Hirdetés

Az MI segítségével már tudjuk, ki nyeri a katari világbajnokságot



|

Egészen 1872-ig mentek vissza a kutatók, hogy a legpontosabb eredményt kaphassák.

Hirdetés

Napjainkban a mesteréges intelligenciák már jóval többre képesek, mint amit egy hétköznapi ember gondol a technológiáról. A különböző algoritmusok korábban megoldhatatlannak tűnő kalkulációkat végeznek el, szöveg alapján generálnak képet, vagy akár videót, a szórakoztató céllal létrehozott MI-k pedig például megtippelik, hogy ki fogja nyerni a 2022-es katari FIFA-világbajnokságot. 

Először nevetségesen hangozhat, a 2014-es és a 2018-as világbajnoksággal azonban pontos eredményt hozott a technika. Mi azért nem vetemednénk idáig, de testvéroldalaink, a GameStar és a Bronson közös online és tévés műsora azért igyekszik a vb kapcsán érdekességeket elhozni nektek, ide kattintva többet is megtudhattok a Kockafoci sorozatról, a legújabb adást pedig ma (vagyis péntek) este élőben is nézhetitek 19:00 órától (vagy utólag bármikor az alábbi videóra kattintva):

Na de mit is tud a mesterséges jós? A brit Alan Turing intézet felelős azért a modellért, ami most százezer szimuláció alapján belőtte, hogy melyik alakulat a legesélyesebb, hogy magasba emelhesse a trófeát. Az MI-t egy GitHub gyűjteménnyel tanították fel, amiben 1872 óta minden nemzetközi mérkőzés elérhető statisztikája számon van tartva. A legnagyobb súlyú adatok a nemrég játszott válogatott találkozók és a világbajnoki meccsek voltak.

Hirdetés

A kalkuláció alapján egyértelmű esélyesnek tűnik Brazília, akiknek 25%-os győzelmiesélyt jósol a mesterséges intelligencia. A rangsor második helyén Belgium (első meccs: 1 gólos győzelem), harmadikon pedig Argentína (hatalmas meglepetésre kikaptak Szaúd-Arábiától) áll. A többi csapat sorrendje a következő:

  • 4. Franciaország
  • 5. Anglia
  • 6. Spanyolország
  • 7. Hollandia
  • 8. Dánia
  • 9. Portugália
  • 10. Horvátország

Az intézet kutatói közben azért megjegyezték, hogy vannak tényezők, mint például az időjárás, a kiugró egyéni teljesítmények, vagy a büntetőpárbajok kimenetele, amiket nem tudtak belekalkulálni az eredményekbe.

Ti mit gondoltok, mennyire reális a jóslat?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.