Hirdetés

Az Apple megerősítette, hogy hamarosan eltávolít egy fontos fukciót az iPhone-ról



|

A vállalat szerint az Európai Unió miatt kényszerülnek a lépésre.

Hirdetés

Továbbra sem tudni, hogy pontosan mikor jelenik meg az iOS 17.4, de a szoftver egy ideje már a béta fázisban van, a tesztelők pedig több olyan változtatást is kiszúrtak benne, amelyeket az Apple eddig nem kommunikált hivatalosan.

Az egyik ilyen a progresszív webalkalmazások, vagyis a PWA-k lebutítása. A PWA-k weben keresztül, telepítés nélkül futó alkalmazások, amelyeket ikonként tűzhetünk ki a Főképernyőre, és olyan funkciókkal bírnak, mint például a dedikált ablakban való futtatás, az értesítési jelvények vagy a felhasználói adatok mentése.  Egy fejlesztő azonban nemrég felfedezte, hogy az iOS 17.4-től kezdve a PWA-k egyszerű webböngészős könyvjelzőként üzemelnek, vagyis elveszítik minden tulajdonságukat, amivel képesek kiváltani egy valódi alkalmazást.

Hirdetés

Már a hír kipattanásakor is felvetődött, hogy ennek hátterében a március 6-ával érvényessé váló EU-s szabályozás, a digitális piacokról való jogszabály állhat, amely az App Store riválisainak engedélyezése mellett arra is rákényszerítette az Apple-t, hogy adjon zöld utat az alternatív, nem a saját WebKit keretrendszerét használó webböngészős motoroknak. A PWA-k kinyírását viszont nem minden tesztelő érzékelte, így volt egy halvány remény, hogy talán csak egy bugról van szó.

Nos, azóta kiderült, hogy sajnos szándékos a dolog, miután az Apple frissítette a vonatkozó támogatási oldalát. Ez elárulja, hogy a cupertinóiak valóban a DMA miatt döntöttek a progresszív webappok támogatásának megszüntetése mellett. Elmondásuk szerint ugyanis csak a WebKit-alapú böngészőkkel tudják garantálni a korábbi biztonságot, mivel az alternatív motorokra épülő PWA-k akár rosszindulatú működést is tanúsíthatnak, például adatokat olvashatnak ki más webes alkalmazásból, hozzáférhetnek a kamerához, a mikrofonhoz és egyebekhez.

"Az alternatív böngészőmotorokat használó webes alkalmazásokkal kapcsolatos összetett biztonsági és adatvédelmi aggályok kezelése egy teljesen új integrációs architektúra kiépítését igényelné, amely jelenleg nem létezik az iOS-ben, a DMA egyéb követelményei és a kezdőképernyős webalkalmazások nagyon alacsony felhasználói elfogadottsága miatt pedig ezt nem volt célszerű vállalni. Ezért a DMA követelményeinek való megfelelés érdekében el kellett távolítanunk a főképernyős webalkalmazások funkcióját az EU-ban."

- írja az Apple egyértelművé téve, hogy az EU-s regulákat okolja e  hasznos funkció elvesztéséért. Aki tehát most PWA-t használ, annak érdemes arra készülnie, hogy az iOS 17.4 telepítése után már egy szimpla böngészőablakban fognak megnyílni a Főképernyőre kihelyezett webalkalmazások, és a tapasztalatok alapján az sem kizárt, hogy elvesznek a bennük tárolt adatok. A frissítés kiadását legkésőbb március 6-ig kell lezavarniuk a  cupertinóiaknak, mivel ekkor jár le a DMA-hoz való igazodás határideje.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.