Hirdetés

Az Apple Watch segíthet a Parkinson-kór korai felismerésében



|

Az Apple és más vállalatok okosórájának adataival csodát művelhet az MI.

Hirdetés

Kényelmes és praktikus lehet egy csuklón viselhető okoseszköz, ráadásul ez az egészségünkre is jótékony hatást gyakorolhat, hiszen a gyártók arra is igyekeznek odafigyelni, hogy termékeik segítsenek monitorozni a testünket. A LZAKMR okosórája például vérnyomást és testhőt is mér, a Samsung Galaxy Watch 4-et többek között alváskövetéssel szerelték fel, az Apple Watch pedig képes volt leleplezni egy súlyos tüdőbetegséget és megmenteni a tulajdonosa életét.

Szintén komoly segítséget nyújthatnak ezek az okosórák a degeneratív betegségek korai felismerésében, mint amilyen például a Parkinson-kór is: a jellemzően 50 év felett jelentkező, de azalatt is előforduló idegrendszeri betegségre még nincs gyógymód, a kezelések a tünetekre összpontosítanak. 

Hirdetés

Sajnos jelenleg még gyerekcipőben jár a diagnosztizálás, jellemzően csak akkor történik meg, ha már jelentkeznek a tünetek. Egy tanulmány azonban kimutatta, hogy az olyan okosórák, mint az Apple Watch képesek olyan hasznos adatokat begyűjteni a viselőjükről, amiket aztán a fejlett MI-algoritmusok kielemezhetnek. Ez a folyamat felhasználó lehet a Parkinson-kór korai felismerésére is, akár hét évvel a nyilvánvaló tünetek megjelenése előtt kimutatható lenne a betegség.

Az Egyesült Királyság Demenciakutató Intézetének (UKDRI) és a Cardiffi Egyetem Idegtudományi és Mentális Egészségügyi Innovációs Intézetének (NMHII) kutatói úgy vélik, hogy az okosórákat a Parkinson-kór új szűrőeszközeként lehetne használni. A tanulmány készítői 103 712 brit Biobank-résztvevő adatait használták fel, akik 2013-tól 2016-ig hét napon keresztül viseltek orvosi minősítésű okosórát. Mivel az Apple Watch csak 2015-ben került piacra, így azt csak a vizsgálati időszak végén használták, azonban az Apple okosórájának modelljei jobb érzékelőkkel rendelkeztek, mint amiket a tanulmány nagy részében használtak. A beérkezett adatok alapján az algoritmus pontosan meg tudta jósolni, hogy kiknél alakulhat ki a Parkinson-kór - pontosabban, mint azok a módszerek, amiket az orvosok jelenleg használnak a korai felismerésre. 

Ezzel azonban nincs vége: 2022-ben a Rune Labs megkapta az engedélyt arra, hogy az Apple Watchot a Parkinson-kórban szenvedő betegek tüneteinek megfigyelésére használja, az Apple pedig szabadalmi kérelmet nyújtott be a betegség diagnosztizálására, kezelésére szolgáló fejlettebb technológiára. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.