Hirdetés

Az amerikaiak többsége úgy gondolja, hogy az AI el tudná végezni a munkáját



|

Egy felmérés alapján a tengerentúli dolgozók komolyan tartanak attól, hogy a mesterséges intelligencia átveszi a helyüket.

Hirdetés

Ugyan a ChatGPT 2022 őszi rajtja óta a csapból is a generatív mesterséges intelligencia és annak potenciális hatásai folynak, egyelőre senki sem tudja pontosan megjósolni, milyen következményekkel jár majd az új technológia térhódítása az élet különböző területein.

Az egyik sokat emlegetett kérdés a munkahelyeké, melyek kapcsán a Nemzetközi Valutaalap épp a napokban tett közzé egy jelentést arról, hogy az AI nagyobb egyenlőtlenséget hozhat a foglalkoztatásban, és hogy a "legextrémebb esetekben" állások megszűnéséhez is vezethet. Ezzel áll összefüggésben egy friss felmérés is, amely szerint az amerikaiak túlnyomó többsége félti a munkáját a technológiától.

A közvélemény-kutatást a Spokeo nevű cég végezte el összesen 1027, 18 év feletti személy megkérdezésével, ami ugyan nem óriási merítés, az eredmény viszont még így is beszédes lehet. A válaszokból kirajzolódik, hogy a résztvevők 74,8%-a aggódik az AI iparági hatásai miatt, 66,6%-nyian pedig egyenesen úgy gondolják, hogy a mesterséges intelligencia el is tudná végezni a munkájukat.

Hirdetés

Az utóbbi kapcsán a Spokeo megjegyzi, hogy a résztvevők valószínűleg túlbecsülik az AI képességeit, amit az is jelez, hogy amikor a kérdés konkrétan megnevezett területekre (pl. kreativitás, kritikai gondolkodás, érzelmi intelligencia) irányult, a válaszadók többsége már szinte minden témában jobbnak tartotta magát az algoritmusoknál, kivéve két kategóriát, az adatelemzést és a rendelkezésre álló idő beosztását.

Mindemellett pedig a kutatás néhány pozitív elvárást is feltárt: a résztvevők 78,1%-a szerint a mesterséges intelligencia csökkentheti a munkahelyi stresszt, 76,7%-uk szerint pedig a heti munkanapok számát is lejjebb fogja szorítani az átlag amerikaiak számára.

Mit gondolsz, a te munkád hogyan érinti majd az AI-forradalom?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.