Hirdetés

Az Epic szerint óriási profitot szakít az Apple az App Store-ral



|

Az Epic Games és az Apple perének tanúja szerint a cupertinóiak rengeteg pénzt keresnek az alkalmazásboltjukba kényszerített fejlesztőkön.

Hirdetés

Tavaly nyár óta húzódik az Epic Games és az Apple pereskedése, melyben a Fortnite fejlesztője azt próbálja bebizonyítani, hogy az almás cég visszaél az iOS platform feletti hatalmával, harcához pedig támogatókat is szerzett, megalapítva a Coalition for App fairness nevű összefogást.

Az Epic és szövetségesei szerint az Apple magatartása nem korrekt, mivel kizárólag az App Store-ból engedélyezi az alkalmazások telepítését, miközben a fejlesztőktől 15-30%-kos jutalékot von le minden vásárlás után, beleértve az IAP-okat is. A cupertinóiak viszont azzal védekeznek, hogy a befolyt összegből biztonságos és jövedelmező környezetet biztosítanak.

Hirdetés

A tárgyalási szakaszban mindkét fél igyekszik az igazát bizonyító tanúkat felvonultatni, melyek sorában több nagyágyú, például az Apple-CEO Tim Cook neve is felmerült. A napokban viszont az Epic szólaltatta meg Ned Barnes gazdasági szakértőt, aki az Apple-től szerzett bizalmas dokumentumokra hivatkozva állítja, hogy az App Store nagyon magas haszonkulccsal üzemel.

Barnes vallomása szerint az Apple 2020-as üzleti évének belsős nyereség/veszteség kalkulációjából nyerte az értesüléseit, valamint a vállalat egy meg nem nevezett dolgozójával is konzultált, s ezekre alapozva arra jutott, hogy az alkalmazásbolt haszonkulcsa 79,6% lehet. A szakértő továbbá azt is megjegyezte, hogy az arány évről évre növekszik, mivel 2018-ban még csak 75% volt a nyereség. Az Apple ugyanakkor sietett cáfolni a tanú állításait:

"Az App Store működési árrésére vonatkozó számítások egyszerűen tévesek, s várjuk, hogy a bíróságon cáfolhassuk meg őket."

- áll a cég nyilatkozatában.

A 15-30%-os vásárlási jutalékot figyelembe véve azonban korántsem elképzelhetetlen a 80%-ot megközelítő profit, hiszen az App Store nyilvánosan elérhető adatok alapján is rengeteg pénzt termel: átlagosan csaknem kétszer annyit költenek itt a felhasználók, mint a Google Playen.

Az Apple számára ráaádásul azért is lehet kínos Barnes állítása, mert egy korábbi meghallgatásán Tim Cook arra utalt, hogy az egyes termékeik és szolgáltatásaik esetében nem tartják nyilván külön a profitot és a veszteségeket. Az Epic által megszólaltatott szakértő ugyanakkor nincs egyedül véleményével, a Barnes vallomásáról elsőként beszámoló Bloomberg cikke például Toni Sacconaghi-t említi, aki 88%-os bruttó nyereséget kalkulált az App Store 2021-es évére.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.