Hirdetés

Az Intel, a Qualcomm és más chipgyártók sem szolgálják ki többé a Huaweit



|

Azután, hogy a Huawei elvesztette az Androidot és a Google-szolgáltatásokat, az Intel, a Qualcomm és sok más chipgyártó is azonnal megszakította a kínai óriással az együttműködést.

Hirdetés

Döbbenetesen rosszul zárta a hétvégét a Huawei. Miután Donald Trump amerikai elnök csütörtökön nemzeti vészhelyzetet hirdetett ki a Huawei kapcsán, feketelistára is került a kínai vállalat, vagyis az amerikai kormány külön engedélye nélkül többé egyetlen amerikai cég sem szolgálhatja ki semmilyen hardverrel, szoftverrel vagy komponenssel a Huaweit. 

Bár maga az Android nyílt forráskódú és ingyenes, a Google azonnali hatállyal megvonta az Android-támogatást a Huaweitől. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a jelenlegi Huawei eszközökre többé nem jön Android-frissítés (de a Play Áruház és a többi Google-szolgáltatás a meglévő mobilokon még használható marad). A jövőbeli Huawei készülékeken a jelenlegi álláspont szerint már a Google-szolgáltatások sem működnek majd. A Google ezzel gyakorlatilag kivégzi a Huaweit az androidos mobilpiacon, és arra kényszeríti, hogy a saját rendszerét fejlessze ki (valószínűleg az Android nyílt forráskódú verziójára építve). 

Részletes összefoglalónkat erről ide kattintva olvashatjátok (ami frissült a Google hivatalos reakciójával), és nem kellett sokat várni a folytatásra sem. 

Hirdetés

A Bloomberg jelentése szerint az Intel, a Qualcomm és a Broadcom is azonnali hatállyal megszakította az együttműködést a Huaweijel. A Nikkei szerint a német Infineon Technologies is hasonlóan járt el, valamint a Micron Technology és a Western Digital is megtagadja az együttműködést. 

Az Intel szerverchipeket és laptopokba való processzorokat szállított a Huaweinek, a Qualcomm modemeket és egyéb chipeket. A Bloomberg egy másik jelentése szerint a Huawei erre a helyzetre is készült, ezért legalább az utóbbi három hónapban már felhalmozta a chipek készleteit. Ez elég lesz arra, míg kiderül, csak megijeszteni akarják Kínát és a Huaweit, vagy az amerikai kormány végleges állásponton van. 

A Nikkei úgy tudja, hogy Európa is követi majd az amerikai példát. Az Infineon után az ST Microelectronics is megtagadhatja a szállításokat a Huawei irányába. 

A Huawei évek óta fejleszti az Android és a Windows alternatíváját, készülve erre a helyzetre. Azt nem tudni, hogy a Microsoft megvonja-e a Windows-támogatást a Huawei laptopokról, de a szakértők szerint az amerikai kormány döntése miatt igen a válasz. 

Bár a Huawei és a chipfejlesztő HiSilicon részlege újra és újra azt hangoztatta, hogy mindenre felkészültek, a szakértők szerint a kínai cég sokkal nagyobb mértékben függ az amerikai beszállítóktól, mint azt bárki hinné. A chipszakértők szerint a lapkák terén is megoldhatatlan bajba kerülhet a Huawei, azt pedig maga a kínai cég vallotta be korábban, hogy mindenáron el akarja kerülni, hogy használni kelljen az Android és a Windows alternatíváit. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.