Hirdetés

Az EU beszólt Elon Musknak



|

Az üzengetés oka, hogy az üzletember hátraarcot csinált az álhírek elleni küzdelem kérdésében.

Hirdetés

Bár a Twitter vezérigazgatói székében már nem Elon Musk, hanem Linda Yaccarino ül, a céget tavaly felvásárló milliárdosnak továbbra is komoly befolyása van a közösségi oldal felett. Ennek ékes bizonyítéka, hogy Musk döntése értelmében a Twitter kilépett az Európai Unió félretájékoztatás elleni önkéntes megállapodásból, amelyhez a cég még 2018-ban csatlakozott.

Musk tavaly novemberben, nem sokkal a közösségi oldal megvásárlása után még arról tweetelt, hogy a Twitternek kell a legpontosabb információs platformnak lennie, ez a cég küldetése.

Idén május 7-én pedig megerősítette ezt a szándékot, amikor azt írta Twitter-oldalán, hogy a cégnél minden erejükkel azon dolgoznak, hogy a Twitteren legyen a világon a legkevesebb hamis információ.

Hirdetés

Ehhez képest Thierry Breton uniós biztos arról számolt be, hogy a cég most kilépett az uniós megállapodásból.

"A Twitter kilépett az EU önkéntes, dezinformáció elleni megállapodásából. Azonban ettől még megmaradnak a kötelezettségeik. Elfuthatnak, de elrejtőzni nem tudnak. Az önkéntes vállalásokon túl ugyanis a dezinformáció elleni küzdelem törvényi kötelezettséggé válik augusztus 25-től, a DSA [a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály - Digital Services Act - a szerk.] értelmében"

- írta Breton, szintén a Twitteren.

A DSA az úgynevezett "nagyon nagy online platformok" (very large online platforms - VLOP) számára ír elő rendkívül szigorú adatvédelmi szabályokat. Összesen 19 ilyen nagy platformot neveztek meg, amely a Google, a Microsoft, a TikTok, a Facebook és az Instagram mellett a Twittert is magában foglalja.

"A platformoknak csökkenteniük kell a dezinformációk terjesztésére, választások manipulálására, nők elleni online zaklatásra vagy kiskorúak számára károkat okozó online tevékenységre vonatkozó kockázatokat"

- áll az Európai Bizottság weboldalán a DSA-val kapcsolatos tudnivalók között.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.