Hirdetés

Az államilag támogatott hackerek is rákaptak a mesterséges intelligenciára, de ez lehet a vesztük is



|

Az AI-alapú szolgáltatások egyszerre segítik a kiberbűnözőket és a rájuk vadászó hatóságokat - mondja az amerikai hírszerzés.

Hirdetés

Az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Ügynöksége, vagyis az NSA tevékenysége 2013-ban került a reflektorfénybe, miután a hatóság egykori munkatársa, az azóta is száműzetésben élő Edward Snowden titkos információkat szivárogtatott ki az általuk végrehajtott globális megfigyelésekről, jelentős diplomáciai károkat okozva az USA kormányának.

Amikor azonban a hírszerzési szervezet épp nem a saját állampolgárai és a hazája szövetségesei után kémkedik, többek között az államilag finanszírozott kiberbűnözők elleni harcban is fontos szerepet játszik, melynek kapcsán most a mesterséges intelligencia újdonsült szerepére hívta fel a figyelmet az NSA kiberbiztonságért felelős igazgatója, Rob Royce.

Hirdetés

A TechCrunch beszámolója alapján a vezető a Fordham Egyetem által rendezett konferencián tartott beszédet, ahol elmondta, hogy a Kína által támogatott hackerek előszeretettel alkalmaznak generatív AI-szolgáltatásokat az akcióik hatékonyabbá tételére, például amikor tűzfalakat törnek fel, vagy adathalász csalásokat hajtanak végre.

"Mindannyian előfizetnek a nagynevű cégekre, amelyekre ebben az esetbe számítanánk - az összes létező generatív AI-modellre. Hírszerző operátorokat és bűnözőket is látunk ezeken a platformokon."

- jellemezte a helyzetet Joyce, aki arra számít, hogy 2024 kritikus év lesz az államilag szponzorált hackerek számára, mivel idén kerül sor a Kína által bekebelezni szándékozott tajvani, valamint az amerikai választásokra is - az utóbbi kapcsán Oroszország részéről már 2016-ban is voltak befolyásolási kísérletek.

Az NSA kibervédelmi igazgatója szerint az AI-ra támaszkodó bűnözők elsősorban olyan célpontokat támadnak, mint például az energetikai infrastruktúra vagy az energiahordozókat szállító csőhálózat, a lehető legnagyobb zavarokat okozva a célpontok számára. Cserébe viszont a mesterséges intelligencia kétélű fegyver, mivel a hackerek üldözését is segíti:

"A gépi tanulás, a mesterséges intelligencia és a big data segít felszínre hozni ezeket a tevékenységeket és előtérbe helyezi őket, mivel ezek a fiókok nem úgy viselkednek, mint a normál üzleti üzemeltetők a kritikus infrastruktúrán, ez pedig előnyt jelent számunkra.

Az igazgató úgy foglalta össze a helyzetet, hogy az AI nem egy csodafegyver, így az amatőrökből nem képes mesterbűnözőt faragni, akik viszont tapasztalattal használják, azoknak jóval hatékonyabbá teszi a tevékenységét.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.