Hirdetés

Az AI-t a csalók is előszeretettel használják, de a többséget még nem tudják átverni



|

A mesterséges intelligencia térnyerése harmincszorosára növelte az online térben elkövetett csalások számát.

Hirdetés

Néhány éve még csak nevettünk azokon az átlátszó "arccserélős" videókon, fényképeken, amin egy-egy ismert ember látható valamilyen kompromittáló vagy vicces helyzetben. A technológia finomodása persze már ekkor borítékolható volt, és erre szakértők időben el is kezdték felhívni a figyelmünket. Az idő előrehaladtával egyre közelebb vagyunk ahhoz az utópisztikus világhoz, amikor egy laikus internetező számára lehetetlen lesz ránézésre eldönteni egy fényképről illetve videóról, hogy az azon látható tartalom valós, vagy egy profi deepfake munka eredménye.

Az Onfido egy londoni székhelyű techcég, aminek fő tevékenysége, hogy fénykép alapján az AI segítségével állapítja meg más felvételeken látható emberek személyazonosságát. Megrendelői általában olyan cégek, akik biztonsági okokból szeretnék, hogy felhasználóik valódi kiléte kiderüljön. A vállalat nemrégiben nyilvánosságra hozta egy kutatását, amiből kiderül hogy az arckép felhasználásával elkövetett csalások száma idén harmincegyszeresére nőtt az előző éveshez képest, aminek egy része nyilvánvalóan a virágkorát élő AI számlájára írható.

Hirdetés

Ezeknek a csalásoknak egy része azonban még mindig a legegyszerűbb, a kifinomult megtévesztés igényeire nem sokat adó trash-deepfake, amelyeket jobban szemügyre véve bárki észreveheti, hogy egy manipulált képet lát éppen. Az ezt a módszert alkalmazó csalókat nem különösebben érdekli, hogy az emberek 90 százaléka nem dől be a próbálkozásuknak, hiszen parádésan megélnek a fennmaradó 10 százaléknyi naiv, hiszékeny felhasználóból.

A kifinomultabb módszerek viszont már mesterséges intelligenciát használnak arra, hogy egy forrásarcot a célpontra illesszenek, de ezek komolyabb erőforrásokat és hozzáértést igényelnek. A technológia adta lehetőségeket kihasználó bűnözők egyre kreatívabban támadják az ezek kivédésére irányuló védekezéseket. Ahogy a generatív AI-eszközök egyre elterjedtebbé válnak, a csalók egyre gyakrabban állítanak elő majd hamis dokumentumokat, akár a biometrikus védelmet is megpróbálva kijátszani.

A londoni cég szerint egyelőre még elég megbízható a biometrikus védelem. Ők is ezt ajánlják, főként ennek az élő kamerás változatát. A kiberbűnözők ezt jellemzően egy videó bejátszásával igyekeznek már most kijátszani, de a technológiához természetesen a másik oldalnak is van hozzáférése, akik felvéve a kesztyűt igyekeznek ellenük fordítani saját fegyverüket.

Egész biztos, hogy az online biztonság a jövőben a két fél küzdelméről fog szólni, ahol mindkettőnek ugyanaz lesz a fegyvere.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.