Hirdetés

Az atombombához hasonlítják az általános mesterséges intelligenciát a szakértők



|

Az emberi gondolkodásra képes általános mesterséges intelligencia egy évtizeden belül megérkezhet.

Hirdetés

Már tíz éven belül megjelenhet az első olyan mesterséges intelligencia (MI), amely úgy képes megérteni a világot, ahogyan egy ember teszi - mondta Demis Hassabis, a Google MI-kutatással foglalkozó leányvállalata, a DeepMind vezetője.

Az ilyen rendszereket általános mesterséges intelligenciának nevezik (artificial general intelligence - AGI), amelyek a szakember szerint már néhány év múlva megkezdhetik a működésüket. Az MI-k és az AGI-k közti fontos különbség, hogy utóbbi "tudatában van" annak, hogy mit mond és mit tesz.

Hirdetés

Nem látok rá okot, hogy a fejlődés lelassulna, különösen, hogy az elmúlt években már láthatóvá vált a robbanásszerű fejlődés

- mutatott rá Hassabis.

A technológia azonban sokakat aggaszt - még a ChatGPT-t fejlesztő OpenAI vezetője is úgy látja, hogy a rendszerük potenciálisan a társadalomra is veszélyes lehet, tech-vezetők egész sora pedig nemrég nyílt levélben szólította fel az MI-fejlesztőket, hogy legalább fél évig jegeljék a munkát, hogy elkészülhessen a mesterséges intelligenciák megfelelő szabályozási háttere.

Ennek egyelőre nem sok eredménye volt, ami abból a szempontból aggasztó, hogy sok helyen szabályozatlanul folyik a különféle MI-k, köztük az AGI-k fejlesztése.A Stanford egyetem áprilisban elvégzett kutatása szerint egyébként nem is feltétlenül kell kivárni a Hassabis által említett évtizedet, a megkérdezett informatikusok és MI-kutatók 56 százaléka szerint ugyanis az AGI már most is létező valóság.

Ez pedig kissé ijesztő, ugyanis a válaszadók 58 százaléka szerint aggasztó az AGI-k megjelenése, 36 százalékuk pedig egyenesen úgy fogalmazott, hogy a hasonló rendszerek elterjedése egy atomcsapással megegyező mértékű katasztrófát okozhat.

Hassabis - akinek a vezetése alatt a Google alaposan felpörgette saját AGI-ja fejlesztését - sietett hangsúlyozni, hogy az ő technológiájuk nem fogja veszélyeztetni a társadalmat. Egészen pontosan azonban úgy foglamazott, hogy a DeepMind AGI-ja nem fogja "a közeljövőben" veszélyeztetni az emberiséget, mivel a Google-nál felelősségteljesen zajlik a fejlesztés.

A rendszer eddigi tesztjei egyébként már hoztak pozitív eredményeket: a DeepMind rendszere ugyanis olyan megoldást talált ki, amelynek segítségével 40 százalékkal csökkenthető a Google energiafelhasználása, de összetett szembetegségekre is talált már eddig nem ismert terápiás módszert.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.