Hirdetés

Az emberiség harmada még sosem internetezett



|

Ami nekünk természetes, az közel hárommilliárd embertársunk számára különböző okokból elérhetetlen.

Hirdetés

Körülbelül 2,9 milliárdra teszi azok számát a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU), akik soha életükben nem jutottak még még internet közelébe, tehát sem asztali, sem pedig mobileszközön nem élvezhették a világháló előnyeit (és nem szembesülhettek a veszélyeivel). Az ENSZ ügynöksége által közzétett becslés alapján ugyanakkor megállapítható, hogy 2019 és 2021 között jelentősen megugrott a felhasználók száma, 4,1 milliádról 4,9 milliárdra.

A növekedés eddigi ütemét jóval meghaladó bővülés oka elég egyértelmű: a koronavírus-járvány miatt széles körben elfogadottá vált az otthoni munkavégzés, de segítette az internetelérés terjedését a digitális oktatás kényszerből fakadó térnyerése is. Noha az eredményt pozitívnak értékeli az ITU, egyúttal arra is felhívja a figyelmet, hogy mind földrajzi, mind társadalmi szempontból továbbra is jókora egyenlőtlenségek tapasztalhatóak az internet-hozzáférés szempontjából.

Hirdetés

Az internetezésből teljesen kimaradók zöme, mintegy 96 százaléka az ún. fejlődő országok valamelyikében él, de ezen felül is számos érdekesség olvasható ki az ITU anyagából.

Globálisan férfiak 62, a nők 57 százaléka használja az internetet, de ha külön vizsgáljuk az országcsoportokat, akkor egészen eltérő arányokat kapunk: a fejlett világban (89-88) szinte nincs is digitális szakadék a két nem között, míg a fejlődő országokban (38-27) és a legkevésbé fejlett országokban (31-19) már jóval tágabbra nyílik az olló. Afrikában a férfiak 35 százaléka fér hozzá az internethez a nők 24 százalékával szemben, az arab országokban ez az arány 68-56.

Abban a tekintetben sem született meglepetés, hogy a városokban jóval elterjedtebb az internethasználat, mint a falvakban: 76 százalék áll szemben alig 39 százalékkal. Ez persze csak akkor igaz, ha globálisan nézzük, mert a fejlett országokban elenyésző a különbség (89-85).

Azt is megvizsgálta az ITU, hogy életkor szerinti bontásban mekkora az internetezők aránya. Ezek alapján a 15 és 24 év közöttiek 71 százaléka szörfözik a világhálón, míg a 24 felettieknek csak az 57 százaléka.

Végül arra a következtetésre jut a genfi székhelyű világszervezet ügynöksége, hogy a megfizethető eszközök és szolgáltatások hiánya továbbra is akadályt jelent. A jövedelmi különbségek miatt például a fejlődő országokban a belépőszintű szélessávú mobilinternet költsége az egy főre vetített bruttó nemzeti jövedelem (GNI) két százalékát teszi ki, a legszegényebb országokban viszont akár ennek a tízszerese is lehet. Szintén hátráltatja az internethasználat elterjedését a digitális képességek hiánya, de gondot okoz az is, hogy sokan az anyanyelvükön sem tudnak olvasni, nemhogy idegen nyelven.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.