Hirdetés

Az Apple végleg szakított a legendás formatervezőjével



|

A szerződésbontással akár rivális cégek repertoárjában is visszaköszönhetnek az Apple termékek stílusjegyei.

Hirdetés

A brit származású Jony Ive 1992-ben csatlakozott az Apple-hez, ahol később a pártfogójává váló Steve Jobs közreműködésével alapvetően határozta meg a cég ma ismert arculatát, olyan sikertermékeket öntve formába, mint az iMac, az iPod és az iPhone.

Ezért is jelentett fordulópontot, amikor a vállalat 2019-ben bejelentette a legendás tervező távozását, aki LoveFrom néven saját dizájnirodát alapított. Az új vállalkozás elsődleges megrendelője egyből az Apple lett, a jelek szerint viszont csak eddig tartott az eredetileg hosszú távúként beharangozott partnerség.

Hirdetés

A The New York Times nemrég publikált jelentése szerint ugyanis az almás cég szerződést bontott a LoveFrommal, amely az elmúlt években az új 24 hüvelykes iMac, a régóta pletykált Apple-autó és egyéb termékek tervezésébe is besegített. A lap úgy tudja, hogy eredetileg tervben volt a partnerség meghosszabbítása, ám több vezető beosztású Apple-dolgozó is nehezményezte az Ive-nak járó kifizetéseket és azt, hogy a LoveFrom elszipkázta a házon belüli tervezőket.

Cikkünk írásáig sem az Apple, sem Johnny Ive nem kommentálta az értesülést, ha viszont a The New York Times nem téved, az érdekes helyzetet teremthet a szórakoztató elektronikai cikkek piacán. A LoveFrom és az Apple szerződése ugyanis kimondta, hogy a cég nem dolgozhat olyan vállalatoknak, amelyeket a cupertinóiak riválisnak tartanak, a partnerség végével viszont megszűnt ez a korlátozás. Így elméletben akár még az is megtörténhet, hogy egy másik telefongyártónál köszönnek vissza Ive minimalista formatervei, már ha a dizájner is belemegy a dologba.

Egy közelmúltban megjelent könyv egyébként részletesen is foglalkozott Jony Ive távozásának körülményeivel, a kötet szerint pedig a tervező valójában a Steve Jobs halála után megváltozott céges kultúra miatt távozott. A dizájner lelépése óta Evans Havkey vezeti az Apple ipari formatervezőit, a szoftveres megjelenésért pedig Alan Dye felel. A tervezőgárdák munkáját hivatalosan az operatív igazgató Jeff Williams koordinálja, de állítólag a marketinges Greg Joswiak is nagy beleszólást kap a termékek dizájnjába.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.