Hirdetés

Az EU 10 évre terjesztené ki a digitálisi eszközök szervizgaranciáját



|

A különféle elektronikus eszközöket úgy kell megtervezni, hogy könnyen javíthatóak legyenek.

Hirdetés

Fontos új szabályokat fogadott el az Európai Bizottság, amelyek értelmében az olyan elektronikus eszközöket, mint az okostelefonok vagy táblagépek, a jövőben úgy kell megtervezni, hogy minél könnyebben, sőt, akár otthon javíthatóak legyenek - írja a The Register.

A lap információi szerint a Bizottság által kijelölt új rendelkezésekről először az Európai Parlamentnek kell tárgyalnia a tagországokkal, mielőtt az törvényerőre emelkedne. Ha azonban ez megtörténik, az nem csak a javítással kapcsolatos kötelezettségeket írja át.

Hosszabb javítási időszak és a javítást lehetővé tévő tervezés is szerepel a javaslatban (Fotó: Unsplash/Kilian Seiler)
Hosszabb javítási időszak és a javítást lehetővé tévő tervezés is szerepel a javaslatban (Fotó: Unsplash/Kilian Seiler)

Az egyik rendelkezés szerint például a különféle fogyasztói árucikkeket forgalmazó cégeknek ingyenes javítást kell felajánlania a készülékcsere helyett, kivéve, ha a sérült vagy meghibásodott terméket olcsóbb lenne cserélni.

Hirdetés

A direktíva azonban ezen felül is meghatároz olyan, a fogyasztókat védő jogosultságokat, amelyek a garanciaidőn túli javításokat érintik. Ezzel a Bizottságnak az a célja, hogy a javítást előnyösebb lehetőséggé tegye az adott termék kidobásával szemben.

A garanciaidőn túli szabályok szerint a jövőben az EU területén termékeket előállító cégeknek akár a vásárlás után 5-10 évvel is biztosítania kell a javítás lehetőségét, ha a vásárló élni szeretne ezzel a lehetőséggel - és ha a javítás kivitelezhető.

Az ilyen cégeket arra is kötelezi majd a törvény, hogy tájékoztassák a fogyasztókat arról, hogy pontosan milyen eszközöket kötelességük megjavítani. A fogyasztók pedig egy, a javítással kapcsolatos információs űrlapon kikérhetik, hogy a javítás melyik része pontosan mennyibe kerül, hogy ezzel is átláthatóbbá váljanak a hasonló folyamatok.

A különféle szervizek munkájának értékelésére egy európai platformot is létrehoznának, hogy a fogyasztók megtalálhassák azokat a szerelőket, akik a legjobb minőségben dolgoznak.

Az Európai Bizottság a direktíva mellett egy sor greenwashing elleni törvényjavaslatot is előterjesztett, amelyek értelmében tilos lenne olyan kijelentéseket tenni egy termék fenntarthatóságával kapcsolatban, amelyeket a gyártó nem tud tényekkel alátámasztani.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.