Hirdetés

Az Apple processzoraival rivalizálnak a Snapdragon új PC-s chipjei



|

A frissen beharangozott Snapdragon X valóságos forradalmat ígér a számítógépes iparágban.

Hirdetés

Az Apple még 2020-ban kezdte leváltani a Macekben használt Intel processzorokat a saját fejlesztésű, ARM-architektúrára épülő M-szériás chipekkel, amelyek nemcsak jelentős teljesítménybeli előrelépést hoztak, hanem a korábban főként mobilokban és táblagépekben alkalmazott technológiát jellemző alacsony energiafogyasztást is biztosítják.

Ezt garantálhatja a Windows-alapú számítógépeken a Snapdragon-chipekről ismert Qualcomm most beharangozott új processzorcsaládja is, méghozzá mesterséges intelligenciás képességekkel megtámogatva.

Hirdetés

A gyártó a saját blogján jelentette be a "Snapdragon X" néven debütáló CPU-kat, melyek első képviselőjét valamikor 2024 során fogják leleplezni. A Qualcomm ígérete szerint az ARM-alapú X-széria fordulópontot jelent majd a PC-s ipar számára, "kvantumugrást" hozva a teljesítményben és az energiahatékonyságban, valamint új szintre emelve a kommunikációt és a mesterséges intelligenciás funkciókat.

Az új erőforrásokról egyelőre csak annyit tudni, hogy az Oryon processzorokra és kifejezetten az AI-ért felelős neurális feldolgozó egységekre (NPU) épülnek majd. Az alapul szolgáló Oryon hardvere a Qualcomm által korábban felvásárolt Nuviától ered, amelyet pedig az Apple egykori mérnökei alapítottak, így van esély rá, hogy a Snapdragon X tényleg felveszi majd a versenyt a nagy sikert arató M-szériás CPU-kkal.

A Qualcomm terveit ugyanakkor veszélyezteti, hogy az ARM-architektúra jogtulajdonosa, a brit Arm Ltd. jelenleg perben áll a vállalattal, mivel úgy véli, hogy a Nuviával kötött licencszerződés hatályát veszítette a cég felvásárlásakor. A The Verge beszámolója szerint viszont az ügy tárgyalását csak 2024 szeptemberére tűzték ki, így addig még megegyezésre juthatnak a felek.

Sajnos nem érdemes arra számítani, hogy a Snapdragon X elhozza az olcsó, de a MacBookokkal vetekedő teljesítményű ARM-es PC-k korát, a Qualcomm ugyanis prémium hardverként pozicionálja az új modellcsaládot, amit bizonyára az almás logó nélkül is meg majd kell fizetni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.