Hirdetés

Az EU-ban még ne is álmodjunk a Google Bard chatbotról, adatvédelmi aggályok miatt csúszik az indulás



|

Az EU illetékeseit nem elégítette ki a keresőóriás szűkszavú adatvédelmi tájékoztatása.

Hirdetés

A ChatGPT tavaly őszi elérhetővé tételével eldördült a startpisztoly, mivel a szöveggenerátort övező óriási érdeklődést látva előbb a Microsoft, majd a Google is felszállt a chatbot-vonatra, egymás után jelentve be a saját szolgáltatásaikat a Bing Chat és a Google Bard képében.

A Google dolga jóval nehezebb, a redmondiakkal ellentétben ugyanis ők nem az OpenAI technológiájához vásároltak hozzáférést, hanem egy saját algoritmussal nyomulnak, ám a Bard elérhetősége még mindig erősen korlátozott, míg a Bing Chattel már hónapok óta cseveghet a világ. Az EU-s országok például továbbra sem próbálhatják ki a Google újdonságát, most pedig kiderült, hogy ez még így is marad egy darabig.

Hirdetés

A Politico beszámolója szerint ugyanis a vállalat ezen a héten indította volna el a Bardot az óceán innenső oldalán, de az ír adatvédelmi bizottság az elégtelen adatvédelmi tájékoztatásra hivatkozva nemet mondott a tervre. A GDPR értelmében ez a testület látja el a Google fő európai adatvédelmi felügyelőjének szerepét, így a cég számára elengedhetetlen a jóváhagyás megszerzése.

A hír kapcsán az adatvédelmi bizottság egyik tagja, Graham Doyle nyilatkozott az ügyben, aki elmondta, hogy a Google nem szolgált részletes felvilágosítással, hatásvizsgálatokkal vagy bármiféle kiegészítő dokumentummal. A hatóság ezért "sürgős" választ vár arra, hogy a Bard miként felel meg az uniós adatvédelmi szabályoknak. Az írek folyamatosan vizsgálják a kérdést, az információkat pedig "a lehető leghamarabb" megosztják majd más európai adatvédelmi szervekkel.

A Politico megkeresésére a Google egy korábbi nyilatkozatát idézve kommentálta a fejleményt, mely szerint felelősségteljesen, a szabályozó hatóságokkal és a politikai döntéshozókkal egyetértésben szeretné elérhetővé tenni a Bardot. Az internetről összegyűjtött óriási adathalmazokkal betanított chatbotok ugyanakkor a Google-ön túl is aggasztják a szakértőket: Olaszországban, Németországban és Spanyolországban már a ChatGPT jelentette adatvédelmi kockázatokat is vizsgálják.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.