Hirdetés

Jár a keksz? Íme az Android Oreo újdonságai



|

Szépen lassan a hazai piacra is berepülnek a Google rendszerének nyolcadik generációját futtató készülékek, ennek apropóján összegyűjtöttük az Oreo említésre méltó újdonságait.

Hirdetés

Ismét eltelt egy év, és tovább frissül az Android, a már 8.0-s verziószámnál járó rendszer pedig három generáció után újra visszatér a brandelt édességekhez. Az ABC-ben soron következő O betűhöz pedig nem mást rendelt a gyártó, mint az Oreót. Hamarosan az is kiderül, mennyire édes valójában a Google legújabb operációs rendszere, ha egy friss csúcskészüléken fut.

Hirdetés

Persze a már fél éve folyamatosan érkező, a referenciamodellekre installálható verziók elég stabil támpontot adnak az Oreo újdonságai kapcsán, az augusztus végi, végleges Android 8.0 pedig már szépen lassan minden első körös frissítésű telefonra eljut az over-the-air rendszeren keresztül. Összegyűjtöttük és bemutatjuk a Google legfrissebb rendszerének leghasznosabb újításait, amelyek között jó néhány olyan funkciót találunk, amelynek a mindennapok során is hasznát vehetjük.

Friss és sebes

Elsősorban a színtiszta, sallangmentes Androidot futtató készülékeken érdemes áttekintenünk az új rendszer mellé érkező friss kialakítást, mert a legtöbb gyártó a saját felületét húzza rá az új droidverzióra is. Az ígéretek szerint már a rendszer startját követően érezhetjük az Oreo valódi erejét, amelynek bootsebessége ideális körülmények között messze túlszárnyalja a korábbi változatokét. Az eddigi tapasztalatok valóban ezt igazolták: a bekapcsológomb megnyomása után néhány másodperccel már a PIN-kódunk begépelésével kell bíbelődnünk. Természetesen az elmaradhatatlan, dizájnt érintő módosításokból is kapunk szép számmal; némileg változik az indítóképernyő, és újragondolták a lock-screent, a legfontosabb, dizájnt érintő módosítás azonban az adaptív ikonok megjelenése.

Ezek a launcher kialakítása alapján rendelnek hátteret az egyes ikonokhoz, és ebbe a keretbe helyezik az alkalmazások fejlesztőitől kapott appindító piktogramokat. Ennek köszönhetően egységes kialakítást kapunk a rendszer teljes felületén. Ez nem egy teljesen új funkció, egyes launcherek már korábban is alkalmazták, most azonban hivatalosan is a rendszer részévé váltak az alakváltó ikonok. Már az iPhone X prezentációja során is láthattuk, hogy 2017-ben az emojik komoly jelentőséggel bírnak egy új rendszer felületén. Úgy tűnik, ez a Google-nek is fontos, az Androidban megtalálható több száz beépített emoji - amelyek mellé 69 új is érkezik az Oreóban - mindegyike új dizájnt kapott a fejlesztés során, ami az apró droidikonok klasszikus, kör alakú verzióra váltásában fedezhető fel legkönnyebben.

Átdolgozott értesítések

Mindennapos használat közben a legtöbbször az értesítési sáv legördülő menüjét használjuk, mert ezen keresztül szinte azonnal elérjük a legfontosabb beállítási opciókat, illetve itt az elmulasztott üzenetek és riasztások között is villámgyorsan végigpörgethetünk. Az Oreóban a Google rendesen belenyúlt a notifikációs menübe, és igyekezett még inkább a felhasználói igények alapján továbbfejleszteni az itt megjelenő elemeket.

Az apró dizájnmódosításokon túl az értesítések elrendezésének logikáján módosított legtöbbet a gyártó, most már három csoportban jelennek meg az egyes funkciók. A felső szegmensben a minimalizálható, futó alkalmazások kapnak helyet, így például a zenelejátszó vagy a navigáció gyorselérési felülete is ide kerül a teljes képernyős mód elhagyását követően. Alatta a kommunikációs sáv kapott elhelyezést, ahol a különféle üzeneteket gyűjti csokorba a rendszer, és a Nougat egysoros szövegei helyett itt már pár sorral több információt is megjelenít a rendszer, amelyekre akár gyors válaszokat is írhatunk közvetlenül az értesítési sáv felületéről. Legalul pedig a további notifikációk helyezkednek el, amelyek túlcsordulás esetén az értesítési sáv alsó felén, ikonok formájában jelzik, hogy melyik alkalmazás szeretne információkat közölni velünk.

Az Oreóban végre megjelenik egy régóta várt funkció is, amellyel a felülről lehúzható felületen az ébresztő szundimódjához hasonlóan egyetlen swipe segítségével "elnémíthatjuk" a megjelenő információkat, és beállíthatjuk, hogy mikor térjenek vissza képernyőnkre. Kicsit frissültek a 6.0-s rendszerrel debütált képernyőzár-értesítések is, amelyeknek két külön változata kapott helyet az Oreóban. Az első verzióval rögtön az értesítés aktiválásakor (például bejövő üzenet esetén) találkozhatunk, itt a feladó mellett az üzenet egy része is megjelenik, lehetőséget adva a válaszra. Amennyiben ezt a felületet ignoráljuk, és ismételten sötétbe borul készülékünk képernyője, a mozgatást követően továbbra is elérhető marad az elmulasztott (rendszer)üzenet apró tájékoztatója, igaz, itt már csak egy ikon formájában köszön vissza az aktivált alkalmazás.


 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.