivel a kutatók azt ígérik, hogy idővel nyílt forráskódúvá teszik a CyberRunnert.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.