Hirdetés

Az Apple megpróbálja eltussolni az iPhone 12 káros sugárzását



|

Tovább dagad a 2020-as modell körül kirobbant botrány.

Hirdetés

A tervezettnél jóval rázósabban alakult a szeptember az Apple számára, a cég ugyanis hiába mutatta be a héten be a vadonatúj iPhone 15-ös modelleket, végül a 2020-ban megjelent iPhone 12 is a címlapokra került, miután Franciaországban betiltották a forgalmazását a készülék által kibocsátott, veszélyes mértékű rádiófrekvenciás sugárzás miatt.

Az illetékes francia hatóság, a Nationale des Fráquences (ANFR) szakvéleménye alapján a mobil a megengedett 4 W/kg-osnál jóval magasabb, 5,74 W/kg-os sugárzási (SAR) értékkel üzemel, amit az Apple viszont vitat, miközben a saját ügyfeleit még csak tájékoztatni sem hajlandó a kérdésről.

A Bloomberg hírügynökség legalábbis nemrég arról számolt be, hogy a támogatásban dolgozó csapat felsőbb utasításra nem beszélhet a sugárzással kapcsolatos aggályokról. Ha egy vásárló közvetlenül a cupertinóiakhoz fordul, csak egy panelválaszt kaphat azzal, hogy a cég nem szolgálhat megosztható információkkal, és hogy minden almás telefon szigorú tesztelésen esik át a biztonság érdekében.

Hirdetés

Ezzel párhuzamosan viszont egyre kevésbé tűnik valószínűnek, hogy sikerül a szőnyeg alá söpörni az ügyet. Az Apple ugyan saját és független laborokból származó mérésekkel próbálta cáfolni az ANFR megállapítását, a 9to5Mac vonatkozó cikke alapján azonban már Németországban, Spanyolországban és Belgiumban is vizsgálják az iPhone 12 sugárzási értékét, ami nem éppen arra utal, hogy Tim Cookék meggyőzően érvelnek.

Az Apple ugyan az iPhone 15 bemutatása óta már nem forgalmazza a problémás készüléket, de világszerte több millió példány lehet még belőle használatban, így végső esetben egy rendkívül költséges visszahívás elé nézhet a vállalat, ha az ANFR által megadott 15 napos határidőn belül nem sikerül szoftverfrissítéssel korlátoznia a SAR-értéket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.