Hirdetés

Az Nvidia bemutatta a GR00T-ot, ami segít jobbá tenni a humanoid robotokat



|

A Marvel képregények ismert figurája után kapta a nevét a zöldek új, robotikai célú mesterséges intelligenciás platformja.

Hirdetés

A tudomány egyik régóta beváltatlan ígérete, hogy előbb-utóbb humanoid robotok fogják elvégezni helyettünk az izzasztóbb feladatokat, ehhez pedig még sosem voltunk olyan közel, mint manapság, hiszen több cég is látványos fejlesztéseken dolgozik, köztük például a Teslával, az OpenAI támogatását is élvező Figure AI-jal és az Apptronikkal, az utóbbi Apollo nevű masináját pedig már a Mercedes is teszteli.

Most pedig nem más, mint az Nvidia adhat lökést a vonatkozó törekvéseknek, a napokban zajló GTC fejlesztői konferencia keretében ugyanis a zöld csapat egy új mesterséges intelligenciás platformot is bejelentett, ami kifejezetten a humanoid robotokra koncentrál.

Hirdetés

A Project GR00T neve hallatán nehéz nem a Marvel a szuperhősére, a Galaxis Őrzőinek csapatát erősítő Grootra gondolni, itt viszont nem egy két lábon járó növénykolosszusról van szó, hanem egy általános célú alapmodellről, ami a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia segítségével igyekszik új erőforrásokat és lehetőségeket adni az emberszerű robotokon dolgozó fejlesztők kezébe.

Ennek érdekében az Nvidia olyan partnerekkel fogott össze, mint a bevezetőben említett Apptronik és a Figure AI, az 1X Technologies, az Agility Robotics, a Spot robotkutyával világhírűvé vált Boston Dynamics, a Fourer Intelligence, a Sanctuary AI, az Unitree Robotics és az XPENG Robotics. A Tesla tehát hiányzik a listáról, ott viszont a tulajdonos Elon Musk tavaly egy saját AI-céget hozott létre, így nem kizárt, hogy a milliárdos ezt hívja segítségül, már ami a robotokba szánt mesterséges intelligenciát illeti.

A GR00T természetesen támogatni fogja az Nvidia legújabb hardvereit, köztük a szintén Marvel-vonatkozású Jetson Thor számítógéppel, amelyet kifejezetten humanoid robotoknak szóló szimulációs munkafolyamatok, generatív AI-modellek és egyéb feladatok futtatására terveztek. Az új modellt Jonathan Hurst, az Agiltiy Robotics társalapítója egy online bejelentkezésben méltatta, aki szerint az AI bevetése felgyorsítja a fejlődést és megnyitja az utat az általuk kifejlesztett Digithez hasonló gépek előtt, ezek pedig a jövőben segíteni fogják az embereket a mindennapokban.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.