Hirdetés

Az Instagram titokban feltárta, hogy tönkreteszi a tinik mentális egészségét



|

A közösségi oldal maga vizsgálta ki a használata káros hatásait, a nyilvánosságnak azonban hazudott a következtetésekről.

Hirdetés

Komoly vádakra kell felelnie a Facebook tulajdonában álló Instagramnak, miután a The Wall Street Journal cikksorozata kiszivárgott dokumentumokra hivatkozva hozta nyilvánosságra, hogy  a platform pontosan tudatában van a tinédzserek lelki egészségére gyakorolt káros hatásaival. Az ügy több szempontból is kínos Zuckerbergék számára.

A vállalat egyrészt évek óta következetesen cáfolja a közösségi oldalak használatából eredő problémák súlyosságát a nyilvánosságban, legutóbb például májusban nyilatkozta az Instagram vezetője, Adam Mosseri, hogy a tinikre gyakorolt negatív hatás "elég elenyésző". Ennél is ijesztőbb viszont, hogy a képmegosztó mindeközben egy kimondottan gyerekeknek szánt  szolgáltatáson dolgozik.

Hirdetés

A WSJ által nyilvánosságra hozott belsős anyagokból kiderül, hogy a platform saját kutatása szerint a tinédzserek 32 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a hamis tökéletességet előtérbe toló Instagram negatívan befolyásolta a testképüket. A vizsgálatban résztvevő brit tinik 13 százalékában öngyilkos gondolatok is felmerültek, az amerikai csoport 6 százaléka pedig közvetlenül a platformot okolta az ilyen gondolatai kialakulásáért.

"A tizenévesek az Instagramot hibáztatják a szorongás és a depresszió mértékének súlyosbodásáért. Ez a reakció minden csoportban korlátlan és következetes volt."

- áll a közösségi oldal bizalmas jelentésében. Ha az információ hiteles, az Instagram nem csak a közvéleményt vezeti félre, de a kockázatokra fittyet hányva igyekszik behálózni a még sérülékenyebb, 13 év alatti generációt is.

A cikksorozat ezért komoly vihart kavart az Egyesült Államokban: két szenátor, Marsha Blackburn és Richard Blumenthal már be is jelentette, hogy hivatalos vizsgálatot indít a kutatási eredményeket tudatosan rejtegető Facebook ellen. Az eljárást a szenátus fogyasztó- és adatvédelemért felelős albizottsága folytatja le.

A szenátorok azt is közölték, hogy kapcsolatban állnak egy belsős szivárogtatóval, és minden forrást felhasználnak ahhoz, hogy kiderítsék, pontosan miről és mióta tud a vállalat. Ezzel párhuzamosan három másik szenátor levélben szólította fel Mark Zuckerberget, hogy adja fel a gyerekeket célzó bővítés tervét. Ezt egyébként májusban már 44 államügyész közös levele is sürgette.

A botrányt bizonyára jelentősen megsínyli majd az Instagram egyébként sem túl fényes reputációja, annál is inkább, mivel a platform néhány hónapja nagyszabású reformokat lengetett be, amelyek kifejezetten a TikTokért bolonduló, jellemzően tizenéves közönség megnyerésére koncentrálnak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.