Hirdetés

Az ESA felfüggesztette Oroszországgal közös Mars-misszióját



|

Egyértelmű, hogy mi áll az Európai Űrügynökség döntése mögött.

Hirdetés

Nagyon sok területen súlyos következményekkel járt az, hogy Oroszország inváziót indított Ukrajna ellen, hiszen az ezzel járó humanitárius krízis mellett gazdasági szankciókról olvashatunk mostanában a legtöbbet, miközben a háború már kiterjedt a kibertérre, és még a deepfake technológiáját is felhasználták a propagandához.

Már az űrkutatást is elérte a konfliktus, fontos missziót fújt le az Európai Űrügynökség, ami inkább jelképes szankció, jól mutatja az Oroszországgal szemben történő, minden területre kiterjedő nemzetközi ellenállást.

Hirdetés

Az ESA bejelentette, hogy felfüggesztik az ExoMars nevű küldetést, mivel a szervezet tanácsa úgy határozott, hogy a jelenlegi helyzetben képtelenség az orosz Roszkoszmosz ügynökséggel együttműködni. Közlemény is van:

"Az európai értékeket teljesen tisztelő, űrprogramok fejlesztésével és kivitelezésével megbízott kormányközi szervezetként mélységesen helytelenítjük az Ukrajnával szembeni agresszió emberi áldozatait és tragikus következményeit. Miközben felismerjük az űr tudományos felfedezésére gyakorolt hatását, az ESA teljes mértékben igazodik a tagállamok Oroszországgal szembeni szankcióihoz."

A két részből álló ExoMars során az európaiak és az oroszok 2016-ban már Mars körüli pályára állítottak egy szerkezetet, és a tervek szerint idén küldtek volna egy rovert is a planétára.

Többek között a koronavírus-járvány miatt már korábban is halasztani kellett, de most még bizonytalanabbnak tűnik a projekt jövője, mivel ugyan az ESA készítette volna a rovert, a kilövéshez és landoláshoz orosz eszközöket használtak volna.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.