Hirdetés

Az egyik kezével betiltaná, a másikkal viszont rengeteg pénzt ad a Huawei kezébe az EU



|

Komoly ellentmondás rejtőzik a kínai vállalat és az Európai Unió viszonyában.

Hirdetés

Ahogy arról mi is beszámoltunk, friss sajtóértesülések szerint az Európai Bizottság megpróbálhatja kiharcolni, hogy az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és más országok példáját követve az EU-ban is tiltás alá kerüljenek a Huawei eszközei a csúcstechnológiás telekommunikációs hálózatokban.

A kínai állammal összefonódott, ezért sokak által nemzetbiztonsági kockázatként azonosított vállalat viszont a jelek szerint sokkal szorosabban együttműködik az Európai Unióval, mint azt a fenti hírből gondolhatnánk.

Hirdetés

A Financial Times nemrég egy jelentésben hívta fel rá a figyelmet, hogy a kitiltással fenyegetett Huawei összesen 11 projektben vesz részt a 95,5 milliárd eurós költségvetésű Horizont Európa kutatási innovációs program keretében, amely az államszövetség tudományos és technológiai bázisának megerősítését célozza. A lap szerint ez a biztonsági kockázatot jelentő "érzékeny technológiák" közvetlen közelébe helyezi a céget. Az FT becslése alapján a Huawei a nagyjából 3,49 millió eurós támogatáshoz juthatott a 2021-2027-es költségvetési időszakra szóló Horizont Európa keretében.

John Strand, a dániai Strand Consult tanácsadócég alapítója szerint ez olyan, mintha az EU megmutatná a titkos irodáit egy olyan félnek, akiben egyébként nem bízik. Egy másik szakértő, a német Mercator Institute for China Studies kötelékében tevékenykedő Jeroen Groenewegen-Lau pedig egyenesen hihetetlennek nevezte a Huawei részvételét, megkérdőjelezve az előzetes átvilágítási folyamatot.

A cikk kapcsán az Európai Bizottság is megszólalt, a testület közleménye azonban úgy fogalmaz, hogy a Horizont Európa munkaprogram "nemzetközi együttműködésre való nyitottsága" összhangban van az uniós érdekek védelmével, valamint a nemzetközi szabályok és az alapvető uniós értékek tiszteletben tartásával.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.