Hirdetés

Az EU komoly szigorral lépne fel a kéretlenül küldött péniszfotók jelensége ellen



|

A valódi és a mesterséges intelligenciával generált tartalmakat is érinti az online zaklatás elleni szabályozás szigorítása.

Hirdetés

A napokban fontos politikai egyességre jutott az Európai Parlament és a tagállami vezetőket tömörítő Európai Tanács: a testületek elfogadták az Európai Bizottság által megalkotott direktívát a nők elleni erőszak és családon belüli erőszak visszaszorítása kapcsán, s ezzel sínre került  a javaslat későbbi életbe lépése.

Az eredetileg 2022 márciusában kidolgozott irányelv büntethetővé teszi a nők elleni fizikai erőszakot, valamint a pszichológiai, gazdasági és szexuális erőszakot az EU egész területén, offline és online egyaránt. Az utóbbi még a kéretlen péniszfotók elleni fellépésre is kiterjed.

Ahogy a Bizottság közleményéből kiderül, az új szabályok értelmében ugyanis büntethetővé válnak a számítógépes erőszak legelterjedtebb formái is, beleértve az intim képek (köztük a deepfake-ek) beleegyezés nélküli megosztását, a számítógépes zaklatást és stalkingot, a nők ellen irányuló gyűlöletbeszédet.

Hirdetés

Az online zaklatás elleni harchoz kapcsolódóan az EU a képzésre is nagy hangsúlyt fektet, így az új irányelvek az olyan készségek fejlesztését célzó intézkedéseket is előírnak a tagállamok számára, amelyek lehetővé teszik a felhasználóknak, hogy felismerjék és kezeljék a kibererőszakot, szükség esetén pedig támogatást kérjenek és megelőzzék annak elkövetését.

"Az intim képek - beleértve a mesterséges intelligencia által generált képeket is - beleegyezés nélküli megosztása mentális egészségügyi problémákhoz, szélsőséges esetben pedig akár öngyilkossághoz is vezethet. Az online zaklatás és stalking kiűzi a nőket a nyilvános térből. Ez az irányelv biztosítaná, hogy az ilyen gyáva viselkedés elkövetői ne maradjanak büntetlenül."

- kommentálta a megegyezést Vera Jurová, az Európai Unió politikai értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke, aki szerint a direktíva minden európai nő számára jelentős változásokat hoz majd.

Az új irányelv továbbá intézkedéseket ír elő a nők elleni erőszak valamennyi formájának megelőzésére, beleértve a családon belüli erőszakot is, valamint új normákat állapít meg az áldozatok védelmére, támogatására és az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférésre vonatkozóan, például azáltal, hogy kötelezi a tagállamokat segélyvonalak és nemi erőszakkal foglalkozó krízisközpontok létrehozására az áldozatok támogatása érdekében.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.