Hirdetés

Az FBI ismét kongatja a vészharangot a TikTok miatt



|

Nem szűnnek a biztonsági aggályok a kínai közösségi oldal körül.

Hirdetés

A pár másodperces zenés-videós tartalmakra épülő TikTok néhány év alatt 1 milliárd fölé tornászta a felhasználói számát, így ma ez számít a legdinamikusabban növekedő közösségi oldalnak, az értékét pedig tovább emeli, hogy elsősorban a kereskedelmi szempontból legfontosabb fiatal közönség soraiban hódít. A kínai ByteDance által üzemeltetett platform azonban nem nyomulhat zavartalanul, az amerikai kormányzat ugyanis évek óta nemzetbiztonsági kockázatként tekint rá, a Trump-érában pedig még a tengerentúli üzletágának eladására is megpróbálta rákényszeríteni a céget.  

Az USA félelme, hogy a  más kínai cégekhez hasonlóan a pekingi kormány szoros ellenőrzése alatt álló vállalat kémkedésre és a közvélemény külső befolyásolására használhatja az amerikaiakról szerzett adatokat, az aggodalmaknak pedig az is alapot ad, hogy a kutatások szerint egyre többen használják hírforrásként a TikTokot.

Hirdetés

A ByteDance korábban ígéretet tett, hogy az amerikai Oracle szervereire költözteti a helyi felhasználók adatait, a The New York Times pedig szeptemberben már arról írt, hogy "előrehaladott szakaszban" járnak az Egyesült Államok kormánya és a cég közötti tárgyalások a helyzet kielégítő rendezéséről. Azóta azonban ismét forró lett a helyzet, miután a Szövetségi Kommunikációs Bizottság vezetője, Brendan Carr egy interjúban újra bedobta a TikTok kitiltásának ötletét.

Ezúttal pedig a Szövetségi Nyomozó Iroda, vagyis az FBI igazgatója, Chris Wray kongatta meg a vészharangot a szolgáltatás miatt. A vezető lényegében megismételte a korábbi aggodalmakat, melyek szerint az ajánlási algoritmus révén a ByteDance manipulálhatja az emberekhez eljutó tartalmakat, a kínai kormány pedig értékes információkat szerezhet az amerikai felhasználókról.

"Mindezek a dolgok egy olyan kormány kezében vannak, amely nem osztja az értékeinket, és amelynek küldetése nagyon is ellentétes azzal, ami az Egyesült Államok érdekeit szolgálja. Ez aggaszt minket."

- mondta Wray a gyakorlatilag teljhatalommal bíró Hszi Csin-ping irányítása alatt álló pekingi vezetésről. A nyilatkozatról beszámoló Associated Press a TikTokot is megkereste az ügyben, amely a következő közleményt fűzte az elhangzottakhoz:

"Ahogy Wray igazgató már korábban is elmondta, az FBI észrevételeit is figyelembe vesszük az amerikai kormánnyal folyó tárgyalások részeként. Bár nem kommentálhatjuk e bizalmas megbeszélések részleteit, biztosak vagyunk benne, hogy azon az úton haladunk, hogy minden észszerű amerikai nemzetbiztonsági aggályt teljes mértékben kielégítsünk, és már jelentős lépéseket tettünk e megoldások kivitelezése felé."

A TikToknál tehát bíznak a hullámok elcsitulásában, és egyben azt is megismételték, hogy a cég amerikai tevékenysége a helyi bejegyzésű TikTiok, Inc. irányítása alatt áll, amelyet kötnek az Egyesült Államok törvényi előírásai. Eközben viszont az Európai Unió is vizsgálódik a közösségi oldal körül, ám ez az eljárás eddig csak annyi eredményt hozott, hogy már a platform adatvédelmi nyilatkozata is világosan kimondja a felhasználókra vonatkozó információk gyűjtését és kezelését.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.