Hirdetés

Az Apple azzal fenyegetőzik, hogy kivonul az Egyesült Királyságból



|

Hatalmas összeget követel a cégtől egy szabadalmi troll, így akár távozhatnak is az országból, ha nekik kedvezőtlen döntés születik.

Hirdetés

Aligha vannak elfoglaltabb ügyvédek az Apple jogi csapatánál, hiszen a cég rendszeres vendég a különböző bíróságokon és meghallgatásokon: senkinek sem újdonság például az Epic Games-szel fennálló perpatvaruk, de nemrég már a német versenyhatóság is nekiment a vállalatnak.

Ez ilyen nagyszabású csetepaték mellett önálló műfajt képeznek az ún. szabadalmi trollokkal vívott jogi csatározások, melyek közös ismertetőjegye, hogy többnyire a felhasználók számára ismeretlen műszaki megoldások aprólékos részletein folyik a huzavona, általában jelentős anyagi tétekkel.

Hirdetés

A cupertinóiak egyik legelszántabb trollja az Optis Wireless, akik tavaly perelték be a céget egy texasi bíróságon az iPhone-okban használt, LTE technológiás szabadalmak miatt. Az online adatbázisok szerint már 21 hasonló eljárást indító Optis korábban kifejezetten azért vásárolta meg a kérdéses szabadalmakat, hogy követeléseket támasszon belőlük.

A felperes az első körben még sikerrel is járt, 2020 augusztusában ugyanis 506 millió dollárt ítélt meg nekik az ügyben eljáró bíróság, ám a fellebbezést követő második verdiktből már az Apple jött ki győztesen, így végül elmaradt a pénzeső.

Az Optis Wireless azonban nem adta fel, s most az Egyesült Királyságban csap össze a cupertinóiakkal, ezúttal 5 milliárd (!) font licencdíjat követelve az iPhone-okban használt 3G-s és 4G-s megoldások miatt. Érzékeltetésként: a 2018-2019-es pénzügyi évben az Apple elvileg 1,4 milliárd fontnyi eladást bonyolított az Egyesült Királyságban (más kérdés, hogy a cég bevallása alapján ebből csak 377 millió font volt a profit.)

A hatalmas tétre menő eljárás jelenleg a meghallgatási fázisban jár, de az Apple ügyvédei máris kilátásba helyezték, hogy a vállalat akár távozhat is az országból, ha nem a cégnek kedvező ítélet születik.

A This is Money pénzügyi portál értesülései szerint a fenyegetés még januárban hangzott el, miután az ügyben döntő bíró, Richard Meade az Apple védőinek értésére adta, hogy megeshet, hogy a vállalat nem lesz elégedett a büntetésül kiszabott összeggel. A weboldal értesülései szerint viszont Meade-et nem hatotta meg a cupertinóiak riogatása, és kétkedve replikázott:

"Nincs bizonyíték arra, hogy az Apple nemet mondana [a büntetés kifizetésére], ugye? Ugye nincs bizonyíték arra, hogy akár csak távolról is lehetséges, hogy az Apple elhagyja az Egyesült Királyság piacát?"

Az Apple védőinek nevében azonban Marie Demetriou kötötte az ebet a karóhoz:

"Nem vagyok biztos abban, hogy ez így van. Az Apple álláspontja, hogy képesnek kell lennie reflektálni a feltételekre, és eldönteni, hogy üzleti szempontból helyes-e elfogadni őket, vagy elhagyni az Egyesült Királyság piacát. Előfordulhatnak olyan, bíróság által megszabott feltételek, amelyek kereskedelmi szempontból elfogadhatatlanok."

A cupertinóiak továbbá azt is nehezményezik, hogy a brit legfelsőbb bíróság álláspontja szerint a perben meghatározott összeg világszerte érvényes, tehát nem csak az Egyesült Királyságban eladott szabadalomsértő készülékek után kellene megfizetniük a kiszabott büntetést.  

Összességében persze nagyon csekély az esély arra, hogy az Apple beváltsa az ígéretét, a másik oldalról pedig az sem sokkal valószínűbb, hogy a bíróság tényleg megítéli az Optis Wirelessnek a több milliárd fontos kártérítést.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.