Hirdetés

Az Apple húzása bizonyítja, hogy a szólásszabadság addig fontos, amíg nem akarsz Kínában pénzt keresni



|

Az Apple TV+ egy korábbi sztárja megerősítette, hogy valóban cenzúrázási kísérletek miatt ért véget a talkshowja.

Hirdetés

Az Apple-nek a múltban is sokszor felvetették, hogy habár a nyugati piacokon melldöngetve áll be az olyan ügyek mögé, mint a szólásszabadság, a kisebbségek védelme vagy a privát szféráért való kardoskodás, Kínában mindenben aláveti magát a totalitárius rezsim akaratának, csak hogy ne szoruljon ki a névleg kommunista ország óriási piacától.

E kettős játéknak egy újabb epizódja lehetett, hogy az ősz során hirtelen elkaszálták az Apple TV+ streaming platform egyik legsikeresebb produkcióját, a John Stewart komikus által vezetett The Problem With John Stewartot. A The New York Times jelentése ugyanis akkor arról írt, hogy a talkshow már megrendelt harmadik évada azért nem készülhetett el, mert az Apple meg akarta akadályozni, hogy a műsor olyan kényes témákra is kitérjen, mint Kína és a mesterséges intelligencia.

Hirdetés

Az ugyan azóta sem derült ki, hogy tényleg ez vezetett-e a szakításhoz, a sajtóban megjelent forgatókönyv valószínűségét viszont most nagyban növelte az, amit Stewart maga árult el a történtekről. A komikus a nemrég a CBS Morningsnek adott interjút, ahol elmondta, hogy az Apple nem szerette volna, ha beszél bizonyos témákról.

"Szerettem volna egy helyet, ahol ki tudom fejteni a gondolataimat, ahogy belekezdünk ebbe a választási szezonba. Úgy gondoltam, hogy ezt az Apple TV+-on fogom megtenni. Ez egy televíziós enklávé, nagyon kicsi. Olyan, mintha Malibuban élnénk. De úgy döntöttek... úgy érezték, hogy nem akarják, hogy olyan dolgokat mondjak, amik miatt bajba kerülhetek."

- mondta Stewart az idén esedékes amerikai elnökválasztás apropóján. A The Daily Show-val legendássá vált műsorvezető tehát ugyan nem árulta el, hogy pontosan mely témákon különbözött össze az Apple-lel, az viszont ezzel bizonyossá vált, hogy a cupertinóiak elő akarták neki írni, hogy milyen kérdésekkel foglalkozhat. 

Erre persze bárki válaszolhatja, hogy az Apple-é a platform, ők a megrendelők, vagyis jogukban áll eldönteni, milyen témákat feszegetnek a tartalomkészítők, a történet viszont mindenesetre rávilágít, hogy ha a pénzről van szó, az almás cég bizony messze nem olyan toleráns, mint ahogy azt szereti láttatni magáról.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.