Hirdetés

Az appok is jobbak lehetnek az iOS nyitottabbá válásával



|

Messzemenő következményekkel járnak az Európai Unió által kikényszerített változtatások.

Hirdetés

A technológiai nagyvállalatok 2024 március 6-ig kaptak haladékot arra, hogy alkalmazkodjanak a 2022 őszén életbe lépett digitális piacokról szóló jogszabályhoz (Digital Markets Act, DMA), amely az Európai Unió területén hivatott biztosítani a szabad és tisztességes versenyt a legnagyobb digitális platformokon, köztük az Apple-höz tartozó iOS-en is.

Ennek jegyében a vállalat nemrég bejelentette, hogy a DMA-hoz igazodva számos változtatást hajt végre a jelenleg béta verzióban tesztelt iOS 17.4-ben. A legfontosabb, hogy az Androidhoz hasonlóan elérhetővé válnak a harmadik felektől származó alkalmazásboltok, valamint a webböngészők fejlesztőinek sem kell majd többé a Safari mögött dolgozó WebKit motorhoz ragaszkodniuk. Ez viszont még nem minden, a háttérben egy kevésbé figyelemkeltő, de annál lényegesebb módosítás is történik a cupertinóiak szabálykönyvében.

Hirdetés

Ahogy arra a Wccftech felhívta a figyelmet, az iOS 17.4-től kezdve az alkalmazások fejlesztői kérvényezhetik az Apple-nél a hozzáférést az iPhone-ok bizonyos hardveres és szoftveres képességeihez, amelyeket nem fed le a jelenleg rendelkezésre álló, nagyjából 250 ezer alkalmazásprogramozási felület (API), s így eddig teljesen el voltak zárva a külsős szereplők elől.

Ezzel elméletben a harmadik felektől származó alkalmazások jobban kihasználhatják majd az operációs rendszert és a készülékek rendelkezésre álló teljesítményét, ám a programozók még így sem matathatnak majd a kedvükre az Apple nyitottabbá váló kertjében. Az almás cég ugyanis eseti alapon fogja elbírálni a kérvényeket, és csak akkor biztosít újabb API-kat, ha maga is indokoltnak és kockázatmentesnek találja azt.

Pozitív döntés esetén az új alkalmazásprogramozási felületek az iOS későbbi verzióiban debütálnak majd. A DMA részéről a változtatás célja, hogy egyenlő(bb) feltételeket biztosítson az Apple saját szolgáltatásaival rivalizáló külsős fejlesztőknek, akik így elméletben nagyobb mozgásteret kapnak a saját termékeik tökéletesítésére.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.