Hirdetés

Az EU mentheti meg a YouTube által büntetett, reklámblokkolós felhasználókat



|

Egy szakértő szerint az Unióban a Google által használt hirdetésblokkoló-kereső kémprogramnak számít.

Hirdetés

Hónapok óta dolgozik azon a Google, hogy ellehetetlenítse a  reklámblokkolók használatát az általa birtokolt videómegosztón. Bár egy ideje már lehet tudni, hogy a vállalat fel fog lépni a hirdetéseket kikerülő tartalomfogyasztók ellen, végül szeptemberben jelentette be, hogy elfogyott a türelme, majd a múlt héten be is váltotta fenyegetőzését. Ennek hatására tömegek kezdték el letörölni gépükről a kifogásolt programokat, most azonban úgy tűnik, hogy van még visszaút.

Az EU egyes adatvédelmi szakértői úgy gondolják, hogy a program használata, amivel a Google átfésüli a gépünket adblocker után kutatva, sérti az Európai Unió adatvédelmi törvényeit. Ha az illetékes hatóságok is így látják, az fordulatot hozhat az ügyben.

Hirdetés

A világszerte elismert adatvédelmi szakértő, Alexander Hanff kifogást emelt a szabályozás ellen az ír adatvédelmi bizottságnál. Véleménye szerint az eljárás során alkalmazott algoritmus az EU-s szabályozás alapján kémprogramnak minősül. Bár ezt a feltételezést határozottan elutasítja a Google, egy külföldi szaklapban megjelentek szerint a hirdetésblokkolót csak egy JavaScript-kód letöltésével tudja a platform ellenőrizni, ez pedig valóban szembemegy az uniós joggal.

Az Európai Bizottság is azon a véleményen van, hogy ez a gyakorlat sérti az EU elektronikus hírközlési adatvédelmi irányelvét. Ha ezzel kapcsolatban döntés születik, akár pénzbírsággal is sújthatják a kaliforniai székhelyű vállalatot. Mindamellett, hogy ez elég érdekes lezárása lenne a régóta húzódó vitának, precedens értéke is lehet egy ilyen határozatnak, hiszen nem a YouTube az egyetlen oldal, ami így próbálja begyűjteni a reklámok után szerinte neki járó pénzt.

Az ügynek van egy másik következménye is. A YouTube felhasználói előszeretettel töltöttek le újabb és újabb reklámblokkolókat az utóbbi időben, hogy bármi áron kikerüljék az új szabályozást. Ez azonban nemcsak hiábavaló próbálkozás, de komoly kockázatot is hordoz magában, mivel az ellenőrizetlen, nevesincs programok közt lehet ártó szándékú is, mely a hirdetett funkciójával ellentétben a személyes adatainkra kíváncsi.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.