Hirdetés

Az Apple Watch bebizonyította, hogy túl keveset alszunk



|

Hiába életveszélyes a tartós alváshiány, az emberek többsége nem tölt elég időt a szundikálással.

Hirdetés

Valószínűleg senkinek sem kell magyarázni, hogy felgyorsult életünkben igazi művészet mindent belesűríteni egy 24 órás napba, ezért sokan ott spórolnak, ahol a legegyszerűbb: az alváson. Az egészséges, valóban pihentető szundikáláshoz legalább napi 7-8 órára lenne szükség, ám a gyakorlatban sokszor feláldozzuk ezt a munka, az otthoni teendők, vagy akár a szórakozás oltárán.

Egy Apple Watch okosórákkal elvégzett tömeges kutatás most rámutatott, hogy milyen széles körben elterjedt a kialvatlanság jelensége, annak ellenére, hogy ez rendkívül súlyos egészségügyi kockázatokkal járhat.

Hirdetés

A bostoni Brigham and Woman's Hospital 42 ezer résztvevő Apple Watchának alvási adatait elemezte, és arra jutott, hogy a kísérletben résztvevők naponta átlagosan mindössze 6 órát és 27 percet szántak az alvásra, 29%-uk pedig még a 6 órás határt sem érte el. A kutatásban ugyan csak az Egyesült Államok lakóit vizsgálták, de valószínűleg az európai országokban is hasonló lehet a helyzet.

Érdekesség, hogy az adatok területi eloszlása alapján az egész USA-ban nem a legnagyobb metropoliszokat tömörítő államokban alszanak a legkevesebbet, hanem a trópusi éghajlattal és csodaszép természeti adottságokkal megáldott Hawaii-on, ahol csupán a lakosság 24,2%-ának sikerül legalább napi 7 órát durmolnia.

A tanulmány az American Heart Association nevű szervezet "Life's Essential 8" programjának része, amely az egészséges szívhez szükséges 8 tényezőre igyekszik felhívni a figyelmet: a jobb alvásra, a megfelelő étkezésre, a több mozgásra, a testsúlyra való odafigyelésre, a dohányzás elhagyására, valamint a koleszterin, a vércukorszint és a vérnyomás csökkentésére.

Ami a kialvatlanság káros hatásait illeti, azoknál, akik hosszabb távon megvonják maguktól a legalább 7-9 órás alvást, jóval nagyobb a szívelégtelenségek, a demencia, a depresszió, a túlsúly vagy a cukorbetegség kialakulásának kockázata. Az Apple Watch-felmérés ugyanakkor nemcsak riogat, hanem tanácsokat is ad a cél eléréséhez.

A legfontosabb a rutin kialakítása, vagyis hogy igyekezzünk napról napra azonos időben ágyba kerülni és felkelni, mivel így könnyebb előrelátóan szervezni a programunkat. Szintén lényeges, hogy a tervezett elalvást megelőző időszakban kerüljük a képernyővel ellátott kütyük használatát, hogy az agyunknak legyen ideje lelassítani. Az alvás minőségének ellenőrzésére érdemes bevetni valamilyen alvásfigyelő eszközt, amivel jobban átlátjuk, hogy mennyire sikerül tartunk a tervet. Ha pedig olykor-olykor mégsem tudjuk összehozni az áhított 7 órát, akkor sem szabad elkeseredni, hiszen minden egyes sikeres nappal többet teszünk az egészségünkért.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.